Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. září 2021 10:39
Čas čtení 1:40
Lukáš Čelka

Dva Slováci chtěli vědět, jaký je to pocit zabít člověka. Hrozí jim doživotí

NEWS
Uložit Uložené

Bestiální vražda začátkem roku otřásla Slovenskem.

V lednu se staly zdi opuštěného krytu civilní obrany na Slovensku v Martině místem činu v případě jedné z nejbrutálnějších vražd v historii země našich sousedů. V té době si dvacetiletý Ruda a devatenáctiletý Milan vytipovali jako nevinnou oběť sedmačtyřicetiletého důvěřivého Jozefa, kterého na místě bestiálně zavraždili. Jeden z vrahů policii uvedl jako motiv, že chtěl „jen zjistit, jaký je to pocit, zabít člověka“.

Z nedaleké benzínové pumpy nalákali muže na společnou zábavu do katakomb krytu, kde mu oznámili, že jeho dny jsou sečteny. Následně ho prý ubili k smrti hranolem. Aby se ujistili, že je opravdu mrtvý, jeden z útočníků Jozefovo hrdlo podřezal střepem, přičemž další mu stejným nástrojem rozřízl čelo.

Polícia SR
Zdroj: Polícia SR

Průběh vraždy si přitom celou dobu dokumentovali na telefon a později brali na místo činu i dalších své kamarády. Vyhrožovali jim, že pokud je prozradí, čeká je stejný osud jako Jozefa.

Soud začal minulý čtvrtek, přičemž hned na začátku jednání se jeden z obžalovaných k vraždě přiznal. Jak informoval portál Plus jeden den, pravděpodobně jde o snahu uzavřít dohodu o vině a trestu.

Šéf speciální prokuratury Daniel Lipšic však zmíněnou dohodu rázně odmítá. „Navrhuji doživotní odnětí svobody, takže dohoda nedává žádný smysl.“ Dodal, že v takových případech je klíčový znalecký posudek psychiatrů, díky kterým se určuje resocializační prognóza.

„Nedokáži se zařadit, protože jsem poloviční Rom“

Podle portálu Plus jeden den je obžalovaný Rudo známý výtržník. Před soudem se přiznal k užívání alkoholu i marihuany. Tvrdil, že má deprese způsobené tím, že si ve společnosti nedokáže najít místo, protože je poloviční Rom. Během jednání se vyjádřil, že vraždy lituje a chtěl se písemně omluvit rodičům oběti, avšak nikdy k tomu nenašel odvahu.

Speciální prokurátor Daniel Lipšic však opět jeho výpovědi oponoval, jelikož po bestiální vraždě prý o skutku opakovaně mluvil s tím, že ho kdykoliv provede znovu. Rudův spolupachatel Milan se před soudem rozhodl nevypovídat. Soud nakonec odročil termín hlavního líčení na 30. září.

Na místě činu se ztratil i další člověk, našlo se jen jeho tělo

Po necelém měsíci od brutálního činu se v okolí téhož krytu bez stopy ztratil mladý Viliam. Podle slov jeho otčíma zmizel v den, kdy se dozvěděl z médií, že NAKA sebrala Ruda a Milana a obvinila je z úkladné vraždy. Viliam se s obviněným Rudem znal a v minulosti se dokonce kamarádil.

Tělo nebohého Viléma vyplavila 2. dubna řeka Turiec u obce Lipovec v Martinském okrese. V té době se Viliamova sestra vyjádřila, že pravděpodobně nepůjde o jejího bratra, protože zesnulý měl u sebe batoh, který Viliamovi nepatřil. Pitva však ukázala něco jiného.

Domů
Sdílet
Diskuse