Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2020 10:20
Čas čtení 6:12
Jakub Paulík

Agentka, vražedkyně, nebo luxusní prostitutka? Teorií o identitě Jennifer Fairgate je hned několik

Agentka, vražedkyně, nebo luxusní prostitutka? Teorií o identitě Jennifer Fairgate je hned několik
Zdroj: Harald Nygård, VGTV documetary
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Případ je dodnes záhadou.

Ubytovala se v luxusním hotelu a na recepci uvedla falešné jméno Jennifer Fairgate. O pár dní později ji našli v pokoji zastřelenou. Policie případ uzavřela jako sebevraždu, ale spousta věcí nesedí. Jennifer si s sebou totiž kromě zbraně přivezla i velké množství nábojů, což se k sebevraždě nehodí. 


Kromě toho u sebe neměla žádné doklady. Celých 15 minut po tom, co v hotelu zaslechli výstřel, místnost nikdo nehlídal a na rukou oběti policie nenašla žádnou krev, přestože se údajně střelila do hlavy. Jednalo se tedy opravdu o sebevraždu? A kdo ve skutečnosti byla Jennifer Fairgate? 

V tomto článku si přečteš:
  • Proč policie případ uzavřela jako sebevraždu

  • Co policie našla v pokoji oběti 

  • Jak si místo činu vybavuje recepční, který Jennifer ubytoval 

  • Co nasvědčuje tomu, že se mohlo jednat o fingovanou sebevraždu

  • Jakou chybu udělal člen ochranky, který výstřel zaslechl

Ve večerních hodinách 31. května 1995 vešla do luxusního hotelu Plaza v norském Oslu mladá žena. Na recepci požádala o pokoj, který si předem rezervovala. Nízká krátkovlasá žena vyplnila potřebné údaje a jako jméno uvedla Jennifer Fairgate. 


Ačkoliv nepředložila žádné osobní doklady, dostala kartu od pokoje 2805, kam se záhy přesunula. Šlo přitom o závažné pochybení, jelikož hotel se tehdy řadil mezi nejluxusnější ve městě. Vyžádat si doklady tak mělo být samozřejmostí.

Zaměstnanci Jennifer ve společných prostorách hotelu příliš nevídali, a jelikož měla na dveřích dlouhou dobu pověšenou visačku s nápisem „nerušit”, mysleli si, že je zavřená v pokoji. Tak tomu ale nebylo. Ve čtvrtek okolo 13:00 byla v pokoji úklidová služba. Jedna z uklízeček, Vigdis Valø, potvrdila norským novinám Verdens Gang, že pokoj byl prázdný. 

Doporučeno
16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 16letá Sandra za 4 minuty utopila svou mámu. Před soudem se u fotek oběti společně se sestrou smála 4. června 2020 15:08


Dle elektronických záznamů hotelu se Jennifer do pokoje vrátila až v pátek v 8:50. Pryč tedy byla více než 20 hodin. Kam šla a s kým se setkala bohužel není známo. 

Třetího června si jeden ze zaměstnanců hotelu uvědomil, že jim Jennifer neposkytla údaje ze své kreditní karty. Telefonáty z recepce nebrala, a tak do pokoje 2805 poslali ochranku – Espena Næsse. Jakmile Espen zaklepal na dveře, ozval se výstřel. 


„Na posteli byla kaluž krve. Ta paní ležela v ní. Stěna za ní vypadala hrozivě, nikdy jsem nic horšího neviděl,“ uvedl v dokumentu Mystery at the Oslo Plaza recepční Sascha René Anonsen, který Jennifer Fairgate ubytovával. Neviděl sice tělo oběti na vlastní oči, ale policie mu poskytla z místa činu fotografie, což recepčního velice znepokojilo. 

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90434 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co nesedí na poloze zbraně v ruce oběti
  • Jak se dá vysvětlit, že na jejích rukou nebyla krev
  • Co o její smrti řekl bývalý člen norské tajné služby
  • Jak si vedoucí recepce vzpomíná muže, který s Jennifer přišel do hotelu
  • Co víme o Jennifer díky testům DNA
Domů
Sdílet
Diskuse