Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. ledna 2020 13:28
Čas čtení 0:50
Vl Mi

V Íránu lidé demonstrovali proti sestřelení ukrajinského letadla, protest podpořily i USA

NEWS ÍRÁN
Uložit Uložené

Protesty proběhly v sobotu před dvěma univerzitami. Za lidi se „postavily“ i Spojené státy.

Írán se v sobotu přiznal, že sestřelil ukrajinské letadlo. Bylo v něm 82 Íránců, 63 Kanaďanů, 11 Ukrajinců, 10 Švédů, 4 Afghánci, 3 Němci a 3 Britové. Sestřelení nebylo úmyslné, země jako důvod uvedla „lidský faktor“ a označila to za nešťastnou chybu. Stovky lidí vyšly následně do ulic, důvodem bylo mlžení ze strany úřadů, informuje BBC.

Demonstranti zapalovali svíčky před Amri Kabir University v Teheránu.

V Iráne ľudia demonštrovali proti zostreleniu lietadla, protest podporili aj USA
V Iráne ľudia demonštrovali proti zostreleniu lietadla, protest podporili aj USA Zdroj: AP/TASR/Ebrahim Noroozi

Lidé protestovali v Teheránu před dvěma univerzitami, demonstranty po čase zasáhli policisté slzným plynem. Demonstrovalo značně méně lidí ve srovnání s protesty proti zabití íránského generálmajora Kásima Solejmáního. Ukrajinské letadlo sestřelila íránská armáda jen krátce poté, co na pokyn amerického prezidenta Donalda Trumpa došlo k jeho zabití.

Na sobotní demonstraci zatkli mimo jiné britského velvyslance v Teheránu Roba Macaireho, později ho propustili. Britský ministr zahraničí Dominic Raab to označil jako porušení mezinárodního práva.


Demonstranty podpořil i Donald Trump a ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Americký prezident na Twitteru poslal vzkaz lidem žijícím v Íránu. „Stál jsem u vás od začátku svého působení v úřadu a moje vláda při vás bude stát i nadále,“ napsal.

Doporučeno
Video zachycuje zasažení ukrajinského letadla raketou Video zachycuje zasažení ukrajinského letadla raketou 9. ledna 2020 22:30
Domů
Sdílet
Diskuse