Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. září 2021 9:30
Čas čtení 6:45
Dominik Vetrák

10 úžasných filmů z chladné severské kinematografie, které tě posadí na zadek a emočně rozdrtí

10 úžasných filmů z chladné severské kinematografie, které tě posadí na zadek a emočně rozdrtí
Zdroj: Nordisk Film
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ FILMY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Tyto severské filmy by měl vidět každý fanoušek kinematografie.

Ve Skandinávii žije množství kvalitních filmařů, kteří ale nemají takový dosah jako američtí a hollywoodští tvůrci. Jejich snímky se tak často nedostanou ani za hranice jejich zemí či regionů, a tak se o nich ani nedozvíme. Jen loni bychom tak přišli o dva fantastické filmy — Riders of Justice a Chlast (v obou ztvárnil hlavní roli Mads Mikkelsen). A pravda je, že nebýt herce Mikkelsena, tyto snímky by ušly velkému množství lidí.

Už to sice nefunguje jako kdysi, ale známé tváře a hvězdy stále dokáží prodávat filmy. Skandinávští herci to mají o to těžší. Neobjevují se v hollywoodských filmech, a když prorazí, snaží se tam udržet a viditelní jsou zejména v americké tvorbě (opět zmíníme Mikkelsena, který ale zůstává věrný i domácím dánským projektům). I proto jsme si řekli, že na některé z těchto „severských“ projektů upozorníme.

Mnoho portálů se zaměřuje na „chladné severské detektivky“, ale nám se zdá kontraproduktivní ignorovat jiné žánry, obzvláště když to s nimi těm seveřanům jde tak dobře. Těchto 10 filmů můžeš vnímat jako zlatý standard a vstup do skandinávské kinematografie, ve které jinak najdeš desítky dalších klenotů. Jen je třeba je objevit, googlit a důvěřovat recenzentům.

Doporučeno
Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž předčasné ukončení bolí nejvíce Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž předčasné ukončení bolí nejvíce 13. září 2021 9:30

1. Song of the Sea (Amhrán na Mara)

Tom Moore je irský filmař s neuvěřitelnou vizí. Je spoluzakladatelem animačního studia Cartoon Saloon, které je zodpovědné za 4 úžasné filmy. Tom Moore natočil 3 z nich — Secret of Kells (2009), Song of the Sea (2014) a Wolfwalkers (2020), přičemž Nora Twomey mu pomáhala s režií Secret of Kells, natočila Breadwinner (2017) a příští rok od ní na Netflixu uvidíme My Father’s Dragon.

Všechny tyto snímky nás zasáhly na emocionální úrovni a oplývaly i nádhernou animací a příběhem. Song of the Sea jsme se rozhodli vybrat, protože v nás ze zmíněných snímků nejvíce evokuje chladné severské prostředí. Děj se zaměřuje na rodinu žijící v majáku. Krátce po narození dcerky Saoirse však zmizí její matka.

Z té se postupem let vyklube bájná bytost a po zbytek animáku se sympatické postavy snaží zlomit kletbu, zachránit ztracené duše a zahojit svou utrápenou rodinu. Song of the Sea má nádhernou animaci, hudbu a příběh, který z tebe možná dostane i nějaké slzy.

2. The Hunt (Jagten)

O čem by byl článek o skvělých severských filmech, kdybychom v něm nezmínili vynikající Hon od režiséra Thomase Vinterberga? Dánský režisér a scénárista Vinterberg se poprvé spojil s dalším dánským klenotem Madsem Mikkelsenem a vzniklo z toho drama The Hunt, které zaútočí na všechny tvé emocionální bariéry a bez problémů je zlomí.

Doporučeno
Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny 18. března 2024 14:00

Příběh o tom, jak se lidé mohou nenávidět, odsuzovat, nedůvěřovat si a ubližovat si, aniž by si to dobře promysleli, je nesmírně silný a má ohromnou hodnotu i dnes. Ba co víc, s přibývajícími léty bude zřejmě jen sílit. 

Děj se zaměřuje na čtyřicátníka Lucase (Mikkelsen), bývalého učitele, který vychovává děti ve školce. Lucas prošel bolestivým rozvodem, ale začíná vidět svět optimističtěji. V komunitě je oblíbený a má dobré přátele, ale pak přijde lež, která mu zničí život. Jedno z děvčátek ve školce si vymyslí příběh, podle kterého ji prý Lucas sexuálně obtěžoval.

Komunita se k němu okamžitě otočí zády a nedůvěra a odsuzování přerostou v agresi. Lucas ale odmítá vzdát boj o svou důstojnost, což vyústí v emocemi nabité scény, které ti zlomí srdce. Špičkový scénář a režie od Vinterberga a famózní Mikkelsen. Absolutní povinnost pro každého diváka.

3. Trilogie Milenium (The Girl with the Dragon Tattoo)

Seveřané natočili podle tří knih Stiega Larssona tři skvělé filmy o hackerce Lisbeth Salander, která se pokouší zjistit pravdu o různých zločinech. Larsson plánoval napsat 10 knih, ale tragicky zahynul před dokončením té čtvrté. Trilogie o Lisbeth Salander se dočkala i hollywoodského rebootu se dvěma různými herečkami, ale přece jen upřednostňujeme originální tři filmy (i když Fincherova verze stojí za to).

Napříč 3 filmy si užiješ několik dějových zvratů, skvělé kriminální postupy a stále hlouběji se ponoříš do mysli komplexní Lisbeth. Strhující kriminální sága své skvělé knižní předloze vůbec neudělala ostudu a rozhodně stojí za tvou pozornost.

4. The Celebration (Festen)

Vinterberg podruhé. Jeho Rodinná oslava je unikátním filmem s experimentální kamerou. Film je záměrně nasnímán jako amatérské záběry z rodinné oslavy. Neujde ti z ní ale vůbec nic, protože má i tento styl zvládnutý bez chyby. Kamera dokáže zachytit tradiční filmařské postupy a nestane se ani to, že by ses v nějaké scéně nevyznal. 

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Zajímavou technickou stránku podporují skvělí herci v příběhu, který tě překvapí a zachytí nepřipraveného hned několikrát. Prozradit ti můžeme jen tolik, že děj zachycuje velkou rodinnou oslavu, na které se však jedno z oslavencových dětí rozhodne promluvit o jeho nepříliš oslnivé minulosti. Následují rodinné hádky, trapné momenty a na povrch se dostanou nevyléčené rány z minulosti. V tomto případě ignoruj trailery a rovnou si film pusť.

Celebration
Zdroj: Nordisk Film

5. Dogville

Lars von Trier si ve svých filmech nebere servítky a ukazuje nám svůj neutěšený pohled na společnost a lidstvo jako takové. Mladá Grace (Nicole Kidman) najde útočiště před gangstery v městečku Dogville.

Za to, že ji obyvatelé přijmou, se jim Grace musí odvděčit domácími pracemi. Nároky obyvatel městečka se ale pomalu zvyšují. Dogville je krutý, depresivní a smutný film. Zaujme nevšední formální stránkou a nic nepřikrášluje. Cynicky ukazuje na zlo v nás a kolem nás. A právě proto je maximálně působivý a bezchybný včetně geniálně strhujícího závěru.

6. Jar City (Mýrin)

Čistě severský krimi thriller patří mezi nejúspěšnější islandské filmy. Natočil ho v roce 2006 režisér Baltasar Kormákur na motivy stejnojmenné detektivky od známého spisovatele Arnaldura Indriðasona. V hlavní roli se představil Ingvar Eggert Sigurðsson. 

V roli samotářského detektiva Erlendura pátrá po vrahovi starého muže. Vyšetřování ho zavede na stopu případu smrti malého děvčátka. Problémem však je, že se události  odehrály před téměř 30 lety. Erlendur se přitom snaží uspořádat si svůj vlastní život a složitý vztah se svou dcerou, která je narkomanka.


Mrazivá, místy až mysteriózní nálada, chladné, ale podmanivé kulisy Islandu, výborné herecké obsazení. Opravdu je toho velmi málo, co bychom filmu mohli vytknout. O vizuální zážitek se postaral kameraman Bergsteinn Björgúlfsson, a tak se na vás ponurost a drsné prostředí tlačí nejen z příběhu, ale také z plátna či obrazovky.

7. Adam’s Apples (Adams æbler)

V tomto článku jsme se rozhodli vynechat loňský Chlast (Druk) od Vinterberga. Byl by to jeho třetí film v článku, přičemž jsme o něm dost informovali už loni. Jména jako Mikkelsen, Vinterberg, Thomsen, Jensen, Kaas a podobně patří ke zlatému fondu moderní dánské kinematografie.

Doporučeno
Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy Když mladí musí řešit problémy dospělých. Do kin přichází nový film Bohdana Slámy 7. února 2024 9:02

Důkazem je už samotná filmografie režiséra Anderse Thomase Jensena, ve které kromě jiných pecek najdeme i Adamova jablka. Na odlehlou faru v malém městečku přichází neonacista Adam (Ulrich Thomsen), aby si tu odpracoval veřejně prospěšné práce. Farář Ivan (Mads Mikkelsen), trpící psychickou poruchou, zadává Adamovi roli, ve které si má poradit s Božím trestem.

Jabloň na jejich zahradě napadají havrani. Adam se o ni má starat a v případě úspěchu z jejích plodů udělat koláč. Neonacista naslouchající faráři a starající se o strom. Hádáš přesně, vznikne díky tomu množství komických a bizarních situací. Režisér Jensen dokonalým způsobem skloubil drama a komedii.

8. Headhunters (Hodjegerne)

Headhunters je první filmové zpracování knih od autora Joa Nesbøho, který proslul detektivkami a thrillery zasazenými do Skandinávie. Headhunters je jedním z jeho nejlepších a nejslavnějších děl. Děj se zaměřuje na Rogera Browna, takzvaného headhuntera, tedy lovce hlav. Vybírá talentované a úspěšné lidi na důležité funkce ve firmách.

Žije si nad běžné poměry smrtelníků, za což kromě své práce vděčí i koníčku spočívajícímu v kradení slavných obrazů. Jeho nejnovější partner Clas Greve je nejen ideálním kandidátem na post, který chce obsadit pro jistou firmu, ale je také majitelem nesmírně hodnotného obrazu.

Pokud by ho prodal, neuvěřitelně by zbohatl. Loupež se ale nepodaří podle plánu a Roger brzy zjistí, že když mu jde o život, peníze jsou druhořadé. Lovci hlav je skvělý mix různých žánrů (od thrilleru přes jemně laděnou komedii až po akční film) s dobrými herci a se skvělou atmosférou.

9. The Guilty (Den skyldige)

Asger Holm (Jakob Cedergren) je policista, kterého kvůli různým přešlapům přeřadí na tísňovou linku. Jeho nudná rutina se však změní, když se mu dovolá unesená žena. Po přerušení hovoru se hlavní hrdina pokusí pomocí telefonátů vypátrat polohu dotyčné a za každou cenu jí pomoci. A přitom se zbavit svých démonů.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? KVÍZ: Poznáš postavu podle hlášky z oblíbeného animáku Shrek? 1. února 2024 10:31

Hodinu a půl dlouhý film sleduješ hlavního hrdinu, jak telefonuje nebo jak se prochází po stanici. Pokud se ti to zdá nezáživné, nesmírně se mýlíš. Snímek je nesmírně napínavý, nechybí mu strhující herecký výkon a ani překvapivý konec.

10. Riders of Justice (Retfærdighedens Ryttere)

Loňské drama Riders of Justice od Anderse Thomase Jensena s názvem Rytíři spravedlnosti zde nesmí chybět. Jde o 5. Jensenův film, přičemž v každém hrál Mads Mikkelsen. Pokud se na ně podíváš na všechny, chybu neuděláš ani při jednom, ale kromě Adamových jablek jsme chtěli vyzdvihnout zejména Rytíře. Toto thrillerové drama, neuvěřitelně hladkým způsobem klouzající do komediálního a akčního žánru, nás totiž okouzlilo. V recenzi jsme mu udělili osm a půl bodu z deseti.

Děj se zaměřuje na vojáka Markuse (Mads Mikkelsen). Ten se vrátí domů poté, co při nehodě zemře jeho manželka a matka jeho dcery. Krátce po pohřbu se však před Mikkelsenem zjeví muž, který nehodu přežil, a sdělí mu, že smrt jeho ženy nebyla nehoda. Tím mužem je Otto (Nikolaj Lie Kaas), který si vyčítá, že Markusova žena zemřela proto, že si s ní ve vlaku, který se srazil s druhým vlakem, vyměnil místa.

Otto ve vlaku těsně před srážkou viděl netradiční chování jednoho muže a nezdálo se mu ani to, že během nehody zemřel klíčový svědek ve velkém případu. Otto pomocí různých statistik a dalších důvěryhodných argumentů přesvědčí nejen sebe, ale i Markuse a dva své kamarády, že šlo o teroristický útok s cílem zneškodnit svědka. Všechno to prý měl na svědomí gang Riders of Justice a Markus se rozhodne, že se jim pomstí. 

Doporučeno
KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? KVÍZ: Hříšný pyšníku! Jak dobře znáš vánoční klasiku Anděl Páně? 19. prosince 2023 7:00

Riders of Justice tě překvapí strhujícími dějovými zvraty a fantastickými hereckými výkony napříč celým hereckým obsazením. Film v sobě skrývá několik překvapení a zahanbit se v něm nenechal ani kameraman Kasper Tuxen, který zachytil mnoho nádherných, ale i napínavých scén. Riders of Justice je jedním z těch filmů, které si zamiluje absolutně každý divák. Někoho možná nepříjemně překvapí příliš pohádkový konec, který příliš neladí s celkovou atmosférou filmu, přesto ale zdvihneš palec nahoru.

Domů
Sdílet
Diskuse