Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2020 15:02
Čas čtení 7:35
Antonín Havlík

Nejnebezpečnější sídliště v Evropě bylo dějištěm krvavých válek mezi mafiánskými klany. Sen o dostupném bydlení nevyšel

Nejnebezpečnější sídliště v Evropě bylo dějištěm krvavých válek mezi mafiánskými klany. Sen o dostupném bydlení nevyšel
Zdroj: Federica Zappalà/Wikimedia Commons
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mafie, chudoba, násilí a vraždy za bílého dne. Tohle je příběh italského nechvalně proslulého brutalistního skvostu, který potkal nemilý osud.

Jen několik dní předtím, než si koronavirus stačil podmanit stovky tisíc nakažených občanů a pozornost všech světových médií a politických subjektů, se pod brutalistní budovou Vele di Scampia v předměstí na severozápadě italské Neapole shromáždil dav novinářů a místních


Nervózně vzhlíželi vzhůru; přišli se podívat na konec jedné kapitoly města, na demolici její výrazné dominanty – prokleté, krásné, ošklivé, monumentální, brutalistní. Nepřehlédl ji nikdo, kdo jel okolo. Přesto se místu snažili raději vyhýbat.

Mohla za to její nechvalná pověst, ovládl ji totiž mafiánský klan a za zdmi jednotlivých bytů žijí lidé v extrémní chudobě. Někomu by toto místo mohlo připomínat ghetto. Někomu kulisy známého seriálu Gomora.

Pravdou je, že se toto místo stalo dějištěm zločinu, prodeje drog, prostituce a kriminality, se kterou nikdo dlouho nic nedělal. Široké, ale prázdné chodníky, žádná kavárna, dokonce ani obchod, krysy a odpadky.


Do starých betonových stěn hryže buldozer mohutnou lopatou a strhává k zemi její obvodové kusy. Je to silný okamžik pro ty, kteří za těmito zdmi prožili kus života. Nelehké je vidět, jak se jim někdejší zázemí – poslední roky však stále více chátrající – bortí před očima.

Doporučeno
Jeden z největších architektonických experimentů skončil fiaskem. V utopickém komplexu mají lidé pocit, že je někdo neustále sleduje Jeden z největších architektonických experimentů skončil fiaskem. V utopickém komplexu mají lidé pocit, že je někdo neustále sleduje 26. července 2018 14:47

Italské brutalistní sídliště bylo dějištěm krvavých válek mezi mafiánskými klany. Architektonickou depresi zastavila až demolice
Zdroj: Ivan Romano/Getty Images

Od azbestových snů k heroinovým přestřelkám 

Nijak neskrývaný ráj prostituce, dealerů heroinu, kokainu a zbraní, vraždy za bílého dne. Může nevhodně zvolená architektura mít tak vážný sociální dopad na obyvatelstvo, které v ní bydlí?

Sídliště vzniklo jako projekt sociálního bydlení v 60. letech. Jeho název Vele di Scampia (Plachty Scampie) vychází z koncepce budov, které svým tvarem připomínají napnuté námořnické plachty. Podobně jako spousty podobných brutalistních komplexů té doby, mělo jít o experimentální řešení, které by si poradilo s ubytováním chudší třídy lidí. 

Architekt Franz Di Salvo se při jeho navrhování inspiroval komplexem Marina Baie des Anges. Nadčasový projekt pomohl přetvořit opuštěný pobřežní prostor v luxusní rekreační středisko.

Samotný experiment Scampie si pohrával s myšlenkou minimalizovat samotné byty a naopak vytvořit vnější sdílený prostor, kde by se scházeli místní. Každý ze sedmi bytových bloků měl posloužit pro 240 domácností a myšlenka měla navázat na ducha útulných neapolských uliček. Navíc by toto provedení snížilo stavební náklady

Jakkoli byla tato představa romantická, architekt musel udělat množství kompromisů. Na původní plány totiž nezbyly peníze, protože je tehdejší úředníci a vysoce postavení lidé prostě rozkradli.

Celý koncept bylo potřeba přetvořit. Projevilo se to například v použití mnohem užších uliček mezi domy a nepraktického „vnitřního schodiště“, které zásadně zhoršilo osvětlení, větrání a obyvatelnost budov. Škrtů dosáhly také původně plánované obchody, kadeřnictví a další služby, které měly místním pomoct se zaměstnaností. Na sídlišti prostě chyběly. 

Budovy Scampie navíc využívaly toxický azbest, o jehož nebezpečnosti se začalo mluvit až o několik let později.

Jako by tyto problémy měly být jistou předzvěstí. Aby toho nebylo málo, Itálii v roce 1980 zasáhlo zemětřesení a tak se některé budovy ani nestihly dokončit. Obsadili je lidé bez domova. Jiným lidem nezbývalo nic než zůstat.

O pár let později se z tohoto místa stalo prokleté peklo na zemi. Jak píše deník Guardian, místo snového řešení složité otázky bydlení se vytvořil slum s lidmi odříznutými od práce, což nutně vygradovalo v kriminalitu a další problémy. 

Italské brutalistní sídliště bylo dějištěm krvavých válek mezi mafiánskými klany. Zastaví architektonickou depresi demolice?
Zdroj: Ivan Romano/Getty Images

Být součástí Systému

Chudoba, absolutní nezájem policie a chybějící slibovaná „sociální pomoc“ přetvořily sídliště v dystopickou scenerii. Lidé ve stresu, navíc bez práce, mnoho neřešených odpadků a policie i úřady, které oblast ignorovaly. Až tam byl vliv mafie prorostlý.

Jedny z nejkrutějších mafiánských klanů v Itálii jsou podle místních Cosa Nostra, 'Ndrangheta a Camorra – mezi gangstery nazývaná jako „o´sistema“ – Systém.

A právě poslední jmenovaná našla své centrum vlivu na sídlišti Scampia. Na sídlišti, kde podle pamětníků, kteří promluvili pro Newspeek.com, v té době nikdo nebyl zcela nevinný, a to ani nemusel být zločinec. Každý den se totiž stal svědkem vražd, loupeží nebo jiného druhu kriminality. Neapolští gangsteři našli zdroj peněz také v toxickém odpadu.

Vyrůstat na tomto sídlišti znamenalo hrát si mezi všudypřítomnými odpadky, použitými jehlami od narkomanů a pocitem, že nemusí být bezpečné potloukat se někde sám.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 83528 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse