Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. prosince 2020 20:22
Čas čtení 0:55
Tímea Krauszová

Interpol varuje před organizovanými skupinami: Chtějí zneužít nové vakcíny proti koronaviru, prodávají fejky a šíří malware

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Mezinárodní policejní organizace varovala téměř 200 zemí před hrozbou online i offline.

Mezinárodní policejní organizace Interpol vydala varování před organizovanými skupinami, které se snaží napadnout nebo zneužít vakcínu proti koronaviru. Varovná slova přišla v den, kdy v Británii oznámili, že začnou s plošným očkováním jako první země na světě. Upozornění vydali ve všech 194 členských zemích, které se mají připravit na fyzické i kybernetické útoky.

Doporučeno
Šéf Oktagonu Ondřej Novotný: Bitva Vémola vs. Mikulášek bude nejsledovanější zápas roku 2020 (Rozhovor) Šéf Oktagonu Ondřej Novotný: Bitva Vémola vs. Mikulášek bude nejsledovanější zápas roku 2020 (Rozhovor) 3. prosince 2020 16:40

Zatímco se země připravují na masivní očkování, kriminální organizace chtějí zneužít situaci

Padělání, krádež či nelegální reklama. Takovými způsoby chtějí podle Interpolu zneužít organizované skupiny vakcíny proti koronaviru a chřipce. Pandemie prý již spustila vlnu kriminality, šlo zejména o případy promování a prodeje falešných vakcín.

„Jelikož se blíží schválení a globální distribuce několika vakcín, bude klíčové zajistit bezpečnost při dodávání a identifikovat nelegální stránky, které prodávají falešné produkty,“ píše se v tiskové zprávě. Podle Interpolu se budou zločinci pokoušet zacílit zejména na běžné lidi, které by mohli nalákat falešnými vakcínami nebo neověřenými léky. Země proto vyzývají ke spolupráci mezi policejními složkami a zdravotnictvím.

V bezpečí však nejsme ani v online prostoru. Jednotka Interpolu, která řeší kybernetické zločiny, upozorňuje, že 1 700 z 3 000 kontrolovaných stránek, které nelegálně prodávají zdravotnický materiál nebo léky a podobají se webům lékáren, obsahovaly nějakou kybernetickou hrozbu. Šlo zejména o phishing a viry šířící spam.

Domů
Sdílet
Diskuse