Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. srpna 2021 12:30
Čas čtení 5:58
Adam Novosad

Bitcoin směřuje k hodnotě 500 tisíc dolarů, tvrdí světoznámá investorka. Tvá kryptopeněženka se vzchopila, padaly i rekordy

Bitcoin směřuje k hodnotě 500 tisíc dolarů, tvrdí světoznámá investorka. Tvá kryptopeněženka se vzchopila, padaly i rekordy
Zdroj: Getty Images/Yuriko Nakao
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Svět kryptoměn zažívá v posledních týdnech zmrtvýchvstání, když hodnota jednotlivých mincí pomalu roste a občas dokonce překonává předchozí rekordy.

Vizionář Elon Musk, investorka Cathie Wood, odliv čínských těžařů i spravedlivý hacker vlili do kryptoměnových peněženek běžných investorů opět naději.

Za poslední týdny zažívaly přední digitální mince slibný růst, peněženky zalila zelená barva namísto negativní červené, a kdybys Bitcoin nakoupil i na samotném vrcholu v dubnu, tak už bys nebyl tak daleko od bodu nula.

Doporučeno
Bitcoin se vrátil nad hranici 50 tisíc dolarů Bitcoin se vrátil nad hranici 50 tisíc dolarů 23. srpna 2021 10:15

My jsme se podívali na to, co ve světě kryptoměn nejvíce rezonovalo v posledním období, protože na trhu s obrovskou volatilitou, kde můžeš za pár hodin vydělat stonásobek svých peněz nebo o všechny ještě jednodušeji přijít, opravdu platí, že peníze nikdy nespí.

Tento článek je výlučně informativní a neslouží jako finanční poradenství, nikoho nenabádá k tomu, aby investoval do kterékoliv z uvedených možností a kategorií. Investice do kryptoměn jsou vysoce rizikové.
V tomto článku si přečteš:
  • O kolik procent již Bitcoin narostl za poslední měsíc.
  • Proč je pozitivní, že z Číny utíkají těžaři bitcoinu.
  • Co podle světoznámé investorky vyžene Bitcoin na hodnotu 500 tisíc dolarů.
  • Kolik procent majetku by podle ní měly do bitcoinu investovat instituce.
  • Které kryptoměny vlastní Elon Musk.
  • Co vedlo hackera k tomu, aby vrátil ukradených 600 milionů dolarů.
bitcoin
Zdroj: TASR

Bitcoin nasedl na raketu směřující zpět na vrchol

Začátek roku 2021 se nesl ve znamení všeobecné euforie z toho, že po letech propadu kryptoměny opět ožívají. Kdo si myslel, že Bitcoin dosáhl svého maxima v roce 2017, kdy se jeho cena vyšplhala na 20 tisíc dolarů, nevěřil svým očím, když se Bitcoin v dubnu obchodoval za 65 tisíc dolarů.

Raketový růst skončil v květnu, kdy po sérii negativních zpráv z Číny nebo z úst Elona Muska spadla cena bitcoinu o více než čtvrtinu, aby se nakonec propadl pod hranici 30 tisíc dolarů. Pokud jsi své první investice dělal v dubnu, tak jsi mohl během pár týdnů přijít o polovinu svých peněz. 

Opět se proto potvrdilo pravidlo, že pokud přichází volatilita a cena kryptoměn šíleně stoupá nebo hlavně klesá, měl bys zachovat chladnou hlavu. Bitcoin v posledních dnech několikrát překročil hranici 50 tisíc dolarů, a tak za uplynulé týdny narostl o téměř 50 procent.

Na vlnu závratného růstu se vydaly i kryptoměny jako cardano, které navzdory bitcoinu daleko pod svým dosavadním maximem zlomilo historický rekord, stejně jako jeho konkurence v podobě kryptoměny solana. Cardano za poslední týden narostlo o více než 20 procent, zatímco solana předtím narostla z 20 dolarů až na 80 dolarů za minci.

bitcoin
Zdroj: TASR

Čína už nemá pod palcem drtivou většinu sítě

Dopomohlo k tomu několik faktorů, které neexistují samostatně, ale k růstu i propadu přispívají společně s atmosférou na trhu, probíhající pandemií nebo i vyjádřeními známých osobností.

Nejvíce diskutovaným tématem byl rozhodně odchod těžařů bitcoinu z Číny, která se rozhodla zredukovat množství lidí a výpočetní techniky participující na fungování celé sítě bitcoinu a schvalování transakcí.

Zatímco před zásahem čínské vlády měla země pod palcem až 65 procent celého hashrate bitcoin blockchainu, což v lidské řeči znamená, že měla dohromady dominantní postavení v udržování a schvalování transakcí mezi lidmi, aktuální podíl klesl pod 50 procent, což vnímá veřejnost pozitivně, protože Čína mohla v kritické situaci prakticky výrazně ochromit celý bitcoinový ekosystém. Nyní je riziko zase o trochu menší.

Nejznámější investorka světa odhaduje 500tisícový Bitcoin

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102527 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co podle světoznámé investorky dožene Bitcoin na 500 tisíc dolarů.
  • Kolik procent majetku by podle ní měly do bitcoinu investovat instituce.
  • Které kryptoměny vlastní Elon Musk
  • Co vedlo hackera k tomu, aby vrátil ukradených 600 milionů dolarů.
Domů
Sdílet
Diskuse