Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. května 2021 19:33
Čas čtení 0:55
Tereza Šnajdrová

Starostka Chicaga se rozhodla nedat rozhovory bílým novinářům. Čelí kritice

Starostka Chicaga se rozhodla nedat rozhovory bílým novinářům. Čelí kritice
Zdroj: Flickr/Prachatai/k volnému užití
NEWS
Uložit Uložené

Lori Lightfoot se tak snaží bojovat proti nedostatku novinářů z minoritních skupin v USA.

Starostka Chicaga Lori Lightfoot se své dvouleté výročí ve funkci rozhodla oslavit poněkud netradičním způsobem. Veřejnosti oznámila, že bude poskytovat rozhovory pouze menšinovým novinářům, neboť jich shledává nedostatek v chicagských médiích. Tímto krokem by chtěla poukázat na to, že i černoši, latino nebo jakékoliv jiné minority mohou být skvělými novináři, informuje CNN.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej české politiky podle jejich fotek z mládí KVÍZ: Poznej české politiky podle jejich fotek z mládí 21. května 2021 12:34

Je mi líto, že i v roce 2021 je tiskové oddělení radnice města v drtivé většině tvořeno bílými novináři. V Chicagu je přitom více než polovina obyvatel černošského, latino, AAPI nebo afroamerického původu,“ tweetla starostka. 

Proti jejímu vyjádření se postavilo mnoho novinářů, například reportér Gregory Pratt z časopisu Chicago Tribune, podle kterého by si politici neměli vybírat, kdo z novinářů je bude moci zpovídat a kdo ne. „Ano, problémy s rozmanitostí jsou reálné, ale to stojí na vedení mediálních plátků, která na tom musí zapracovat. Vládní úředníci by měli být přístupní a měli by odpovídat na otázky novinářů kterékoliv rasy,“ uvedl latinskoamerický novinář Pratt. 

Doporučeno
Aktualizace: Policie našla jedenáctiletou Terezu ze Šternberka, po které bylo vyhlášeno pátrání Aktualizace: Policie našla jedenáctiletou Terezu ze Šternberka, po které bylo vyhlášeno pátrání 21. května 2021 12:50

V oficiálním prohlášení pak Lightfoot uvedla, že na radnici nejsou žádní minoritní novináři, avšak podle zjištění veřejnoprávní rozhlasové stanice WBEZ jsou dvě ze tří reportérek hispánského a jihoasijského původu. 

Proti starostce Chicaga se vyjádřila i Národní asociace černošských novinářů, která její taktiku nepodporuje, ale zároveň uznává, že je v médiích určitá rasová nevyváženost a celý mediální průmysl by potřeboval větší rozmanitost a spravedlivé začlenění černochů a dalších. „Tento problém popisuje, co se děje v celé zemi a my nadále pracujeme na změně současného stavu,“ napsala asociace ve svém prohlášení. 

Doporučeno
Nad Arenbergerem se stahují mračna. Zeman prý tlačí na Babiše a požaduje jeho odchod Nad Arenbergerem se stahují mračna. Zeman prý tlačí na Babiše a požaduje jeho odchod 21. května 2021 15:20
Domů
Sdílet
Diskuse