Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2019 22:39
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

V Brazílii opět hoří, tentokrát na jihu země. Rozsáhlé požáry ničí největší mokřad světa

NEWS
Uložit Uložené

Situace je podle úřadů kritická.

Po požárech v amazonském pralese, které doslova otřásly celou společností a šířily se nejen územím Brazílie, ale také prostřednictvím sociálních sítí, v jihoamerické zemi opět hoří. Tentokrát však na jihu země. Environmentální katastrofa zasáhla Pantanal, největší mokřad na světě, informuje BBC.

Jak tvrdí odborníci, má jít o nejhorší požáry za poslední roky v této tropické oblasti. Po území postupuje požár o velikosti 50 kilometrů. Oheň vypukl 25. října a kvůli vysokým teplotám a silnému větru se rychle rozšiřuje. Jeho příčinou je podle úřadů sucho a trestná činnost. S největší pravděpodobností má jít o nezákonné vypalování vegetace.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Národní institut pro výzkum vesmíru (INPE) uvedl, že satelitní snímky zaznamenaly od roku 2018 nárůst požárů až o 462 %. Na území Pantanalu jich bylo identifikováno až 8 479, což je nejvíce za uplynulých 12 let.

Úřad guvernéra brazilského státu Mato Grosso do Sul uvedl, že situace je kritická. Rozsah požárů je mohutný a dosud zasáhl přibližně 50 tisíc hektarů plochy. Tato oblast je jedním z nejbiodiverznějších regionů na světě a také je oblíbenou turistickou destinací. Hasiči bojují s ohněm letecky, zatím se jim ho však nepodařilo uhasit.

Domů
Sdílet
Diskuse