Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. října 2019 9:21
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

120letý maják se řítil do moře. Po kolejích ho přesunuli o 70 metrů dál od břehu

NEWS DÁNSKO
Uložit Uložené

Památka je alespoň pro teď zachráněna.

Maják s názvem Rubjerg Knud se nebezpečně blížil k moři. Dánská vláda se na jeho přesun rozhodla vyčlenit zhruba 17 milionů korun, informuje BBC. Když maják v roce 1900 postavili, dělilo ho od pobřeží přibližně 200 metrů.

Tato vzdálenost se ale za dlouhá léta kvůli erozi pobřeží zkrátila jen na šest metrů. Pomocí kolejnic proto Rubjerg Knud posunuli o dalších 70 metrů. Problém je tedy alespoň na čas zažehnán. Přesun 23metrového a 720 tun vážícího majáku se uskutečnil v úterý. Plošina, na níž se maják pohyboval, se přesouvala rychlostí 12 metrů za hodinu.

K majáku Rubjerg Knud každoročně zavítá 250 000 turistů a už jen jeho samotné přesouvání přitáhlo řadu zvědavců (viz fotografii níže). Pokud by vláda nezasáhla, eroze pobřeží by se podle odhadů postarala za rok až dva o zbytek a maják by se zřítil do moře.

Životnost stavby se jim z tohoto hlediska podařilo prodloužit o přibližně 40 let. I když samotná operace přesunu trvala jen několik hodin, její plánování prý zabralo 10 týdnů. Oblast kolem majáku se po přesunutí o zmíněných 70 metrů rozhodli vyplnit cementem.

120-ročný maják sa rútil do mora. Po koľajniciach ho presunuli o 70 metrov
120-ročný maják sa rútil do mora. Po koľajniciach ho presunuli o 70 metrov Zdroj: Hans Ravn/Ritzau Scanpix/AP/TASR
Domů
Sdílet
Diskuse