Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. září 2021 10:51
Čas čtení 4:27
Martin Adam Pavlík

Buchinger je prvním dvojnásobným šampionem domácí organizace. (Report z turnaje Oktagon 27)

Buchinger je prvním dvojnásobným šampionem domácí organizace. (Report z turnaje Oktagon 27)
Zdroj: Oktagon MMA
SPORT
Uložit Uložené

Turnaj, který se konal v Bratislavě na stadionu Ondreje Nepely, můžeme označit pouze jedním slovem — nezapomenutelný.

„Dámy a pánové, myslím si, že vítězové jsme my všichni, kteří jsme tu dnes mohli být,“ řekl během závěrečného projevu v kleci Ondřej Novotný a nemohl být výstižnější. Každý, kdo se v sobotu 11. září ocitl na Zimním stadionu Ondreje Nepely, prostě musel být nadšený. Opět se totiž přepisovala historie. A my jsme byli u toho.

Jaký by to byl turnaj bez potu, krve a slz? Ukončení v první minutě, zlomové momenty v kariérách bojovníků, burácející publikum tleskající vestoje, zklamání domácích, nečekaná žádost o ruku či absolutně dechberoucí a mimořádně vyrovnaná pětikolová bitva v hlavním zápase večera, při které se člověk bál i jen mrknout. Byla to jedna velká fantazie.

Bez českých bojovníků

Po dvou letech se fanoušci toho nejdrsnějšího sportu vrátili na Zimní stadion Ondreje Nepely, aby si znovu užili atmosféru turnajů domácí organizace Oktagon MMA. Nemohli udělat lépe. Sice na stadionu podle Ondřeje Novotného mohlo být z důvodu současných protipandemických opatření pouze 75 % lidí z celkové kapacity (což představuje zhruba 8000 lidí), ale i tak bylo cítit skvělou atmosféru a decibely vytvořené publikem místy až ohlušovaly.  

Oktagon 27 byl historicky prvním turnajem, na kterém se nepředstavil žádný český zápasník. Očekávaný zápas mezi našim jediným zástupcem Matoušem Kohoutem a Františkem Fodorem z bratislavského OFA gymu sice sliboval ostré výměny vestoje, nakonec ho ale museli organizátoři kvůli zdravotním problémům Fodora zrušit. Kohout tak zůstal v den utkání bez soupeře a musel se smířit s tím, že na turnaji nenastoupí. Jejich střet byl odložen na neurčito. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Matouš ‘MightyRooster’ Kohout (@matouskohout)

Konec v prvních sekundách 

Prelims kartu a famózní večer odstartoval duel mohutných těžkotonážníků. V MMA už pořádně zkušený Ukrajinec Evgeniy Golub se postavil Štefanu Vojčákovi. Pro toho to byla na poli smíšených bojových umění premiéra. Golub nastupoval do klece během energické skladby Hungry od Roba Baileyho & The Hustle Standard, čímž chtěl dát najevo, že je hladový po vítězství. Hladovějším se však nakonec ukázal být právě Vojčák. Ten debut zvládl ukázkově a Ukrajince ukončil za necelých 30 sekund devastujícím ground and poundem na zemi.

Štefan Vojčák
Zdroj: Oktagon MMA

Druhý zápas mezi Michalem Plesníkem a Matějem Šurinem rozehřáté publikum mírně zchladil. Nebyl příliš atraktivní a odehrával se z velké části na zemi, což poměrně nudilo. Po třech kolech byl jasným vítězem aktivnější Šurin. Život vrátila na stadion vycházející hvězda z trnavského Spartakus Fight Gymu — teprve 20letý vítěz poslední série reality show Oktagon výzva Matej Paulus. Ten si spravil chuť po letošní prohře s Michalem Konrádem a také díky velké podpoře publika, které neustále skandovalo jeho jméno, ve velmi těsném a náročném zápase zdolal Poláka Szymona Rakowicze.

Roman Paulus OOKTAGON MMA
Zdroj: Oktagon MMA

Parádní start hlavní karty

Další napínavý a dynamický souboj nabídli i Jonas Mågård a Elnur Veliev. Právě jejich duel měl rozhodnout, kdo se 6. listopadu v Pardubicích postaví Filipu Mackovi v bitvě o krále bantamové váhy. Úspěšnějším byl jednoznačně sebevědomý Dán. Mågård soupeře působivě ukončil submisí ve druhém kole. Následně, po zhruba půlhodinové pauze, odstartovala hlavní kartu bitva mezi dvěma Srby — Vlastou Čepem a Milošem Kosticem.

Vlasto Čepo.
Vlasto Čepo. Zdroj: Oktagon MMA

Publikum ve vytržení ukázalo jasnou podporu Čepovi, kterému v rohu poprvé stál Attila Végh. Kostic sice zpočátku odolával a několikrát pohrozil, šlo více méně o hru na kočku a myš. Čepo ho nakonec doslova převálcoval a přinutil rozhodčího ukončit zápas už po padesáti sekundách prvního kola, za což ho diváci odměnili obrovskými ovacemi.

Kontroverzní konec

Neuvěřitelných 56 zápasů měl na kontě čtyřicetiletý, ale stále odhodlaný Brazilec Carlo „Neo“ Prater předtím, než vstoupil do klece s pokorným sympaťákem Bojanem Veličkovićem. Srb dokázal kdysi jako vůbec první porazit Jiřího Procházku, momentálně nejúspěšnějšího Čecha v UFC. Také má za sebou několik zápasů v největší organizaci světa, avšak jeho nejnovějším cílem je titulová šance ve velterové divizi proti současnému šampionovi Davidu Kozmovi.

K tomu se v sobotu přece jen přiblížil další výhrou. Souboj s Praterem netrval dlouho, ale skončil poměrně kontroverzně po chybě rozhodčího Jana Voborníka. Ukázal, že i mistr tesař se občas utne. Po nepříjemném kopu Veličkoviće šel Prater v bolestech k zemi drže se za břicho, po čemž Voborník okamžitě přiběhl a zápas přerušil v domnění, že šlo o kop do slabin.

OKTAGON MMA Carlo Prater
Zdroj: Oktagon MMA

Když srbský bojovník rozzlobeně protestoval a říkal, že šlo o kop pod žebra a diváci začali bučet, režie pustila opakovaný záznam, kde bylo jasně vidět, že byl kop legální. Voborník tak neměl jinou možnost, než zápas na základě záznamu ukončit. Srb navíc vyhrál již podruhé po sobě kopem (naposledy v červnu na Oktagonu 25 proti Emmanuelu Dawovi).

Zklamání Bratislavanů

Gábor „Beast“ Boráros je bezpochyby jedním z největších miláčků slovenského publika. První vítěz Oktagon výzvy, který vždy udělá show a přinese krvavý souboj. V zápase proti veteránovi UFC, Francouzovi Mickaelu Leboutovi tomu nebylo jinak, avšak již od začátku tahal za kratší konec. Měl na mále už v prvním kole po tvrdém knock–downu. Následnou frustraci bylo cítit i z publika. „Dejty ruce nahoru,“ křičeli na něj zuřivě lidé. „Dá se ještě tenhle zápas vyškrtnout z tiketu?“ ptal se další rozzlobený divák.

Gábor Boráros
Zdroj: Oktagon MMA

Sice to Boráros s již klasicky pořádně zkrvavenou tváří ustál, prohrál ale jasně na body. Následně se ale postaral o pořádné překvapení a emoce. Během motivační řeči o tom, že se vrátí silnější, se blížil k Pavlu Nerudovi, který mu podal jakousi krabičku. Ukázalo se, že v ní je snubní prsten a tak byli diváci svědky žádosti o ruku přímo v oktagonu. Zklamání bratislavského publika však nepřestávalo. Vyhrát se v hlavním prřdzápase v sobotu nepodařilo ani dalšímu, velmi oblíbenému Robertu Pukačovi. Ten podlehl skvěle připravenému Mátému Kertészovi rovněž na body. Oba ovšem předvedli špičkový souboj.

Zápas roku

Večer gradoval. Atmosféra byla stále intenzivnější, bylo cítit napětí. Skupinu skandující „Buky“, se snažila přehlušit druhá, křičící „Vojta“. Hlavní zápas večera o opasek pérové váhy mezi Ivanem Buchingerem a Vojtou Barboríkem přinesl něco, co nečekal nikdo, ale zároveň chtěl vidět každý — bitvu roku. Nemilosrdný souboj, při kterém tuhla krev v žilách a fanoušci na jedné i druhé straně div nedostali infarkt.

Vojto Barborík Ivan Buchinger
Zdroj: Oktagon MMA

Zatímco první dvě kola jasně patřila Buchingerovi a Barboríka přeboxoval (dostal několik knock downů), ve třetím a čtvrtém se soupeř vzchopil a mučil „Bukyho“ na pletivu nebo hrozil zejména v gapplingových výměnách na zemi. Páté kolo bylo opět plné neuvěřitelných zvratů. Zápas mohl několikrát skončit, ale oba utekli hrobníkovi z lopaty. Když zazněl závěrečný gong, postavil se bez váhání celý stadion a všem bylo jasné, že viděli nejen zápas roku, ale možná i nejlepší duel v historii organizace.

Ivan Buchinger
Zdroj: Oktagon MMA


Oba bojovníci vítězoslavně zvedli ruce a ukázali také vzájemný respekt, čímž zažehnali zlou předzápasovou krev. Jelikož však šlo o vskutku mimořádně vyrovnaný duel, nebylo jasné, kdo se bude nakonec radovat. Napětí proto bylo ještě silnější. Titul pérové váhy ale po pěti kolech absolutní války nakonec získal zkušenější Buchinger a stal se tak historicky prvním dvojnásobným šampionem Oktagonu MMA (dříve byl totiž již držitelem opasku lehké váhy).

Domů
Sdílet
Diskuse