Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2020 9:16
Čas čtení 0:47
Adam Novosad

Polák psal, že homosexuálové si zaslouží smrt, tak ho IKEA vyhodila. Nyní ji za to žaluje polská vláda

NEWS POLSKO
Uložit Uložené

Společnost IKEA prý tímto krokem upřela zaměstnanci náboženská práva.

Švédská společnost IKEA aktuálně čelí v Polsku soudnímu sporu. Šéfa personálního oddělení obvinila prokuratura kvůli vyhození jednoho ze svých zaměstnanců, informuje Pink News.

IKEA loni přistoupila k ráznému kroku, když její zaměstnanec Tomasz K. ve vnitřním diskusním systému společnosti napsal několik pobuřujících příspěvků na adresu LGBTQ+ komunity.

Doporučeno
Influencerky už mají po krk dokonalosti. Moje tělo je normální, zdůrazňují a snaží se odstartovat nový trend sebelásky Influencerky už mají po krk dokonalosti. Moje tělo je normální, zdůrazňují a snaží se odstartovat nový trend sebelásky 24. července 2020 14:51

Tomasz v nich označil akceptaci homosexuálů za skandální a v příspěvku zmínil několik veršů z Bible, které poukazovaly na to, že lidé z LGBTQ+ komunity by si za svou sexuální orientaci zasloužili smrt. Na základě stížností několika zaměstnanců pak personální oddělení vyvodilo důsledky a Tomasze vyhodilo. 

Poliak písal, že si homosexuáli zaslúžia smrť, tak ho IKEA vyhodila. Teraz ju za to žaluje poľská vláda
Zdroj: Flickr

Ten si však v reakci na tento krok začal veřejně stěžovat. Případ se dostal do rukou polského ministra spravedlnosti, který státní zástupce vyzval, aby situaci prošetřili.

Mluvčí prokuratury ve Varšavě Marcin Sadus nyní oznámil, že šéf personálního oddělení IKEA v Polsku byl obviněn z toho, že vyhozením Tomasze K. mu odepřel náboženská práva a diskriminoval ho.

Mluvčí prokuratury konstatoval, že Tomasz K. prý pouze vyjádřil své „názory“ na homosexuály, přičemž využil i reference na biblické události a katolické hodnoty.

IKEA byla podle prokuratury povinna respektovat „svobodu projevu, svědomí i vyznání“. Společnost však stojí za svým šéfem personálního oddělení a je připravena poskytnout mu plnou podporu i u soudu.

Domů
Sdílet
Diskuse