Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Evisions.
9. září 2021 16:53
Čas čtení 1:14
Sponzorovaný obsah

3 tipy, jak u dětí rozvíjet finanční gramotnost

3 tipy, jak u dětí rozvíjet finanční gramotnost
Zdroj: Creditas
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

K výuce finanční gramotnosti tabuli ani sešity nepotřebujete. Sáhněte raději po kapesném a běžných nebo spořicích účtech pro děti.

Finance nás v životě doprovázejí na každém kroku. Přesto se rozvíjení finanční gramotnosti u dětí stále podceňuje. Při vzdělávání svých potomků v oblasti financí se nespoléhejte jen na školský systém. Máme pro vás 3 tipy, jak můžete naučit děti hospodařit s penězi sami.

K výuce finanční gramotnosti tabuli ani sešity nepotřebujete. Sáhněte raději po kapesném a běžných nebo spořicích účtech pro děti.

1. Kapesné

Kapesné je základ. Bez reálných peněz se děti budou učit hospodařit s financemi jen stěží. 

Každý rodič chce pro své ratolesti to nejlepší, ale otevírat peněženku pokaždé, když se na vás hezky usmějí, není ta správná cesta. Raději zaveďte pravidelné měsíční nebo týdenní kapesné, se kterým se dítě bude muset naučit hospodařit. 

Pokud mu dojdou finance těsně před „výplatou“, budete mít možnost si společně sednout a rozebrat jeho finanční situaci na konkrétním příkladu. 

2. Dětské účty

Ve 21. století má se správou svých financí potíže i řada dospělých. Častým důvodem jsou záludné virtuální peníze na běžných účtech. Utrácejí je pouhým přiložením platební karty k terminálu, aniž by viděli, jak se jim ve skutečnosti zeštíhluje peněženka. Bezhlavé rozhazování je tak snazší než kdy dřív.

Připravit děti na správu virtuálních peněz je proto neméně důležité. V této oblasti je dobrým pomocníkem dětský účet. 

Dětský účet je vhodné založit až v momentě, kdy je dítě seznámeno s penězi ve fyzické podobě. Zvládá-li obstojně hospodařit se svým kapesným, je čas naučit ho pracovat s čísly na běžném účtu. 

Tip: Na dětských účtech můžete nastavit limity nebo sledovat transakce, a kontrolovat tak, jak vaše dítě s penězi nakládá, aniž byste mu do jeho hospodaření zasahovali. 

3. Spořicí účty pro děti

V životě každého dítěte přijde čas, kdy si bude chtít pořídit něco hodnotnějšího než cukrovou vatu na pouti. Až si vyhlédne nové kolo nebo drahý smartphone, budete mít jedinečnou příležitost vysvětlit mu význam spoření. S tím vám pomohou spořicí účty pro děti. 

Domů
Sdílet
Diskuse