Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2021 20:50
Čas čtení 0:49
Katarína Danková

Spor o neviditelnou sochu. Dva umělci se hádají, kdo přišel s nápadem první

Spor o neviditelnou sochu. Dva umělci se hádají, kdo přišel s nápadem první
Zdroj: Unsplash/Valentin B. Kremer/volně k užití (ilustrační obrázek)
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jak dopadne spor o myšlenku představení neviditelné sochy?

Autora neviditelného díla lo Sono, které se minulý měsíc vydražilo necelých 400 tisíc korun, zažaloval umělec z americké Floridy. Ten tvrdí, že mu italský umělec Salvatore Garau ukradl nápad s jeho vlastní sochou s názvem Nothing.

Doporučeno
Italský umělec prodal neviditelnou sochu sběrateli za skoro 400 tisíc korun Italský umělec prodal neviditelnou sochu sběrateli za skoro 400 tisíc korun 5. června 2021 12:12

Obě sochy jsou postaveny na stejném principu – jsou neviditelné. Salvatore Garau popsal své dílo jako vakuum, ze kterého se částice vsáknou i přímo do člověka, který se na něj dívá. Garau dokonce pro nového majitele neviditelné sochy připravil manuál, na jehož základě bude sběratel vědět, kam si může dílo vystavit.

Avšak umělec Tom Miller z Floridy tvrdí, že svou sochu předvedl ještě v roce 2016 a umístil ji před budovu koncertní síně Bo Diddley Community Plaza ve městě Gainesville.

„Když jsem to uviděl, řekl jsem si, že je to přesně moje idea – a ideje jsou pro svět důležité stejně jako uznání za ně. Prostě jsem si chtěl připsat zásluhy, a proto jsem ho kontaktoval. On to však odmítl, a tak jsem si najal italského právníka,“ cituje Millera WCJB.com.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Hounder (@houndermedia)

Tom Miller tedy žaluje Salvatora Garaua a jediné, co si přeje, je, aby kredit za neviditelné dílo připsali tomu pravému člověku. Floridský umělec dodává, že jednoduchým googlením se lze snadno dopátrat k tomu, že jedna neviditelná socha už vymyšlená byla a nachází se na Floridě.

Domů
Sdílet
Diskuse