Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. října 2019 20:39
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Zázračné tenisky, které zaběhly maraton pod dvě hodiny, zřejmě budou i nadále legální. Koupit si je prý může každý

SPORT BĚH
Uložit Uložené

Podobná technologická vylepšení zřejmě nebude možné zakázat.

Keňan Eliud Kipchoge se před dvěma týdny navždy zapsal do historie. Ve Vídni totiž zaběhl maraton (42,195 km) pod dvě hodiny. Čas 1:59:40 byl přitom dlouho považován za nemožný. 

Jeho běh ale nemůže být uznán za světový rekord, Kipchogemu se totiž dostalo vydatné pomoci od 41 tempařů, kteří se před ním střídali v poskytování závětří a nechyběla ani elektronika s laserem naznačujícím potřebné tempo přímo na asfalt.

Nemluvě o trati, která byla téměř úplně rovná, se dvěma změnami směru a ve speciálním časovém pásmu, aby Kipchoge netrpěl jet-lagem při letu z domovské Keni. Reálné soupeře bys na startu také nenašel.

Doporučeno
Rekordně zaběhnutý maraton byl podvod, tvrdí někteří běžci. Útočí na výrobce tenisek Nike, který je údajně na vině Rekordně zaběhnutý maraton byl podvod, tvrdí někteří běžci. Útočí na výrobce tenisek Nike, který je údajně na vině 18. října 2019 12:54

Rekordní běh tak můžeš považovat za výbornou ukázku toho, co dokáže trénované lidské tělo, ale i pořádnou PR akci Ineosu a výrobce tenisek Nike. 

Právě model ZoomX Vaporfly NEXT% prý poskytuje nepovolenou výhodu a více běžců požaduje jeho zákaz. Web Highsnobiety zveřejnil podrobnější analýzu a podle názoru jednoho z jejich redaktorů je vše v pořádku. Vysvětlení je ale kuriózní. 

Zázračné tenisky, ktoré zabehli maratón pod dve hodiny, zrejme zostanú legálne. Kúpiť si ich vraj môže každý
Zázračné tenisky, ktoré zabehli maratón pod dve hodiny, zrejme zostanú legálne. Kúpiť si ich vraj môže každý Zdroj: Jed Leicester/ The INEOS 1:59

Zmíněné tenisky mají v podrážce speciální karbonový plát a komory naplněné tekutinou. Jejich hlavní funkcí by mělo být tlumení dopadů, ale zřejmě i zvyšování stability a pomoc při odrazu nohy od země. 

V pravidlech atletické IAAF se píše, že bota „nesmí poskytovat nefér pomoc nebo výhodu“. Všimni si hlavně slova „nefér“, ne „nepovolenou“.

Jelikož jsou tenisky běžně dostupné v obchodech, běh na nich nemá být nepatřičný – koupit si je totiž mohou i konkurenti. Navíc, na některé z generací Vaporfly NEXT je již aktuálně zaběhnuto minimálně 5 nejlepších časů historie, včetně platného maratonského rekordu Kipchogeho 2:01:39. Případný zákaz by tak udělal v dosavadních výsledcích pěkný vítr.

The Guardian také naznačuje, že speciální komise už směřuje k závěru, podle kterého tenisky neposkytují žádnou motorovou pomoc a měly by tedy být prohlášeny za legální. Jediným pohonem má být stále člověk, byť by i s návratem energie pomáhala speciální pružící podrážka. 

Podle Amby Burfoota píšícího pro New York Times se navíc zřejmě nelze ubránit tomu, aby v budoucnu někdo nepřinesl ještě lepší podrážku s ještě dokonalejším odpružením. 

Highsnobiety ale správně připomíná aféru z plavání. Speedo před olympiádou v Pekingu 2008 představilo speciální celotělové plavky, které stanovily 24 z 25 rekordů prodělaných na tehdejších hrách.

Zázračné tenisky, ktoré zabehli maratón pod dve hodiny, zrejme zostanú legálne. Kúpiť si ich vraj môže každý
Zázračné tenisky, ktoré zabehli maratón pod dve hodiny, zrejme zostanú legálne. Kúpiť si ich vraj môže každý Zdroj: TASR / AP

Plavecká asociace FINA rekordy ponechala v platnosti, celotělové plavky ale úplně zakázala. Většina rekordů z roku 2008 je dnes již tak překonána, s výjimkou rekordů, které má na svědomí Michael Phelps.

Domů
Sdílet
Diskuse