Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. října 2021 8:59
Čas čtení 1:06
Tímea Krauszová

Kapitán Kirk poletí do vesmíru. Devadesátiletou hvězdu Star Treku Williama Shatnera vyšle do kosmu miliardář Jeff Bezos

Kapitán Kirk poletí do vesmíru. Devadesátiletou hvězdu Star Treku Williama Shatnera vyšle do kosmu miliardář Jeff Bezos
Zdroj: Paramount Pictures Studios
NEWS BLUE ORIGIN
Uložit Uložené

Dnes již devadesátiletý herec se stane nejstarším člověkem ve vesmíru.

William Shatner, který proslul jako oblíbený kapitán Kirk ze série Star Trek, poletí do vesmíru. Dnes již devadesátiletý herec se stane nejstarším člověkem v kosmu díky americkému miliardáři Jeffu Bezosovi. Shatner poletí na palubě společnosti Blue Origin už 12. října, informuje BBC.

Vesmírná výprava

„O vesmíru slýchám už velmi dlouho. Nyní mám příležitost vidět to na vlastní oči. Je to zázrak,“ reagoval Shatner. Herec poletí spolu s dalšími třemi pasažéry na palubě rakety New Shepard. Pro firmu Blue Origin půjde o druhý výjezd s lidskou posádkou. 

Na palubě té první byl i šéf firmy Jeff Bezos spolu se svým bratrem, s 82letým astronautem a 18letým studentem. 

William Shatner, Star Trek, Captain Kirk
Zdroj: Paramount Pictures Studios

Cesta kapitána Kirka potrvá zhruba 10 minut, raketa ho vynese do výšky 100 kilometrů na kármánovou hranici, která je obecně považována za hranici vesmíru. Shatner není prvním hercem ze Star Treku, který bude ve vesmíru. The Times už loni informovali, že zpopelněné pozůstatky Jamese Doohana (Montgormery Scott) byly vyvezeny na Mezinárodní vesmírnou stanici už v roce 2008, tři roky po hercově smrti. 

Rusko však v případě herců ve vesmíru tento týden udává nový směr. Natáčí nové drama přímo ve vesmíru. V úterý 5. října filmaři vyslali na Mezinárodní vesmírnou stanici první členy štábu – herečku a režiséra. Ruský film nese název Výzva a sledovat v něm budeme příběh mladé chirurgičky, která musí operovat ve vesmíru.

Film chtějí stihnout dříve, než s podobným pokusem uspěje Tom Cruise. Ten pod taktovkou Douga Limana pracuje na novém snímku se společností SpaceX. 

Shatner už do vesmíru v minulosti zval i sir Richard Branson, šéf firmy Virgin Galactic. Herec to ale odmítl; nejprve tvrdil, že se letu bojí, později ale přiznal, že britský miliardář od herce chtěl za cestu zaplatit.

Domů
Sdílet
Diskuse