Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2020 17:19
Čas čtení 1:54
Adam Smeták

Problematický je i Indiana Jones a Forrest Gump, uvádí Variety v reakci na stahování filmů kvůli rasismu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nejen Jih proti severu je problematickým dílem.

V souvislosti s dnes už celosvětovými protesty proti rasismu probíhá veřejná diskuse také o vhodnosti některých kulturních děl. HBO Max už před týdnem stáhlo ze své databáze velkofilm Jih proti severu a podobně se zachovaly i jiné platformy s dalšími filmy, seriály a pořady. Důvodem byly rasové stereotypy či vyloženě rasistické prvky jako blackface, které by v dnešní (ani v té minulé) neměly mít místo. 

Nicméně, HBO Max uvedlo, že Jih proti severu (po započtení inflace nejvýdělečnější film všech dob) do své databáze nakonec vrátí, akorát s úvodem, který jej zasadí do kontextu a vysvětlí divákům, za jakých podmínek snímek vznikal.

Doporučeno
HBO stáhlo kvůli rasismu film Jih proti severu. Ze stejného důvodu jsou rušeny i jiné seriály a pořady HBO stáhlo kvůli rasismu film Jih proti severu. Ze stejného důvodu jsou rušeny i jiné seriály a pořady 10. června 2020 14:20
Problematický je i Indiana Jones a Forrest Gump, uvádí Variety v reakci na stahování filmů kvůli rasismu
Zdroj: Paramount Pictures

Asi se se hodneme, že vymazáním historie ničeho nedosáhneme. Nicméně, jak uvádí Variety ve svém výběru, ke starším filmům je třeba přistupovat odpovědně a dnešnímu divákovi je, pokud možno, předkládat s přidaným kontextem. Problematické jsou totiž i mnohé slavné hity. Hned si prostřednictvím tohoto kultovního amerického magazínu vysvětlíme proč.

Domů
Sdílet
Diskuse