Ochutnala jsem buchtičky v pěti podnicích.
Každý z nás má svůj „comfort food”. Něco, co nám okamžitě zvedne náladu a zahřeje u srdce. Pro někoho jsou to skořicoví šneci, pro jiného zase nadýchané buchtičky se šodó.
Vzpomínám si na staré časy, kdy jsem se těšila ve školní jídelně na toto sladké jídlo. Ačkoliv pro spoustu lidí byly buchtičky jedním z nejoblíbenějších pokrmů, u mě to bohužel vždycky skončilo zklamáním. Rozmočené buchtičky, přeslazený a studený krém.
Dnes už naštěstí nemusíme mít obavy, protože v pražských podnicích, které jsem navštívila, se šodó podává přesně tak, jak má: měkoučké buchtičky a krém, který tě doslova zahřeje.
A protože se mě kamarádi ptali, kde si v Praze tyto buchtičky se šodó mohou dát, rozhodla jsem se udělat malý test. Navštívila jsem pět podniků – Šodó, Kantýna, Myšák, Kampa Cafe a Pivovar Římská. Kde je šodó opravdu královské?
Kantýna
adresa: Politických vězňů 1511/5, Praha 1
V Kantýně mě opravdu překvapilo, jak hustý byl krém. Samozřejmě v tom nejlepším smyslu! Měkké a nadýchané buchtičky také vůbec nezklamaly, a za sebe můžu říct, že to byly jedny z nejlepších, jaké jsem kdy jedla (dokonce jsem přemýšlela, že si objednám ještě jednu porci).
Porce má však akorátní dezertní velikost. Ideální po tom, co si v Kantýně užiješ jejich masité pokrmy. Pokud patříš mezi milovníky buchtiček se šodó, tady je rozhodně nesmíš vynechat.
Šodó
adresa: Wuchterlova 1, 16000 Praha
Asi by bylo divné, kdybys v podniku Šodó neochutnal*a jejich dukátové buchtičky. V oblíbeném Šodó je dostaneš s vinným šodó krémem z botritického tramínu ze Sonberku, hnědým máslem, vanilkou a kompotovanou višní. Super je, že si můžeš vybrat mezi dezertní porcí nebo pořádnou velkou porcí.
I když vím, že nezbytnou součástí „pravého“ krému je právě víno, tady mi jeho chuť přišla dost intenzivní, ale samozřejmě je to otázka osobní preference. Višně byly naprosto perfektní. Buchtičky samotné jsou krásně nadýchané a měkké, každé sousto se rozplývá v puse.
Já dávám přednost hustšímu krému s méně výraznou alkoholovou příchutí. Přes to všechno jsou to buchtičky, které prostě musíš vyzkoušet.
Cukrárna Myšák
adresa: Vodičkova 710/3, 110 00 Praha 1
V ikonické Cukrárně Myšák najdeš buchtičky se šodó, na které jen tak nezapomeneš. Porce je pořádná a pokud máš chuť, můžeš si na vyžádání vyžádat i skleničku vaječného likéru, která vanilkovému krému dodá ten správný šmrnc.
Těmto buchtičkám opravdu nemohu nic vytknout. Jestli miluješ sladké, Myšáka rozhodně nevynechej. Teplý vanilkový krém byl jemný a vláčný přesně tak, jak má být, a buchtičky samotné – měkoučké a nadýchané.
Někdy v menu můžeš narazit i na sezónní vychytávky. V létě jsem měla možnost ochutnat variantu s jahodovým krémem a i tu ti můžu jen doporučit. Sezónně připravují krém i s borůvkami.
Kampa Cafe
adresa: Zborovská 620/47, 150 00 Malá Strana
Buchtičky se šodó, které vidíš na fotce, mě překvapily už na první pohled. Porce je opravdu poctivá a působí velmi lákavě. Kolem mističky s krémem jsou naskládané malé buchtičky doplněné o čerstvé ovoce, které celý dezert příjemně odlehčí a dodá mu svěžest.
Chuťově byly buchtičky dobré, i když osobně mi nepřišly tak nadýchané, jak bych u tohoto typu dezertu čekala. Na druhou stranu, šodó krém byl výborný. Krásně hustý, voňavý a chuťově příjemně vyvážený. Přestože na první pohled působí jako pořádná cukrová bomba, nebyl vůbec přeslazený, což velmi oceňuji.
Pivovar Římská
adresa: Římská 45, 120 00 Praha 2 – Vinohrady
V Pivovaru Římská servírují buchtičky trochu jinak než v ostatních podnicích. Krém je podávaný zvlášť a samotné buchtičky jsou upečené přímo v hrnku. Hned při přinesení jsem ucítila jejich nádhernou vanilkovou vůni.
Buchtičky byly příjemně křupavé a jejich chuť mě opravdu potěšila. Krém byl o něco řidší než obvykle, ale když jsem si ho nalila do buchtiček, krásně si sedly. Stojí za vyzkoušení, i když já osobně dávám přednost hustšímu krému.
Dukátové buchtičky patří mezi jídla, která v nás dokážou vyvolat emoce, probudit nostalgii a alespoň na chvíli nás vrátit do bezstarostných let. Ať už buchtičky miluješ, nebo jim právě dáváš druhou šanci, věřím, že si v Praze najdeš svou oblíbenou verzi, která tě zahřeje nejen na jazyku, ale i u srdce. Mně nejvíc chutnaly v Kantýně a u Myšáka.
Tipy na závěr:
Na závěr přidáváme ještě pár tipů na podniky, které jsme sami nevyzkoušeli, ale mohly by tě zaujmout, a to brunch v Le Petit Beef Bar na Václavském náměstí v hotelu W Prague. Pokud si chceš užít buchtičky se zážitkovou atmosférou, určitě je vyzkoušej při nedělním brunchi od 12 do 16 hodin. Podávají je s lesním ovocem.
Dukátové buchtičky si dáš i v nově otevřeném podniku Kro Libeň. Na menu je podávají s máslovo-krupicovou pěnou, kdoulovou marmeládou a višněmi.