Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2020 17:26
Čas čtení 0:45
Daniel Kopejska

Ruští kosmonauti našli na ISS únik vzduchu pomocí sáčku od čaje

TECH VESMÍR
Uložit Uložené

V mezinárodní vesmírné stanici uniká dírkou vzduch, příčinu by mohli Rusové najít pomocí několika pytlíků s čajem.

Mezinárodní vesmírná stanice obíhající zemi má dlouhodobý problém, zdánlivě nepatrné unikání vzduchu. Tento problém prvně astronauti zaznamenali už v září roku 2019. Tehdy unikalo ze stanice zhruba 270 gramů vzduchu za 24 hodin. Toto číslo se však postupem času pětkrát navýšilo. Stále se však podle ruských expertů jedná o malé množství a podle výpočtů by otvor měl být velký přibližně 0,6 milimetru, informuje Ria Novosti.

Doporučeno
NASA vyslala na ISS nový záchod, který bude lépe vyhovovat ženám NASA vyslala na ISS nový záchod, který bude lépe vyhovovat ženám 4. října 2020 12:44

Aby ruští kosmonauti dokázali lokalizovat místo, kudy vzduch uniká, museli po komoře rozmístit čajové pytlíky. Následně je sledovali pomocí kamer. Z dostupných videí a fotek posléze určili, že jeden z pytlíku se pohnul. Závada by se měla nacházet v modulu Hvězda.

Kosmonauti dostali ze pozemního řídícího centra rozkaz díru zalepit. To by mohly sáčky urychlit, pokud však čajová metoda nepomůže, bude podle ředitele pilotovaných programů Roskosmu Sergeje Krikaljova nutné dodat na stanici doplňkové zásoby vzduchu.

Kromě těžko dohledatelné díry v modulu se také rozbil systém Elektron-VM, který dodává kyslík do modulu Hvězda. Posádka vesmírné stanice však není zatím ohrožena. Na stanici také dorazila raketa Soyuz nesoucí dva ruské kosmonauty a jednoho astronauta z NASA. Raketa dorazila na stanici v rekordním čase tří hodin a tří minut, což je polovina obvyklého času.

Domů
Sdílet
Diskuse