Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2021 19:30
Čas čtení 5:08
Adam Novosad

Bitcoin prosvištěl přes hranici 50 tisíc dolarů. Vlastní ho už i miliardář George Soros, NFT hry se stávají velkým trendem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kryptoměny chystají po utlumeném létě silný návrat, předbíhají se analytici ve svých předpovědích.

Trh s kryptoměnami opět ožil. Od uplynulého jara se následující léto neslo ve znamení stagnace, kdy digitální mince ztrácely hodnotu nebo ji alespoň nezískávaly zpět po strmém propadu z přelomu dubna a května. 

Nyní ale situace vypadá mnohem přívětivěji. Bitcoin se vrátil nad hranici 50 tisíc dolarů, ba co víc, sebevědomě překročil i 55 tisíc, do astronomických výšin opět vyskakují hodnoty meme mincí, které často jen zkopírovaly slavnější kryptoměny jako v případě shiba inu, a analytici se předbíhají v tom, kdo odhadne vyšší cenu za jeden bitcoin na konci roku 2021. 

Ale ani to není vše, veřejnost se dozvěděla, že do svého investičního portfolia už bitcoin přidal i známý fond miliardáře George Sorose, a tak trhy reagují optimisticky. Uvidíme po letech znovu bláznivý závěr roku?

V tomto článku si přečteš:
  • Že bitcoin vyskočil nad hranici 50 tisíc po týdnech stagnace.
  • Jaké hodnoty dosáhne bitcoin podle analytiků do konce roku 2021.
  • Jak bitcoin do svého portfolia zařadil i miliardář George Soros.
  • Co slibuje chystaná NFT hra, díky které se budou dát vydělávat peníze.
  • Jak kryptoměna shiba inu vyrostla o 250 procent za poslední týden.
  • Proč Elon Musk spustil nárůst této mince fotkou svého štěněte.

Skončilo klopýtání bitcoinu pod 50 tisíc dolary

Ve světě kryptoměn se z týdne na týden často mění sentiment, zda bude trh pokračovat v závratném růstu, nebo růstová fáze skončila a hodnoty všech digitálních mincí se opět propadnou.

V této chvíli to znovu vypadá tak, že nejznámější kryptoměna bitcoin nastoluje směr, kterým se bude trh ubírat.

Po několika týdnech, kdy se bitcoin potácel pod hranicí 50 tisíc dolarů za jednu minci, se mu podařilo přelézt tuto psychologickou bariéru a prozatím zůstává ve fázi, kde analytici předpokládají, že minimálně do konce roku možná překoná své dosavadní historické maximum. Atakuje již hranici 58 tisíc dolarů a optimismus se valí ze všech stran.

Bitcoin už vlastní i George Soros

O tom, že se bitcoin dostává do popředí a zájmu investorů ze starší generace, svědčí fakt, že nedávno vlastnictví nejznámější kryptoměny potvrdil už i fond George Sorose, uvádí CNBC.

Ačkoliv Čína před pár týdny zakázala všechny kryptoměnové transakce a obchodníkům s digitálními mincemi vyhrožuje vězením, ve Spojených státech amerických se podle všeho stejný přístup nechystá, a tak se trh stabilizoval a mohl si vytvořit základ pro nynější růst.

Analytik Nick Spanos očekává, že bitcoin i ethereum budou do konce roku 2021 překonávat rekordy. Bitcoin svého maxima dosáhl v dubnu, kdy se obchodoval za 63 tisíc dolarů, a tak Spanos odhaduje, že by mohl pokořit magickou hranici 100 tisíc dolarů. V případě největší konkurence v podobě kryptoměny ethereum Spanos očekává nárůst nad 10 tisíc dolarů, přičemž momentálně se obchoduje za více než 3,5 tisíce.

Svět NFT nepřestává udivovat uměním i hrami

Díky technologii blockchain se amatérským i profesionálním umělcům otevřel nový způsob, jak své výtvory zpeněžit. Naposled dokonce fenomén NFT dorazil na sousední Slovensko díky raperu Majku Spiritovi.

Obchodovat se sběratelskými kousky ve formě unikátních NFT tokenů nikdy nebylo jednodušší než dnes, ale trend se postupně posouvá od umění ke hrám. Už nemusíš jako NFT sbírat jen umění nebo digitalizované kartičky basketbalistů, protože díky Play–To–Earn alias GameFi hrám můžeš vzít vlastnictví herních předmětů do vlastních rukou.

Warena chce inovovat NFT hry

Hra Warena chce zkombinovat trend Play–To–Earn, takže získané herní předměty budeš díky blockchainu vlastnit ty sám a žádný vývojář ani společnost ti je z inventáře nedokáží vzít. Tento aspekt by se měl prokázat jako užitečný v pozdější fázi hry, kdy budeš s nasbíranými herními předměty moci obchodovat a získané kryptoměny klidně vyměnit na skutečné peníze během pár minut. 

V úvodní 2D fázi hry se budeš muset postavit zombíkům, kde v boji podle tvůrců využiješ nasbírané zkušenosti, jednotlivé doplňky a vychytávky, které získáš a vložíš do rukou nebo inventáře svého bojovníka.

Ve druhé fázi plánuje Warena spustit svou 3D fázi, která by měla zlepšit celou herní mechaniku i zážitek, vytvořit prostor pro spuštění vlastní herní ekonomiky a umožnit šikovným obchodníkům vydělávat na tom, že se ve hře dostali nejdále nebo její pravidla pochopili nejefektivněji. Hra je již dostupná.

Středem pozornosti mezitím nadále zůstávají nové blockchainové hry jako chystané tituly Star Atlas, Illuvium nebo už dnes fungující Axie Infinity, kde se sice růst tržeb a aktivity jemně zpomalil, ale jako jedna z prvních velkých kryptoměnových her má stále spoustu prostoru na rozvoj.

Když zkopíruješ dogecoin

Bitcoin není jedinou kryptoměnou, které se v poslední době daří. Od chvíle, kdy na jaře tohoto roku vizionář Elon Musk veřejně donekonečna propagoval dogecoin, jehož cenu se mu před pádem krátce po vystoupení v show Saturday Night Live podařilo vystřelit až skoro k jednomu dolaru, vznikají nejrůznější kryptoměny snažící se napodobit úspěch svého slavného psího sourozence.

Nejlákavější investiční příležitostí pro amatérské obchodníky je v této chvíli zřejmě kryptoměna shiba inu, která nejenže zkopírovala nápad dogecoinu, ale ve svém názvu prostě využila rasu psa, který je tváří slavné mince. 

Samotní tvůrci shiba inu přitom svůj projekt nazývají experimentem v tom, jak se dnes dá spontánně vybudovat decentralizovaná komunita nadšenců. Experti přesto varují, aby do mince lidé své peníze vůbec neinvestovali, protože opravdu nejde o projekt s žádnou přidanou hodnotou, nebo aby zkusili investovat jen miniaturní část svého portfolia.

Jak Elon Musk vydělal lidem peníze fotkou svého psa

Analytici sice tvrdí, že trh s kryptoměnami ukázal svou sílu v době, kdy před začátkem léta Elon Musk přestal ve společnosti Tesla přijímat bitcoin, protože se mu znelíbil dopad kryptoměn na životní prostředí, ale Musk znovu potvrdil, že obchodníci s digitálními mincemi mohou být veřejnosti tak trochu pro smích.

Na svůj Twitter přidal fotografii svého štěňátka rasy shiba inu, které pojmenoval Floki Frunkpuppy, což vyvolalo šílenství na trhu a mince shiba inu okamžitě narostla o desítky procent. Celkový výsledek? Za posledních 7 dní si shiba inu připsala nárůst již o 250 procent.

Musk si přitom čtyřnohého chlupáče opatřil už v září, kdy se o novém přírůstku do rodiny dozvěděla veřejnost, ale do zmíněného příspěvku na Twitteru lidé věděli jen tolik, že se štěně jmenuje Floki.

Když kreslí unikátní NFT sedmdesátník z Hustleru

Možná nejbizarnější NFT projekt současnosti dostal název Jungle Freaks a kombinuje nečekané spojení mezi světem kryptoměn, sběratelských kousků a čiperného důchodce George Trosleyho. Toto jméno ti zřejmě nic neříká, ale Trosley se posledních 50 let živí jako karikaturista pro magazín s obsahem pro dospělé Hustler.

V současném šílenství však souhlasil s tím, že spojí síly se svým synem a ve věku přes 70 let se pustí do ručního kreslení 220 unikátních postaviček, z nichž nakonec technologie vygeneruje 10 tisíc rozdílných NFT sběratelských kousků.

Na sociální síti Twitter v reakci na svůj nový projekt nasbíral Trosley přes 20 tisíc followerů a pravidelně své fanoušky zásobuje fotografiemi z kreativního procesu.

Tentokrát nejde o žádný projekt, ve kterém by umění bylo vytvořeno ve Photoshopu, ale Trosley sedí celé hodiny za svým stolem a každou z 220 postaviček poctivě kreslí vlastníma rukama. A přitom vytváří jednotlivé doplňky, které budou náhodně generované pro jednotlivé postavy.

Domů
Sdílet
Diskuse