Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2021 14:26
Čas čtení 2:16
Vojtěch Vanda

Olympiáda v Tokiu oficiálně odstartovala zahajovacím ceremoniálem. Vzpomínalo se na covid, vládl videomaping

Olympiáda v Tokiu oficiálně odstartovala zahajovacím ceremoniálem. Vzpomínalo se na covid, vládl videomaping
Zdroj: Český olympijský tým
SPORT
Uložit Uložené

Olympiáda v Tokiu oficiálně začala!

Oheň na Olympijském stadion v Tokiu vzplál a olympiáda v Tokiu 2020 oficiálně odstartovala! V pátek ve 13:00 je totiž zahájil slavnostní ceremoniál 32. olympijských her, o němž tokijští pořadatelé tvrdili, že i bez účasti diváků bude nezapomenutelný

Doporučeno
Lékař, který byl prvním pozitivním členem olympijského týmu, promluvil. Odmítá, že se sportovci nakazili od něj Lékař, který byl prvním pozitivním členem olympijského týmu, promluvil. Odmítá, že se sportovci nakazili od něj 23. července 2021 10:51

Tokijské hry byly slavnostně zahájeny. Letošní olympiáda, která se bude skládat ze 33 sportů, k nimž nově patří například skateboarding nebo sportovní lezení, a 339 disciplín. Každý z těchto sportů však bude bez atmosféry; v Japonsku, kde znovu bují koronavirus, jsou zavedena velmi přísná opatření, takže na žádném sportovišti nebudou ani diváci.

To platilo i pro zahajovací ceremoniál. Pořadatelé her program ceremoniálu, se kterým se chce každá pořadatelská země vytáhnout, nicméně uvedli, že i tak bude zahájení nezapomenutelné, a jeho program úzkostlivě tajili až do jeho začátku. Slavnostnímu zahájení však předcházela poměrně šokující událost, a tou bylo odvolání jeho režiséra den před akcí kvůli vtipu o holokaustu, který udělal v 90. letech.

LOH Tokio 2020
Zdroj: Český olympijský tým

Vzpomínky, koronavirus, i znovuvybudování chodu světa

Ceremonie začala grafikou, která připomněla, koronavirovou pandemii a těžké podmínky, v nichž se museli sportovci připravovat. Jejich boj ukončil pompézní ohňostroj na oslavu jejich setrvání a vůle dostat se na olympijské hry, který však v reálu doprovázela pouze zvuková kulisa potlesku.

Choreografie Megumi Nakamura byla hodně o spojení lidského těla, o spojení všech, kteří, i když byli izolováni, byli spojeni společnou myšlenkou a vůlí. Původní masové scény byly nicméně kvůli pandemii nahrazeny tanečními prvky od vystupujících, kteří byli od sebe vzdáleni dostatečně daleko. Prim tak hrál spíše videomaping a technika. Na stadionu vystoupil i japonský císař Naruhito a předseda mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Přímý přenos slavnostního ceremoniálu

Následoval pompézní příchod s japonskou vlajkou, kterou přinesly významné osobnosti sportu, ale také záchranáři nebo příslušníci armády. Po zdvižení vlajky přišla vzpomínka na ty, kteří už mezi námi nejsou mimo jiné i vlivem pandemie. Na tento akt navázali řemeslníci jako symbol znovuvybudování chodu světa se symbolickým stavebním materiálem – vytěženým dřevem před olympiádou v Tokiu v roce 1964. Následně byl oceněn olympijským vavřínem bangladéšský doktor Muhammad Yunus.

Ceremoniál byl plný japonských tradic, zpěvu, kostýmů i hudby. Po uměleckých představení se představily země, které se her účastní. 

Česká výprava

Českou výpravu již od začátku Her doprovází smůla. Již čtyři čeští účastníci se nakazili koronavirem, což znamená, že se na Hrách buď vůbec nepředvedou, nebo jim jejich izolace výrazně promluví do rozvrhu disciplín. Izolovaní se tak logicky nemohli ani zúčastnit slavnostního ceremoniálu, kde by se předvedli v nové nástupové kolekci s modrotiskem.

Vlajkonošem v průvodu sportovců ze zúčastněných zemí býval vybrán pouze jeden člen výpravy, od té letošní se však složení vlajkonošů mění. Prapor země, které sportovci reprezentují, mohli nést žena a muž. Na letošní olympiádě se jimi stali basketbalista Tomáš Satoranský a tenistka Petra Kvitová.

„Nést vlajku je pro mě samozřejmě čest. Jsou to mé čtvrté olympijské hry, možná i poslední, takže jsem ráda za to, že je takhle můžu zahájit. Doufám, že i se vším všudy, co se děje, bude olympiáda úspěšná,“ uvedla Kvitová ve vyjádření pro Český olympijský výbor ještě před akcí. 

Se svými pocity se podělil i Satoranský. „Je to samozřejmě úžasný pocit. Pro mě je mimořádná věc, že jsme se kvalifikovali na olympiádu a můžeme být součástí naší delegace. A je to pro mě ohromná pocta dostat důvěru od ostatních sportovců. Myslím, že si tenhle moment nádherně užiju. Asi budu nervóznější než před jakýmkoli zápasem,“ okomentoval své zvolení vlajkonošem. 

Jako první sportovkyně českého týmu to zahajovací ceremonii se zítra v 1:30 ráno představí sportovní střelkyně Nikola Šarounová. Olympijské hry budou trvat až do 8. srpna

Domů
Sdílet
Diskuse