Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2021 15:42
Čas čtení 0:47
Viktor Kniš

Rusko si chce přivlastnit šampaňské. Francouzští výrobci žádají diplomaty, aby zasáhli

Rusko si chce přivlastnit šampaňské. Francouzští výrobci žádají diplomaty, aby zasáhli
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS RUSKO
Uložit Uložené

Nový, absurdní ruský zákon chce, aby se šampaňským v zemi říkalo domácí sekt. I nejkvalitnější skutečné šampaňské z Francie chtějí nazývat „šumivé víno“.

Rusko si plánuje přisvojit označení „šampaňské“ pro lokální sekty. Všechny ostatní podobné bublinkové produkty, které nejsou vyrobeny v Rusku, se budou nazývat „šumivé víno“. Legislativa je již schválena, v pátek ji podepsal i prezident Vladimir Putin, informuje Russia Today. Spustilo to diplomatickou válku, otázkou však je, jak se k situaci postaví evropští diplomaté. 

Ozvali se už i francouzští výrobci vína, kteří zatím pohrozili, že zastaví všechny dodávky svých produktů do Ruska. Důvodem je, že právě oni jsou držiteli kontrolovaného označení původu vína, na jehož základě se originálním „šampaňským“ může nazývat pouze produkt pocházející z určitého regionu Champagne ve Francii. Toto pravidlo však dlouhodobě dodržují jen země, které podepsaly Lisabonskou smlouvu, což se Ruska netýká.

Pěstitelé hroznů a výrobci z regionu Champagne se spojili a ve společném prohlášení požádali diplomaty, aby zabojovali o změnu tohoto zákona.

Znění zákona říká, že Francouzi mohou nadále do Ruska posílat láhve s označením „šampaňské“ ve svém jazyce, v ruštině však musí napsat, že jde o „šumivé víno“. 

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Tato dvojjazyčnost pravděpodobně stačí největšímu prodejci. Společnost Moët Hennessy patřící pod miliardový konglomerát LVMH oznámila, že Rusku vyhoví a dodávky luxusních lahví Dom Pérignon, Moët & Chandon a Veuve Clicquot budou pokračovat, informuje The Guardian.

Domů
Sdílet
Diskuse