Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. října 2019 6:56
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Vědci nevědí, zda jde o rybu, chobotnici, nebo šneka. Příšera Tully je záhadou už léta

NEWS VĚDA
Uložit Uložené

Klasifikace živočichů není vždy jednoduchá zábava.

Živočich, jehož vidíš na obrázku, je Tullimonstrum gregarium, tedy něco jako Příšera Tully. Pojmenován je podle Francise Tullyho, který ho podle Science Alert našel v 300 milionů let staré zkamenělině. Problém je, že vědci ho pořád nedokáží přesně zařadit

Před lety Tullyho, na základě chemické analýzy složení jeho očí, prohlásili za rybu, nikoli šneka či kalamára.

Vedci nevedia, či ide o rybu, chobotnicu alebo slimáka. Príšera Tully je záhadou už roky
Vedci nevedia, či ide o rybu, chobotnicu alebo slimáka. Príšera Tully je záhadou už roky Zdroj: en.wikipedia.org

Výzkumníci z irské Vysoké školy v Corku a japonské Fujita Health University ale nyní otestovali pigmenty v očích současných hlavonožců a několika ryb, aby zjistili, že starší metody, použité právě u příšery Tully, vlastně vůbec nebyly spolehlivé. Ryba to tedy nebude. 

Zachovaná fosílie má oči na stopkách, jak to známe u šneků, ale je tu i jasně viditelný zobák končící velkou čelistí.

V roce 2016 zase vědci podle NY Times tvrdili, že v něm rozeznali primitivní páteř, takže by mělo jít o obratlovce. Oči obratlovců ale nápadně připomínají i oči chobotnice, takže stále nic nebylo dostatečně jasné, jak tvrdil paleobiolog Lauren Sallent o rok později. 

Doporučeno
Na kontroverzní výstavě nahých žen v Bratislavě jsou dovoleny i doteky. Někteří návštěvníci toho naplno využili Na kontroverzní výstavě nahých žen v Bratislavě jsou dovoleny i doteky. Někteří návštěvníci toho naplno využili 26. října 2019 15:24

Níže zjištěné množství zinku v očích a naopak, vysoké množství mědi zase mají ukazovat na sépie. Vědci se tak stále nedokáží dopátrat, nebo hlavně dohodnout, na výsledku u malého živočicha, který pravděpodobně vyhynul před miliony let.

Domů
Sdílet
Diskuse