Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2021 15:30
Čas čtení 5:05
Dominik Vetrák

10 otázek a odpovědí, které máme po 3 epizodách WandaVision. Co se ve skutečnosti děje s falešným světem?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Po 3 dílech seriálu máme spoustu otázek.

WandaVision má za sebou tři epizody, během kterých jsme se dočkali několika vtipných a zajímavých scén. Seriál se někdy pokouší diváka pouze rozesmát, a to napodobováním situačních komedií z 20. století, ale většinou se mysteriózním způsobem snaží posunout obraz o vážném a nebezpečném stavu reality. To vše na pozadí komedií z 50., 60., a ve 3. epizodě už i 70. let minulého století.

V dalších částech se dostaneme i do dalších desetiletí. Ale co to vlastně znamená? A o čem je vlastně tento seriál, ve kterém Wanda očividně ohýbá realitu a čas? 

Doporučeno
10 nejočekávanějších seriálů roku 2021 10 nejočekávanějších seriálů roku 2021 23. prosince 2020 12:13

Proč je seriál natočen jako sitcom?

Mnozí se zřejmě ptají, proč je seriál natáčen ve stylu sitcomů z 20. století. Jednou z odpovědí je fakt, že v Marvelu chtěli vzdát hold začátkům televizní zábavy a prvním situačním komediím. Zdá se, že ve 4. epizodě se dostaneme do 80. let.

Je možné, že Visiona už nikdo neoživí a zůstane mrtvý?

Během 3 epizod jsme dostali už několik nápověd o tom, že Wanda si plně nebo podvědomě uvědomuje, co se ve skutečnosti děje. Není však ochotna čelit realitě. I proto si začínáme myslet, že Visiona neoživí. Bez Kamene nekonečna (Infinity Stone/Gem – žlutá věc na Visionově hlavě), který Thanos zničil spolu se všemi ostatními, je jeho existence zřejmě nemožná.

Wanda bude raději žít v nereálném světě s Visionem než v tom skutečném bez něj. Jenže i Vision si v seriálu začíná uvědomovat, že něco není v pořádku. Doslova to řekne i v 3. epizodě, ale hned nato se vrátíme v čase o pár vteřin, kdy řekne něco úplně jiného. Zdá se, že Wanda si upravuje realitu a manipuluje s časem tak, aby Vision nedostal žádné nápovědy o tom, že něco není v pořádku. Pokud udrží ve lži jeho, udrží pohromadě i falešnou realitu a svůj nový život.

Děj z komiksů House of M aka psychicky labilní Wanda

Dalším vysvětlením celého vizuálního stylu a světa kolem může být to, že Wanda vytvořila umělou realitu, aby unikla zármutku a depresím. Spekuluje se, že WandaVision začne komiksovou událost zvanou jako House of M. Příběh z roku 2015 zachycuje psychicky nestabilní Wandu, kterou X-Meni a Avengers plánují zabít. Zdá se, že není jiného východiska, jelikož mutant schopný měnit realitu začíná přicházet o rozum a je nebezpečný pro celý svět.

WandaVision
Zdroj: Disney+

Důležitými postavami jsou v tomto ději Magneto jako její otec a Quicksilver jako její bratr, ale ani jeden z nich není ve světě Marvelu naživu nebo vůbec v existenci. (Quicksilvera zabil Ultron a Magneto s ostatními X-Meny ještě nebyl začleněn do tohoto světa). Seriál si tak pravděpodobně jen vezme inspiraci a vytvoří jinou verzi příběhu.

V komiksech Wanda truchlí nad smrtí svých dětí, v seriálu však bude zřejmě truchlit nad smrtí Visiona. Je možné, že se izolovala od ostatních a po Avengers: Endgame nebyla schopná žít nadále bez lásky svého života. Ať už vědomě, podvědomě nebo kvůli zásahu jiné strany či záporáka Wanda vytvořila vlastní realitu, v níž se odehrává děj seriálu.

Proč vytvořila Wanda realitu napodobující sitcomy?

Situační komedie jsou známé tím, že i když se v nich postavy dostanou do nějakých problémů, na konci se vše obrátí k dobrému. Wanda se tedy k tomuto formátu zřejmě uchýlila poté, co toužila, aby se její život vrátil do normálu a šťastných dní.

Co znamenají reklamy na různé produkty?

V prvních 3 epizodách jsme viděli mnoho nejasností a mysteriózních scén. Zaujaly i reklamní spoty, které vždy narážejí na nějakou událost či postavu v rámci marveláckého světa. Máme tu toustovač, který v dlouhé scéně pípá postupně rychleji a hlučněji. Vyrobila ho společnost Stark Industries, takže může jít o odkaz na jednu z bomb od Tonyho Starka, které zabily rodiče Wandy.

WandaVision
Zdroj: Disney+

Ve druhé epizodě jsme viděli reklamu na Strucker Watch. To jméno budeš možná znát, i když si ho úplně nevybavíš. Jde o záporáka zpočátku Avengers: Age of Ultron, který držel Wandu a Quicksilvera (Pietra) v zajetí. Člen Hydry (viděli jsme i jejich logo) zčásti stál i za zrodem jejich schopností. Odkaz na Hydru jsme viděli i v reklamě ve 3. epizodě. Rozhodně nejsou náhodné a měl bys u nich dávat pozor.

Co znamenala barevná helikoptéra?

Byly tu ale mnohem zajímavější a důležitější scény. Co ta mini barevná helikoptéra, která spadla do keřů? Má logo SWORD a jako první předmět v seriálu je barevný. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 93899 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co je organizace SWORD a jakou má spojitost se Spider-Manem
  • Která postava se už objevila v Captain Marvel
  • Co znamenají scény s barevnou helikoptérou a tajemným mužem z kanalizace
  • Kdo jsou ve skutečnosti děti Wandy a Visiona, Billy a Tommy?
Domů
Sdílet
Diskuse