Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2020 9:36
Čas čtení 7:31
Dominik Vetrák

Černochy na ulicích bombardovali letadly. Masakr v Tulse chtěli Američané vymazat z historie

HISTORIE
Uložit Uložené

V roce 1921 zemřely na ulicích Tulsy desítky až stovky nevinných lidí.

Na přelomu května a června 1921 se v americké Tulse (Oklahoma) udál masakr zaměřen vůči občanům černé pleti. Krveprolití trvalo téměř dva dny a za uplynulé století si vysloužilo množství názvů. Tulsa race riot, the Greenwood Massacre, the Black Wall Street Massacre, the Tulsa pogrom nebo the Tulsa Massacre.

Všechny názvy souvisejí s tím, že ve čtvrti Greenwood a jiných ulicích Tulsy zemřely desítky až stovky Afroameričanů, které běloši zabíjeli z nenávisti a rasistických pohnutkek. Naháněli je v autech, vypalovali jim domy, popravovali je na jejich pozemcích a nakonec je bombardovali letadly.

Doporučeno
Tatínku, nezabíjej mě, prosila ho dcera. Těchto šest nejbrutálnějších vrahů z Česka ti nedá spát Tatínku, nezabíjej mě, prosila ho dcera. Těchto šest nejbrutálnějších vrahů z Česka ti nedá spát 11. března 2021 16:06

Bílí obyvatelé Tulsy na Afroameričany útočili ze země i ze vzduchu. Na bezcitné vyvražďování mužů, žen a dětí nereagovala ani policie. Naopak, oficiálně ochranné složky města ještě bělochy vyzbrojily zbraněmi, aby v zabíjení mohli pokračovat efektivněji.

Svědectví přeživších mluví dokonce o tom, že policisté se k davu násilníků přidali a zabíjeli černochy spolu s civilisty.

Nakonec, odhaduje se, že v Tulse bylo ze 70 tisíc obyvatel, kteří tam tehdy žili, až 3 tisíce členy Ku Klux Klanu. Mnozí z nich byli i v řadách policie (strana 8 v oficiálním dokumentu o incidentu).

Černochov na uliciach bombardovali lietadlami. Masaker v Tulse chceli Američania vymazať z histórie
Zdroj: Library of Congress; The Crowley / Wikipedia / Flickr / The American National Red Cross collection at the U. S. Library of Congress

Naháněli je v autech, stříleli po nich puškami, upalovali je v jejich domech zaživa, ubili je na smrt různými předměty a snažili se být co nejvíce vynalézaví v tom, jak je zabít. Nasedli dokonce i do letadel a z nedalekého, soukromého letiště vyslali letadla určená k bombardování.

Zničili tehdy kolem 35 bloků s budovami. Čtvrť Greenwood patřila mezi nejbohatší černošské čtvrti v celém USA. I proto ji nazývali Black Wall Street. V té době už jen to stačilo k tomu, aby běloši nebezpečně zvedali obočí.

Přes 800 lidí převezeno do nemocnic a více než 6 000 tisíc Afroameričanů umístili do více zařízení, kde se měli vyléčit z těch nejdrobnějších zranění a přespat. The Oklahoma Bureau of Vital Statistics tehdy oficiálně zaznamenalo 36 úmrtí, z toho 26 Afroameričanů a 10 bělochů.

Černochov na uliciach bombardovali lietadlami. Masaker v Tulse chceli Američania vymazať z histórie
Zdroj: Hulton Deutsch / Contributor / Getty Images

Trvalo 80 let, než se oficiálně úřady v Oklahomě na událost podívaly znovu a rozhodly se ji detailně prošetřit. Odborné komisi to trvalo 4 roky (1997-2001). Všechny následující údaje, čísla a fakta v článku jsou uvedeny v oficiální zprávě pro veřejnost.

Vyšetřovatelé dokázali z pitev a dalších záznamů potvrdit 39 mrtvých, z toho 26 Afroameričanů a 13 bělochů. Oproti prvotním zprávám tedy zaznamenali o tři mrtvé bělochy více. Vyšetřovatelé však oficiálně uvádějí, že ve skutečnosti během masakru zemřelo 100 až 300 lidí, přičemž většinou šlo o Afroameričany.

Tehdejší situace na jihu USA

V roce 1921 byla afroamerická společnost v dost nepříznivém stavu. Veteráni z 1. světové války se dožadovali plného amerického občanství se všemi právy, jako Afroameričanům jim je ale nechtěli udělit. Ve více městech USA se tak děly násilné protesty, kde byly častokrát napadeni právě černoši.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 89980 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kolik letadel údajně bombardovalo ulice plné černošských rodin prchajících do bezpečí.

  • Kvůli jakému incidentu celé krveprolití začalo.

  • Jaké škody vznikly celé afroamerické komunitě a zda byly vládou USA někdy odškodněny.

  • Zda se našly masové hroby se stovkami mrtvých těl.

  • Které populární seriály událost zpracovaly.

Domů
Sdílet
Diskuse