Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2020 14:30
Čas čtení 7:59
Dominik Vetrák

Recenze: Remake Mafie je technický zmetek, který však okouzlí příběhem a skvělými cutscénami

TECH
Uložit Uložené

Podívali jsme se na zoubek remaku legendární Mafie.

Málokdo z nás nebyl z ohlášení předělávky původní Mafie překvapen. Všichni jsme čekali jen remaster a porty všech tří dílů, ale 2K Games a Hangar 13 nás potěšily a legendární hru kompletně předělaly. Mnozí se automaticky obávali její kvality. Rozhodnou se tvůrci vytvořit remake věrný originálu, nebo se od něj výrazně odkloní? Přece jen, hra v některých aspektech nezestárla úplně nejlépe.

Hangar 13 se nakonec rozhodl vytvořit téměř identický remake. Bohužel pro mě a nové hráče, ale naštěstí pro fanoušky originálu. Po dohrání hry jsem si říkal, že mi tu a tam chyběla nějaká hláška či dialog z originálu, ale nahradily je jiné, častokrát lepší scény a rozhovory. Na kultovní hlášky se váže hlavně naše nostalgie, takže je normální, když někomu chybí.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme xCloud, hraní AAA her na mobilu. Microsoft a jejich Game Pass jsou videoherním Netflixem Vyzkoušeli jsme xCloud, hraní AAA her na mobilu. Microsoft a jejich Game Pass jsou videoherním Netflixem 28. září 2020 15:37

Já jsem však doufal, že se toho v remaku změní více. Některá designérská rozhodnutí byla limitována tehdejším hardwarem a celkovou úrovní technologií a videoherního průmyslu. Bylo by tedy vhodné, kdyby se k nim v remaku přistoupilo jinak. Největší problém jsem měl asi s epizodickým vyprávěním příběhu, který mě vytrhával z děje.

Tvůrci měli možnost příběh hry vyprávět ucelenějším způsobem a vyplnit prázdná místa či rovnou celé roky, které v originále přeskočili (děj se odehrává během 10 let). Některé dějové události a rozhodnutí postav jsou absolutně nelogické a uspěchané. Velmi by jim prospělo, kdyby se změnily, nebo kdyby scénář dodal postavám lepší motivace pro jejich činy.

Mohli jsme se dočkat dalších misí, příběhových scén a nahlédnout hlouběji do vztahu postav a gangů. Například i válka mezi Salierim a Morellem je stále nedotažená. Vůbec bych se nezlobil, kdybychom se dočkali nějakých flashbacků či dokonce hraní za jinou postavu v minulosti, aby nám tak tvůrci ukázali, co předcházelo tomu, že se rozhádali.

Recenzována byla verze pro Xbox One

Recenzia: Mafia Remake
Zdroj: 2K Czech/Hangar 13/2K Games

Příběh Mafie je úžasný a emotivní, ale zdaleka ne dokonalý. Remake mohl být klidně o 10 hodin delší. Toužil jsem, aby se zaměřil na další postavy, aby více rozebral vztahy a kamarádství mezi Tommym, Pauliem a Samem. Aby jim příběh dal komplexnější identitu.

Tvůrci tak ale neučinili a všechny změny či příběhové a dialogové rozšíření prakticky jen kloužou po povrchu. Fanoušci původní Mafie, kteří nechtěli změnit ani barvu na semaforech, budou jásat. Vývojáři očividně vyrobili remake právě pro ně.

Těžko říci, zda to udělali pro fanoušky a ze strachu před kritikou a bojkotem, kdyby hru pořádně pozměnili, nebo to bylo spíše kvůli omezenému rozpočtu. Pravděpodobně to bude rozpočtem. Žádné nové mise, jen minimum přidaného dialogu a příběhových momentů a téměř identický průběh hrou.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 89337 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda se povedly změny v příběhu a postavách
  • Jako tvůrci zpracovali město, motocykly a jízdní model aut
  • Jak působí střílení ze zbraní a souboje celkově
  • Proč je technická stránka hry velkým zklamáním
  • Jak dopadla kvalita soundtracku, který se téměř celý změnil
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse