Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2021 19:30
Čas čtení 6:18
Adam Novosad

Tyto hry ti umožní vydělávat tisíce korun díky kryptoměnám. Tržby přes 2,5 miliardy způsobily revoluci, NFT láká umělce z Marvelu

Tyto hry ti umožní vydělávat tisíce korun díky kryptoměnám. Tržby přes 2,5 miliardy způsobily revoluci, NFT láká umělce z Marvelu
Zdroj: Pixabay/elifxlite/volně k užití
TECH
Uložit Uložené

Nový koncept her Play–To–Earn na blockchainu přitahuje stále více hráčů.

Neplať donekonečna velkým studiím za to, že vyvinou počítačovou hru, ve které se pak nikam nepohneš bez nekonečných mikrotransakcí. Nejen na počítačích, ale zejména v mobilech se musíš často spokojit s osekaným zážitkem ze hry, protože si za každou maličkost musíš připlatit.

Herní studia si v posledních letech zvykla stále více aspektů svých her zpoplatňovat, a tak si v mnoha případech můžeš herní zážitek vylepšit díky tomu, že vytáhneš peněženku a jednoduše zaplatíš za lepší brnění nebo postavu. Problém dosud spočíval v tom, že hráči byli za speciální předměty ochotni zaplatit.

Svět kryptoměn však přišel s odpovědí, jejíž jméno zní GameFi alias Play–To–Earn. Namísto investování do mikrotransakcí, pomocí kterých získáš doplňky v herním světě bez jakékoliv přidané hodnoty ve světě reálném, umožňují nové hry založené na kryptoměnách a technologii blockchain hráčům naopak vydělávat na svých postavičkách, dosažené úrovni i nasbíraných předmětech. Jednoduše — revoluce.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak fungují Play–To–Earn hry, které způsobují revoluci v herním světě.
  • Co musíš udělat, abys díky těmto hrám dokázal vydělávat peníze i ty.
  • Jak můžeš díky ověřenému vlastnictví profitovat z odehraných hodin.
  • Že můžeš unikátní herní předměty během pár sekund vyměnit za peníze.
  • Jaké nejpopulárnější Play–To–Earn hry dnes hrají miliony lidí.
  • Která z her již překročila obrat 2,5 miliardy dolarů.
  • Jaké hry se blíží k datu vydání a měl bys na ně dávat pozor.
  • Jak už do světa NFT vstupují i umělci a lidé z Marvelu.

Jak to funguje?

Princip GameFi her je jednoduchý. Představ si, že si z obchodu s aplikacemi ve svém smartphonu stáhneš novou hru, která vypadá lákavě a nemusíš za ni zaplatit ani cent.

Zážitek ze hry je v úvodních chvílích skvělý, jenže postupem času zjišťuješ, že k vyšším levelům nebo doplňkům se dostaneš velmi komplikovanou cestou, která tě přímo i nepřímo motivuje, abys do hry nacpal peníze a cestu si usnadnil. Nejenže od tebe hra chce peníze, aby se ti lépe hrálo, ale všechny doplňky, které si za své skutečné peníze zakoupíš, nemají mimo světa konkrétní hry hodnotu.

Nic neztratíš, když se hernímu studiu porouchají servery

Pokud získáš díky dlouhým hodinám investovaným do hry unikátní dům, brnění nebo nový outfit, v drtivé většině případů neexistuje způsob, jak ho prodat za běžné peníze ani kryptoměnu a teoreticky tak díky své herní dovednosti vydělat.

Tyto herní předměty přitom mají hodnotu jen tak dlouho, dokud studio stojící za nimi existuje, náhodou nezkrachuje nebo neudělá chybu, která by například mohla hráče odradit od dalšího hraní. Studio bude navždy třetí stranou stojící mezi dvěma hráči.

Kolikrát se stalo, že hráč strávil tisíce hodin ve hře, aby získal nejvzácnější předměty a nejvyšší level, jenže pak vinou chyby, podvodu či hackerů své herní bohatství ztratil?

Atraktivní hry na blockchainu jsou revolucí i možným výdělkem

V případě blockchainových her označovaných jako GameFi se vlastnictví a rozhodování přesouvá od studia do rukou hráčů. Samozřejmě, v této chvíli nemůžeš očekávat, že nové GameFi hry budou vypadat jako nejpopulárnější tituly od největších studií, na kterých pracují tisíce vývojářů, ale většinou jde o zábavné hry od nezávislých tvůrců.

GameFi do velké míry odstraňuje vliv herních studií, protože většina her používá k obchodování s jednotlivými předměty vlastní kryptoměnu. Aby měli hráči motivaci věnovat svůj čas hře, obvykle mají možnost vlastnit tyto specifické kryptoměny — čím více mincí vlastní, tím větší slovo mohou mít v rozhodování o tom, kam by měl směřovat vývoj hry a na co se je třeba zaměřit.

Základní principy her GameFi podle portálu Coindesk– Hráči dokážou rychle a efektivně prokázat vlastnictví konkrétního předmětu ve hře.
– Neexistuje jeden nejrizikovější bod selhání, díky čemuž se hráči nemusí obávat, že by v případě technických problémů herního studia ztratili předměty ze svého inventáře.
– Získané herní předměty nemohou být zfalšovány, odstraněny ani zničeny.
– Herní kryptoměny si mohou hráči posílat bez nutnosti zpracování transakcí třetí stranou — herním studiem.

Když můžeš okamžitě ověřit vlastnictví svých unikátních předmětů

Největším tahákem GameFi je ovšem technologie blockchain, která z abstraktních herních předmětů v běžných hrách dělá unikátní NFT tokeny. Představ si, že hraješ hru, ve které můžeš sbírat zlaté cihličky, za mise získávat brnění a outfity nebo se díky investovaným hodinám času dostat k nejlepšímu pozemku v celém herním světě. 

V běžné hře se můžeš chlubit, že máš nejlepší brnění, ale ty toto brnění nevlastníš. Stále ho vlastní herní studio, kterému mohou vypadnout servery a ty rázem ztratíš polovinu svého inventáře.

Ve hrách na principu GameFi k takovému scénáři nemůže dojít, protože se všechny předměty i doplňky zaznamenávají v neměnitelném blockchainu — veřejné databázi, kterou nedokáže upravovat žádná třetí strana. Herní studio si nemůže svévolně usmyslet, že nyní toto brnění odstraní, protože pokud ho jednou vlastníš, je navždy zapsáno na tvé adrese, dokud ho nevyměníš nebo neprodáš.

Jak na tom celém lidé vydělávají peníze?

A nyní se dostáváme k bodu, jak lidé na GameFi hrách vydělávají. Nejčastěji tak, že díky odehraným hodinám mají v inventáři vzácné předměty, o které mají zájem ostatní hráči.

Pokud se obě strany dohodnou, může člověk své vzácné brnění prodat spoluhráči za kryptoměnu, kterou pak může klidně vyměnit za běžné peníze — vlastnictví všech předmětů ve hře je jen a jen v jeho rukou.

Díky takovému volnému trhu dokáží šikovnější hráči vydělávat desetitisíce korun měsíčně za to, že na svém pozemku ve hře postaví vstup do dolu, studnu nebo obchod s brněními, ve kterém nakupují ostatní hráči, a získané kryptoměny pak už jen stačí vyměnit za bitcoin, ethereum nebo skutečné peníze. Nebo dále investovat do hry.

Axie Infinity s miliony hráčů a 2,5 miliardami v tržbách

Nejpopulárnějšími tituly jsou dnes hry jako Axie Infinity, Star Atlas, Illuvium či nadcházející hra WARENA, které postupně kombinují do světa Play–To–Earn prvky z oblíbených titulů z minulosti okořeněné novými funkcemi díky blockchainové technologii.

Pokud se o svět kryptoměn zajímáš, tak ses zřejmě setkal s hrou Axie Infinity, která funguje na podobném principu jako Pokémon Go. Uživatelé vstupují do hry pomocí tří příšerek, které si postupně vylepšují, sbírají nové příšerky, bojují s ostatními hráči a účastní se různých turnajů.

Jde o návykový herní zážitek, díky kterému už dnes celkové tržby Axie Infinity dosáhly více než 2,5 miliardy dolarů — tolik peněz se ve hře opravdu otočilo díky byznysu mezi hráči.

Demokratické řízení celé hry zároveň způsobilo, že když vstupní náklady na první tři příšerky potřebné k zahájení hry stouply do astronomických výšin, samotní hráči s vývojáři vymysleli způsob, jak novým uživatelům své příšerky pronajmout za poplatek a umožnit jim, aby si začali budovat svůj vlastní inventář.

WARENA jako hra, která kombinuje všechny nejatraktivnější prvky

O nic menší ambice nemá ani hra WARENA, která ve svých plánech dokonce kombinuje ty nejatraktivnější koncepty hýbající herním světem. „Play-to-Earn. Metaverse. Personalization. NFT gaming,“ zní její motto, které se budou tvůrci snažit naplnit.

Základním plánem hry Waren je poskytnout hráčům dostatek prostoru pro kreativní seberealizaci díky postavičkám přizpůsobitelným do posledních detailů. Nejenže se svými postavami budeš moci bojovat proti počítačem generovaným nepřátelům, v tomto případě živým mrtvým zombies v první 2D fázi hry, ale zejména ve druhé 3D fázi.

V ní postupně vznikne opravdový metavesmír s fungující ekonomikou, nepřetržitým volným trhem a turnaji, kde se bude rozhodovat o tom, zda je tvůj bojovník hoden postavit se na piedestal. A navíc na celé hře budeš moci vydělávat, pokud si rychle osvojíš její mechaniku a prokážeš obchodnického ducha.

Galaktická bitva v možná první AAA hře na blockchainu

Ačkoliv není hra Star Atlas zatím oficiálně dostupná pro veřejnost, momentálně vypadá jako jedna z nejambicióznějších her, které se ve světě blockchainu chystají. Jde o otevřený MMORPG svět zaměřený na vesmír a objevování galaxie, kde se staneš pilotem vesmírných lodí, dostáváš a hledáš vzácné suroviny a přitom získáváš aliance nebo bojuješ s ostatními hráči.

Stejně jako v případě Axie Infinity, i ve hře Star Atlas bude naplno fungovat vlastnictví jednotlivých lodí či předmětů prostřednictvím unikátních NFT tokenů, které si budeš moci vyměnit s ostatními hráči nebo je rovnou prodat za kryptoměny.

Zajímavě vypadá i hra Illuvium, která využívá RPG prvky v otevřeném světě plném nástrah i příšer. Právě lovení a sbírání tvorů zvaných Illuvials má být klíčem k odpovědi na otázku, co se stalo se světem, kde budou hráči objevovat všechna zákoutí, protože planeta Illuvium takto nevypadala od svého stvoření.

Herní mechanika bude samozřejmě podporovat obchodování s příšerkami i předměty prostřednictvím NFT, ba co víc, hráči budou moci sbírat odměny za vlastnictví digitální herní měny.

Do světa NFT už vstupují i umělci z Marvelu

Kryptoměnové NFT šílenství už zasáhlo i hudebníky a umělce z Marvelu. Množství lidí se momentálně těší na nadcházející projekt Alien Samurai Dino Warriors, za kterým stojí Dimitri Thivaios známý z dua Dimitri Vegas and Like Mike, informuje Variety.

Známý DJ spojil síly s producentem filmové série o Batmanovi Michaelem Uslanem, jeho synem, ale i grafickou editorkou Heather Antos, která pomáhala v Marvelu s tvorbou komiksů Star Wars, když se licence na tyto komiksy vrátila do rukou Marvelu v roce 2015.

Společnými silami se budou snažit vytvořit lákavou komiksovou sérii, která dostane vlastní NFT postavičky na blockchainu, a tak si budou moci fanoušci říci, že vlastní kousek historie.

Existuje dokonce skupina kamarádů, která během pandemie vymyslela značku RTFKT s cílem přetavit svou vizi módy nové generace do světa metaverse, kde lidé vystupují pod svými virtuálními identitami okořeněnými unikátními NFT předměty.

Prvotní výtvory jako tenisky zaujaly hráče i herní společnosti, díky čemuž tyto kousky vydělaly miliony dolarů, a tak nyní RTFKT přichází s projektem CloneX. Cíl? Umělecké 3D virtuální avatary, které si budeš moci obléknout do nejstylovějších kousků současnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse