Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. září 2021 9:30
Čas čtení 7:18
Dominik Vetrák

Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž předčasné ukončení bolí nejvíce

Netflix ruší jeden seriál za druhým. Toto je 10 z nich, jejichž předčasné ukončení bolí nejvíce
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Těchto 10 seriálů si zasloužilo další série. Už je ale zřejmě nikdy nedostanou.

Producenti televizních seriálů to mají těžké. Zatímco film přijde do kin a v následujících měsících až letech se rozhodne, zda byl výdělečný, u seriálů vidí jejich potenciál a sledovanost, jakmile se začnou vysílat. Jenže co když tato čísla nejsou dostačující a tvůrci stále příběh neukončili? Přichází smutná zpráva, že se seriál ruší, v nejlepším případě se může stát, že dostane poslední sérii nebo nějakou bonusovou část na závěr.

Většinou je ale v těchto epizodách či filmech cítit, že se děj nesmírně uspěchal a některé dějové linie se vůbec neuzavřely. Předčasným ukončováním seriálů je známý zejména Netflix. Streamovací gigant produkuje tisíce seriálů a filmů. Ročně jich přidá desítky až stovky, přičemž sleduje, kolik z nich diváky zaujalo. Každoročně tak i zruší velké množství seriálů, které nemají vysokou sledovanost, respektive není dostatečně vysoká na to, aby se seriál vyplatilo dále natáčet.

Některé jsou totiž extrémně drahé, jako například Marco Polo, který byl oblíbený, ale ne natolik, aby do něj Netflix vrážel stovky milionů dolarů. V dnešním článku se podíváme na 10 nejlepších či nejoblíbenějších seriálů, které (převážně Netflix) ukončil dříve, než to plánovali tvůrci, respektive je zcela zrušil, aniž by tvůrci měli možnost příběh jakýmkoli způsobem uzavřít.

Doporučeno
Od  bankrotu k miliardám. Jak Marvel padl na dno, prodal své postavy a stal se nejúspěšnější značkou na světě? Od bankrotu k miliardám. Jak Marvel padl na dno, prodal své postavy a stal se nejúspěšnější značkou na světě? 26. srpna 2021 12:30

1. Sense8

Sense8 je skrytá perla Netflixu. Kolik z tvých kámošů ho vidělo? Garantujeme ti, že jich mnoho není. A přitom je to jeden z nejlepších sci–fi seriálů v historii televize. Netflix natočil 2 série, z nichž každá stála více než 100 milionů dolarů. Po 2. sérii se v Netflixu rozhodli seriál ukončit, protože ho nesledovalo tolik lidí, kolik očekávali. Jeho výroba byla příliš nákladná. 

Děj se totiž zaměřuje na 8 odlišných lidí, které zdánlivě vůbec nic nespojuje. Patří však k lidem, kteří se dokáží na dálku telepaticky spojit a na chvíli dokonce i ovládat těla těch druhých. Takové unikátní spojení má vždy v jedné skupině jen 8 lidí. Na planetě jich existuje více, a proto se je organizace, které o nich vědí, velmi bojí a loví je. Těchto 8 hrdinů si v Sense8 okamžitě zamiluješ a budeš jim přát jako už dlouho nikomu. 


Seriál má vynikající akční scény (natočili ho sestry Wachowské, odpovědné za Matrix), výjimečný sci–fi vizuál a množství originálních nápadů v žánru. Chytlavý děj, mnoho dějových zvratů, skvělí herci... Sense8 má všechno. Kvůli 8 různým postavám se ale děj rozdělil do 8 a někdy i několika světových lokací, takže natáčení bylo nesmírně náročné a nákladné.

Fanoušci se s koncem odmítli smířit. Od Netflixu si vyžádali bonusovou epizodu, která příběh uzavřela. Šlo o skvělé zakončení, ale během jeho sledování ti dojde, že bylo předčasné a tvůrci museli mnohé dějové linie vyhodit. Což je škoda, protože i z hlediska děje šlo o skvělý seriál. Více se o něm dozvíš zde.

2. BoJack Horseman

BoJacka jsme si užívali 5 krásných sérií. A pak přišlo oznámení od Netflixu, že 6. série s větším počtem epizod než obvykle bude tou poslední. Příběh se sice uzavřel a tvůrci na to měli celou jednu sérii, ale i tak nám bylo jasné, že se z příběhu BoJacka a ostatních postav mnohé vynechalo. Absence některých dějových linií byla až příliš citelná a bolestivá, jsme ovšem rádi, že dal Netflix tvůrcům alespoň šanci tento geniální opus magnum nejen animované televizní tvorby ukončit.

Více jsme si o BoJackovi a jeho kvalitách řekli v tomto článku. Tvůrce seriálu Raphael Bob–Waksberg je Netflixu vděčný, že mu předem oznámili, aby svůj seriál ukončil. Na Netflixu se ruší jeden seriál za druhým, aniž by na to tvůrce upozornili, takže Raphael byl rád, že mezi ně se svými kolegy nepatřil. Sám si myslí, že měli štěstí, že to dotáhli na 6 sérií.

Když s BoJackem začínali, na Netflixu nebylo zdaleka takové množství obsahu, takže jim Netflix dával šanci. Myslí si, že kdyby s BoJackem začali před 2—3 lety, pravděpodobně by nedostali více než 1 až 2 série. A zřejmě má pravdu. Pokud jsi ale seriál viděl, dobře víš, jaká by to byla škoda.

3. Daredevil

Netflix získal před mnoha lety práva na natočení seriálů některých marvelovských postav. Postupně jsme tak dostali Daredevila, Luka Cage, Punishera, Jessicu Jones či Luka Fista a týmovku Defenders. Kromě Daredevila a Punishera však ostatní seriály za moc nestály, respektive byly průměrné až podprůměrné. S přibývajícími sériemi ztrácely i diváky, což bohužel platilo i pro Daredevila a Punishera. Netflix postupně ohlašoval ukončení seriálů, až se dopracoval i ke zrušení prvního a nejlepšího marvelovského seriálu Daredevil. 

Možná to bylo i proto, že tyto postavy chtěly použít Marvel Studios ve svých seriálech a filmech. Ve smlouvě s Netflixem se ale psalo, že Marvel nemůže tyto postavy použít dříve než 2 roky po poslední sérii na Netflixu. Pokud je tedy Marvel Studios chtělo mít ve svých příbězích, Netflix musel co nejdříve skončit s jejich natáčením. Dost nahlas se totiž spekuluje, že ve Spider–Manovi 3 uvidíme Matta Murdocka (zřejmě bez kostýmu Daredevila), v minisérii She–Hulk zase Jessicu Jones a v seriálu Hawkeye Kingpina v podání Vincenta D’Onofria. 

Ztráta Daredevila nás však bolí. Pokud by s ním i Marvel něco natočil, zřejmě by to bylo v ratingu PG–13, a tedy pro teenagery. Zato seriály na Netflixu měly erkový rating, takže Daredevil mohl být věrný své komiksové podstatě, kdy zločincům lámal nohy a brutálně je trestal. Ve studiu Marvel ale tak tvrdé seriály a filmy netočí a kromě Deadpoola zřejmě ani nikdy nebudou. Rádi se však necháme překvapit. Daredevil byl během svých 3 sérií absolutně špičkovým komiksovým seriálem a dodnes nám chybí.

4. Glow

Glow byl jedním z prvních úspěšných seriálů Netflixu v době, kdy se všem začal dostávat do povědomí. V té době vznikalo v produkci Netflixu několik kvalitních seriálů. Později si v něm ale uvědomili, že nemusí do projektů nalévat tolik peněz a platit tolik talentovaných filmařů a herců.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102350 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Netflix zrušil Glow a jak koronaviru ovlivnil výrobu seriálů a způsobil její zdražení.
  • Zrušení kterého seriálu od Marvelu kromě Daredevila nás ještě zarmoutilo.
  • Který sci–fi seriál Netflix opravdu nemusel rušit uprostřed příběhu cliffhangerem.
  • Který legendární seriál diváci opěvují i po 20 letech od jeho skončení a chtějí, aby se vrátil.
  • Zda má Hannibal s Madsem Mikkelsenem ještě šanci pokračovat novými sériemi.
Domů
Sdílet
Diskuse