Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. května 2020 15:13
Čas čtení 6:56
Tina Hamarova

Po tomto filmu dostal Brad Pitt doživotní zákaz vstupu do Číny. 10 cestovatelských filmů a dokumentů

Po tomto filmu dostal Brad Pitt doživotní zákaz vstupu do Číny. 10 cestovatelských filmů a dokumentů
Zdroj: flickr/transtrabant.cz/pinterest
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Hory, moře, jídlo, exotická zvířata. Poznávat svět můžeme přece i doma z gauče.

Již více než 40 dní žijeme ve světě, ve kterém nemůžeme volně překračovat hranice a cestovat na dovolené či výlety. Koronavirus obrátil cestovní ruch vzhůru nohama a my budeme rádi, když se nám během léta podaří jet alespoň na výlet do Prahy, maximálně do Chorvatska (nejlépe jen na opuštěnou pláž).

Jelikož musíme sedět doma na zadcích, máme čas se něco nového naučit, přečíst si zda vymést poslední kouty streamovacích služeb. Ideálně to můžeš všechno spojit a v rámci koronavirové nudy virtuálně vycestovat na extrémní lyžovačku do hor, zatoulat se mezi stánky s asijským street foodem nebo poznat kulturu dávno zapomenutých kmenů v amazonském pralese.

Vybrali jsme pro tebe 10 nejlepších cestovatelských filmů či dokumentů na Neflixu. Popadněte popcorn.

 

Prepadla ti dovolenka? Týchto 10 filmov a dokumentov na Netflixe ti zaručene dvihne cestovateľskú náladu
Zdroj: Refresher/Tina Hamárová

1. Into the Wild (dobrodružný film/drama, 2007)

Absolutní klasika, která tě vezme na dvě a půl hodiny dlouhý výlet po USA.

Into the wild, tedy Útěk do divočiny, je inspirován skutečným příběhem Christophera McCandlesse, který se po skončení vysoké školy rozhodl opustit pohodlný život, aby zažil „skutečnou svobodu“ ztělesněnou Aljaškou.

Většinu peněz věnoval charitě a jen s batohem vyrazil vstříc dobrodružství. Na cestě potkává různé lidi, od kterých se učí, jak být lepším člověkem. Na pozadí úžasné cesty se však odehrává tragédie Chrisovy rodiny – vůbec netuší, co se s ním stalo.

Chris je symbol generace mladých Američanů znechucených konzumem a budováním kariéry, kteří chtěli od života něco jiného. Scénář napsal a režíroval herec Sean Penn. Atmosféru famózně dotváří soundtrack frontmana kapely Pearl Jam Eddieho Veddera. Zaručujeme, že od teď půjde o tvůj nejoblíbenější playlist na jakýkoliv výlet.

2. Eat, pray, love (romantický film, 2010)

Konflikt, nespokojenost s vlastním životem a krize středního věku – tak se dá shrnout dvouhodinové romantické drama Jíst, meditovat a milovat.

Přestože jde o cestu za sebepoznáním a nalezením pravých hodnot v životě, nás více zajímá, kde je hlavní hrdinka Liz Gilbert v podání Julie Roberts hledá. Úspěšná žena z New Yorku se totiž rozhodne dát si rok pauzu. Cesta ji zavede do krásného Říma, kde se naučí požitku z jídla, do Indie, kde pochopí, jak meditovat a na Bali, kde se může naučit znovu milovat.

Nádherné scenérie a až téměř citelná vůně italské pizzy rozhodně připomenou, jaké to je být na cestách. Všechny tři země hrdince nabídnou něco jiného a přestože se to docela trefuje do středu stereotypů o daných místech, atmosféru snímek zachycuje skutečně autenticky.

Film vznikl na základě knižní předlohy filmové jmenovkyně Elizabeth Gilbert. Jak to již bývá snad pravidlem, podle některých recenzentů film ani zdaleka nedosahuje její kvality. Na dlouhé večery však aktuálně jde o vděčný výběr.

Doporučeno
V Rusku tě za 300 tisíc korun vezmou stíhačkou na okraj vesmíru, říká cestovatel Martin. Možnosti jsou tam neomezené (Rozhovor) V Rusku tě za 300 tisíc korun vezmou stíhačkou na okraj vesmíru, říká cestovatel Martin. Možnosti jsou tam neomezené (Rozhovor) 2. dubna 2021 9:30

3. Seven years in Tibet (dobrodružný film, 1997)

Sedm let v Tibetu je opět skutečný příběh dobrodružné cesty rakouského horolezce Heinricha Harrera, který se krátce před 2. světovou se svým přítelem vydal dobýt vrchol jednoho z nejvyšších štítů Himalájí Nanga Parbat.

Po neúspěšné expedici je na území Indie zatknou vojáci a horolezci se dostanou do zajetí. Po několika pokusech se jim podaří uprchnout do sousedního Tibetu, kde putují prázdnou pustinou a poznávají kulturu a život místních lidí.

Nakonec skončí v zakázaném městě Lhasa, kde se Heinrich postupně spřátelí s mladým Dalajlámou a stane se jeho učitelem. Jde o příběh plný porozumění mezi lidmi z absolutně odlišných světů v časech, které ani pro jednoho z nich nebyly jednoduché.

Hlavní roli horolezce Harrera ztvárnil mladý Brad Pitt, za režií stojí Jean-Jacques Annaud, který režíroval například filmovou adaptaci románu Umberta Eca Jméno růže. Oba, Pitt i Annaud, po filmu dostali doživotní zákaz vstupu do Číny.

4. Lost city of Z (dobrodružný film, 2017)

Děj filmu Ztracené město Z je zasazen ještě hlouběji do minulosti jako Sedm let v Tibetu, ale právě to mu přidává na dobrodružné hodnotě.

Během více než dvou hodin ukazuje nezlomnou snahu badatele Percyho Fawcetta, který začátkem 20. století podnikal opakované výpravy do amazonské džungle, aby našel ztracené město a jinou civilizaci. Takovou, jakou nikdo předtím neznal. Opět jde o zpracování knižní předlohy popisující skutečné události.

Fawcett se svým společníkem Henrym Costinem narazí na zapomenutý kmen. Přestože je první cesta stála téměř život, opakovaně se do džungle vracejí. Člen kmene jim totiž naznačil, že se má uprostřed divočiny rozprostírat starobylé město.

Charlie Hunnam je výborný průvodce a představitel hlavní role, se kterým se kromě objevů v džungli nakonec ocitneme i na frontě první světové války. V roli společníka Costina se objevil Robert Pattinson.

5. The bucket list (dobrodružný film/komedie, 2007)

Komedie a drama v jednom s českým překladem Než si pro nás přijde rozebírá mimořádně citlivé téma umírání a uvažování nad tím, co všechno jsme v životě ještě nestihli.

Ústředním tématem filmu tedy není ani tak cestování jako přátelství Edwarda Cola a Cartera Chamberse, které si zahráli hvězdné stálice Jack Nicholson a Morgan Freeman. Jakož i v mnoha jiných filmech, Nicholson dostal roli protivného arogantního dědečka, kterého si nakonec i tak oblíbíš. Freeman tradičně ztvárnil toho přemýšlivého pána znajícího odpovědi na všechny otázky.

Oba se tedy na stará kolena rozhodnou vydat na cestu kolem světa. Navštíví Čínskou zeď, Tádž Mahal i pyramidy – jednoduše, všechny památky, které si pamatuješ z knížky novodobé divy světa.

Tato místa titulu dodávají šmrnc, oproti prvním čtyřem filmům ale rozhodně jde více o film o zamyšlení se nad životem (co vlastně pravidelně dělají i všichni dlouhodobí cestovatelé).

6. Mountain (dokumentární film, 2017)

Pokud ti chybí hory, dokument Hora jsme přesně hodinu a čtrnáct minut sledovali s otevřenými ústy.

Australský dokument pojednává o tom, jak se lidé již století snaží zdolávat hory různými způsoby. O jejich straších, motivacích, svobodě, odhodláni něco zdolat. Absolutně úchvatné letecké záběry na zasněžené, zarostlé či pouštní hory doplňuje australský komorní orchestr a až meditační hlas herce Willema Dafoea.

Majestátní hory sice působí nedobytně, dokument však zachycuje, jak si v nich lidé našli svou cestu a někdy překonávají až nemožné. Skáčou z helikoptéry na zasněžené štíty na lyžích, případně po ostrém skalním hřebeni na kole nebo přecházejí po laně mezi dvěma stolovými horami. Jednoduše, úžasné, co dokáže člověk ve spojení s přírodou. Za nás jednoznačně 10/10.

Dokument získal několik ocenění na australských filmových festivalech, určitě si však zaslouží i širší záběr ve světě.

7. Our planet (dokumentární seriál, 2019)

Naše planeta je série britských dokumentů o přírodě a světě zvířat. Každá část popisuje jiné prostředí – například deštné pralesy, podmořský svět či zasněžené arktické pláně.

Za dokumenty stojí producenti, kteří vytvořili i známou sérii BBC Planet Earth. Podobně jako v ní i v Our planet namluvil všechny doprovodné komentáře Sir David Attenborough. Pokud si ho nedokážeš vybavit, jeho hlas má asi takové charisma jako hlas Milana Lasici ve slovenských poměrech.

Důležité je i to, o čem sir Attenborough vypráví. Kromě opisování někdy až neuvěřitelného chování zvířat, vždy upozorňuje, jak jednotlivé stanoviště a živočišné druhy zasahuje klimatická krize a lidská aktivita.

Jde o vůbec první přírodní dokument z dílny Netflixu. Podobně jako Mountain, i Our planet obsahuje desítky nádherných leteckých snímků na všechny možné země světa a zákoutí, které bys jako běžný cestovatel nenašel ani za milion let.

Scény přímo září barvami a kromě podmanivého hlasu Davida Attenborougha dotváří celkovou atmosféru soundtrack symfonického orchestru. Někdy má divák až pocit, že se drama mezi tučňáky nebo lvy odehrává v jeho obývacím pokoji.

8. Trabantem do posledního dechu (road movie/dokument, 2016)

Abychom do výběru zahrnuli i domácí tvorbu, určitě si z nabídky Netflixu nenech ujít road movie o česko-slovensko-polské výpravě žlutých „trabanťáků“ napříč Austrálií přes indonéské ostrovy až do Bangkoku.

Český cestovatel Dan Přibáň už s posádkou ve složení trabant, polský Fiat aka Maluch a Jawa 250 projel napříč Afrikou, střední Asií, Jižní Amerikou, Austrálií a nedávno se vrátili z Indie zpět domů do střední Evropy.

Film Trabantem do posledního dechu však má podle jeho vlastních slov „více koleček.“ Do mezinárodního týmu totiž vzali i da vozíčkáře – Čecha Jakuba a Slovenku Kristýnu, kteří řídili další speciálně upravený trabant s ručním řízením.

Aby cesta ze západního velkoměsta Perth směrem na sever do města Darwin nebyla tak jednoduchá, vzali to „zkratkou“ přes červenou poušť Západní Austrálie, kde najdeš akorát tak nezpevněné cesty, milion much, teploty nad 40°C a poloospalé zlatokopecké usedlosti.

Film má všechno – příběhy, lidi i emoce. Celý si ho můžeš pustit na Netflixu, na stránce České televize je rozkouskovaný i do seriálové verze. Rovněž tam najdeš i epizody z ostatních expedic.

9. Street food (dokumentární seriál, 2019)

Jeden z nejoblíbenějších způsobů cestování je jednoznačně ten přes žaludek. Netflix má v nabídce 9 epizod seriálu, který popisuje tradici a význam pouličního jídla v asijských zemích, jako je například Indie, Vietnam, Japonsko či Malajsie.

Lidé, kteří jídlo připravují v totálně zubožených podmínkách, nejsou vyučení kuchaři. Možná právě díky tomu je však série autentická a tak kvalitní.

Dokument však není jen o tom, jak má vypadat tradiční thali či kolik koriandru patří ve skutečnosti do polévky pho. Ukazuje i osudy lidí připravujících street food. Většinu života stráví celé dny i noci na ulici – nejde jim o prestiž, snaží se přežít. Dělají to, co je naučili jejich mámy a otcové, nestarají se, zda je jídlo vyzdobené nebo zda je servis u plastového stolku uprostřed chodníku dokonalý.

A to je přesně to, co cestovatele i na asijských zemích láká – odlišnost od evropského způsobu stravování, pravý „špinavý pouliční“ zážitek a jídlo, které připravují místní babičky už po staletí.

Za projektem stojí režisér David Gelb, pracoval již na několika cesto-kulinářských dokumentech. Letos připravuje ve spolupráci s Netflixem druhou sérii Street Food zaměřenou na země Jižní Ameriky.

10. Dark tourist (dokumentární seriál, 2018)

Na závěr jsme si nechali dokumentární specialitku z dílny novozélandského novináře a „temného cestovatele“ Davida Farriera. Ten své dovolené namísto pláží či hor tráví raději ve válečných zónách, oblastech, kde se přehnalo tornádo, případně vybuchla atomová elektrárna nebo v zemích, kde lidé vykopávají mrtvé ze země či vyhánějí démony ze svých sousedů.

Některé epizody ukazují skutečně bizarní tradice. David se byl například podívat na indonéském ostrově Sulawesi, kde lidé z kmene Toraja každoročně při starověkém rituálu 'Ma'nene' vytáhnou ostatky svých blízkých z hrobek, umyjí je, obléknou do čistého oblečení a procházejí se s nimi po vesnici.

Často jim zapálí cigaretu nebo nasadí brýle, a následně se vyfotí do rodinného alba. Smrt je prostě součást kultury a i přesto, že se místní protestantská církev starověké tradice snaží zlikvidovat, lidé z kmene Toraja se chtějí se svými blízkými setkávat i nadále.

Další epizody jsou věnovány například lidem žijícím v okolí výbuchu černobylské jaderné elektrárny či temnému japonskému lesu Aokigahara, který se v sedmdesátých letech objevoval jako místo pro sebevraždu ve více knihách či filmech.

Japonci to vzali opravdu vážně a dosud se v něm zabíjejí desítky ztracených duší ročně. Nenech se však děsivými tématy odradit, i to je přece součást kultur a náboženství na různých místech po světě, přesně to, co nás jako cestovatele na poznávání baví nejvíce.

Domů
Sdílet
Diskuse