Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2020 18:03
Čas čtení 1:32
Matej Krajčovič

Jak by se Země bránila proti srážce s obrovským asteroidem? Ve hře je i atomová bomba.

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

Malé posunutí nyní může změnit dráhu tělesa při opětovném střetu o pár let později.

Na Zemi prakticky stále dopadají desítky asteroidů. Většina z nich je dostatečně malá na to, aby bez stopy shořely v atmosféře, ale ty větší by mohly znamenat obrovské problémy.

Čas od času se dočteš o tělesech, která by teoreticky mohla zničit i větší města a způsobit rozsáhlé škody. NASA, Evropská kosmická agentura a mnoho dalších organizací je proto neustále sledují a přepočítávají jejich trajektorii. Co však v případě, že by nějaké těleso opravdu mělo zničit celou naši planetu?

Doporučeno
V roce 2022 by mohl Zemi zasáhnout asteroid, tvrdí NASA. Jaké jsou šance? V roce 2022 by mohl Zemi zasáhnout asteroid, tvrdí NASA. Jaké jsou šance? 19. listopadu 2019 6:55

Inženýři z univerzity MIT upozorňují zejména na 13. dubna 2029, kdy kámen velký jako Eiffelova věž kolem Země proletí blíže než některé geostacionární satelity. Na výzkum upozornil SciTechDaily.

Domů
Sdílet
Diskuse