Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2019 13:41
Čas čtení 4:27
Peter Hlavička

Výročí smrti zpěváka Queen Freddieho Mercuryho. Bariéry bourající styl jeho oblékání ovlivnily i dnešní rapovou scénu

Výročí smrti zpěváka Queen Freddieho Mercuryho. Bariéry bourající styl jeho oblékání ovlivnily i dnešní rapovou scénu
Zdroj: Steve Jennings/WireImage
MÓDA
Uložit Uložené

Dámské šaty, paruky nebo nalakované nehty dnes nosí rapeři po celém světě a cestu jim vyšlapal i Freddie Mercury

24. listopadu si připomínáme jedno smutné výročí. Lídr rockové skupiny Queen, Freddie Mercury nás totiž opustil právě v tento den v roce 1991. Pokud by byl ještě mezi živými, bylo by mu už 73 let a měl by kdoví kolik ikonických momentů v rámci kulturní historie navíc. Během své kariéry toho dokázal víc než dost, o čemž nás přesvědčil i loňský film Bohemian Rhapsody, a jeho sláva tak pochopitelně žije dodnes.

Kromě hlasového rozsahu čtyř oktáv, díky kterým dokázal navodit husí kůži, čaroval Freddie i v rámci módy a jeho pamětní outfity z koncertů nebo videoklipů jsou dodnes inspirací pro mnohé renomované návrháře nebo interprety.

Freddieho okouzlující a zejména bariéry bourající styl oblékání předběhl svou dobu a jelikož mnohé z jeho outfitů působí stejně šokující jako před 40 lety, podobný styl oblékání si dnes díky němu přisvojili mnozí interpreti i mimo rockový žánr.

Make-up a dámské šaty

Mezi 70. a 80. lety prošla světová móda různými transformacemi. Freddie si ale během své kariéry zachoval univerzální estetiku, kterou představovaly zejména obtažené kalhoty a trička nebo kožené bundy. V období prvních alb kapely Queen však neměl vousy a na vlně acid rocku kombinoval duhově-psychedelické a květinové vzory s botami na vysokém podpatku a dámskými oděvy.

Kapela Queen vznikla v roce 1970 a svou cestu na špice hitparád měla pořádně promyšlenou. Na rozdíl od podobných kapel, které bezhlavě podepíší první smlouvu s vydavatelstvím čekali Queeni na ten správný kontrakt téměř dva roky a jejich první oficiální singl Keep Yourself Alive tak vyšel až v roce 1973.

V té době ještě Freddie vystupoval i pod jménem Larry Lurex a prvním ikonickým kouskem z jeho módního repertoáru se staly okřídlené plisované šaty, které se staly synonymem pro éru bourání genderových stereotypů. Freddie se totiž setkal s návrhářkou Zandrou Rhodes, která v podkroví svého ateliéru šila módní kousky. Během jeho první návštěvy měla na figuríně rozpracované svatební šaty a Freddie se do nich okamžitě zamiloval. Zandra je pro účely jeho vystoupení musela pochopitelně zkrátit, resp. odstřihnout polovinu z nich, ale z finálního výtvoru se stal jeden z nejpamátnějších momentů jeho kariéry.

Tím, že se oblékal exoticky a nosil make-up, byl tichým revolucionářem. Podle mě byl jedním ze zakladatelů androgynního hnutí v módě - Zandra Rhodes pro magazín Another Man

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 76753 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se vyvíjel Freddieho styl v průběhu let
  • Jaké módní prvky přinesl
  • Které prvky z jeho šatníku navždy změnily svět módy
  • Jaké šílené outfity si na sebe oblékl a co ho k tomu vedlo
  • Proč má jeho kariéra důležitý vliv na dnešní hip hop
Zpět
Sdílet
Diskuse