Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2021 15:26
Čas čtení 5:26
Dominik Vetrák

Svět Marvelu: seriál Falcon and the Winter Soldier prozrazuje nová tajemství o světě Marvelu a pravdu o Captainu Americovi

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Co se skrývá za novým Capem a které komiksové hrdiny nenápadně odhalila druhá část?

Falcon and the Winter Soldier je návratem ke klasickému produktu Marvelu. Hromada akce, příležitostný humor či příběh, který je sice v rámci prostředí Marvel Cinematic Universe (dále už jen MCU) zajímavý, ale obecně ničím výjimečný. Klíčovou myšlenkou filmů a seriálů Marvelu je fakt, že jeho postavy známe dlouhá léta, fandíme jim a užíváme si jejich společnou chemii.

Právě Falcon a Winter Soldier mají vynikající dynamiku a je radost dívat se na ně v akci. Asi si to myslí i ostatní lidé po světě, protože Falcon and the Winter Soldier měl podle údajů společnosti Disney nejsledovanější debutovou epizodu ze všech jejich seriálů a překonal Mandaloriana i WandaVision. Druhá epizoda je ale ještě zajímavější než ta první.

Doporučeno
Tvůrce CGI Vladimír Valovič: U Supermanova obličeje s vousy jsem si pomyslel: No, hodně štěstí tomu, kdo to bude dělat (Rozhovor) Tvůrce CGI Vladimír Valovič: U Supermanova obličeje s vousy jsem si pomyslel: No, hodně štěstí tomu, kdo to bude dělat (Rozhovor) 25. března 2021 14:30

V první části jsme zjistili, že superhrdinové jsou vlastně nezaměstnaní. Výbavu a mise vždy platil Tony Stark. Ten je však mrtvý a Avengery nemá kdo zásobovat. Vytváří to tak řadu problémů i filozofických otázek. Měl by vůbec někdo tyto „nadlidi“ platit za to, že dělají to, co oni sami považují za správné?

Dohoda Socovia Accords z filmu Captain America: Civil War asi už neplatí, ale pokud ano, neměla by se vláda kromě sledování a monitorování superhrdinů starat i o jejich plat? Nevzniká tak situace, kdy hrdinové musí dělat to, co jim přikáže vláda? Superhrdinové tedy žijí z charity a z toho, co jim někdo daruje. 

Je možné, že Tony připravil nějaký plán, aby jeho firma Stark Industries podporovala hrdiny i v případě jeho smrti, v seriálu se však nic podobného neděje. Sam Wilson je zaměstnancem americké armády, ale nedokáže získat ani půjčku.

The Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: The Walt Disney Company/Disney+

Může za to náhlá světová krize, kterou způsobilo zvrácení události zvané Blip. Z ničeho nic se totiž na planetě objevily miliardy lidí, kteří byli pět let mrtví. Když Hulk luskl prsty s nasazenou rukavicí Infinity Gauntlet, lidi přivedl zpět k životu. Jenže ti se často neměli kam vrátit. Jejich partneři si našli jiné lásky, v jejich domovech žili jiní lidé.

Vlády po celém světě se tyto problémy snaží vyřešit, ale nedaří se jim to. Na scénu vstupuje skupina Flag–Smashers, aktivisté, kteří chtějí svět vrátit do stavu, jaký byl během Blipu. V této dějové linii si tvůrci pohrávají i s tématem nacionalismu

Vznikli zde totiž záporáci, kteří si o sobě myslí, že jsou hrdinové bojující za návrat k lepšímu. Jenže jak řekl Sam v první epizodě, návrat k lepšímu automaticky znamená něco horšího pro ty ostatní. Šéf Marvelu Kevin Feige se rozhodl nechat Sama a Buckyho v první epizodě oddělené, aby se s nimi diváci sblížili více jako s individuálními lidmi s vlastními démony, nejen jako s nerozlučným duem hrdinů.

Falcon and the Winter Soldier
Zdroj: Disney+ The Walt Disney

Buckyho sledujeme ve fázi života, kdy se snaží vyrovnat se svými výčitkami. Sepsal si tedy seznam lidí, které chce potrestat nebo se jim omluvit za své činy z dob, kdy ho ovládala HYDRA. Z hlediska MCU se na seznamu nenachází nikdo extra důležitý.

Zajímavější je linie kolem Sama Wilsona, čili Falcona. Jak v první, tak i ve druhé epizodě jsme tedy byli svědky systémového rasismu v USA, který musí snášet i Sam jako superhrdina. 

Největší úder dostal na konci první epizody, když zjistil, že mu vláda USA lhala. Vzala mu štít a vytvořila si vlastního Captaina Americu, cenami ověnčeného amerického vojáka. Výběr nástupce Steva Rogerse nebyl z hlediska jeho rasy náhodný.

Jak se dozvídáme v druhé epizodě, USA se v minulosti tajně snažily vytvořit další supervojáky. Jedním z nich je i Isaiah Bradley. V současnosti už důchodce, skrytý před veřejností a vládou USA, zjizvený, zlomený hrdina.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96229 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdo je Isaiah Bradley a proč ho vláda USA skrývala a uvěznila.
  • Které nové hrdiny nám 2. epizoda nenápadně představila.
  • Kdo je John Walker, nový Captain America.
  • Zda bude nová postava ze seriálu součástí týmu Young Avengers.
Domů
Sdílet
Diskuse