Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2021 19:30
Čas čtení 5:49
Dominik Vetrák

RECENZE: Poslední souboj

RECENZE: Poslední souboj
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Matt Damon, Jodie Comer, Ben Affleck a Adam Driver září v historickém dramatu, které se nebojí prolít krev.

Ridley Scott natočil před a během pandemie dva filmy. Za měsíc uvidíme House of Gucci, ale doufali jsme, že The Last Duel nebude jen nějakým menším projektem, který proletí „pod radarem“ a nikdo ho nezaznamená.

Doufali jsme, že režisér potvrdí, že to má stále v sobě, a nepůjde o další zklamání typu Exodus. Toto historické drama se mu ovšem podařilo. I když je pravda, že The Last Duel rozdělí diváky na dva tábory. Naštěstí my patříme k těm spokojenějším.

Pokud jsi film viděl a chceš ho ohodnotit, klikej sem.

Jednoduchý děj, komplexní struktura

Děj vypráví o panoši jménem Jean de Carrouges (Matt Damon) a jeho příteli panoši Jacquesu Le Grisovi (Adam Driver). Společně se ocitnou v náročné bitvě, kterou Carrouges takticky nezvládne, a tak se musí vrátit ke svému hraběti Pierrovi (Ben Affleck) s neuspokojivým výsledkem. Pierre se spřátelí s Le Grisem, zatímco stále více opovrhuje Carrougesem.

Doporučeno
Sacha Cohen stvořil Ali G-ho a Borata, při některých filmech nosil neprůstřelnou vestu. Toto mu manželka pašovala v kalhotkách Sacha Cohen stvořil Ali G-ho a Borata, při některých filmech nosil neprůstřelnou vestu. Toto mu manželka pašovala v kalhotkách 13. října 2021 9:30

Ten je v nelichotivé finanční situaci, a tak neustále podniká jednu vojenskou výpravu za druhou, aby si jménem krále vydělal peníze. Na jedné z těchto výprav pozná dceru bývalého zrádce Francie. Marguerite de Thibouville je nádherná a inteligentní žena, která potřebuje muže s hodnotným francouzským jménem, ne jméno rodiny zrádců země. Rychle se vezmou, ale problém nastane už u věna.

Pozemek slíbený Carrougesovi musel Margueritin otec prodat hraběti Pierrovi. Ten ho následně daroval Le Grisovi. To zhorší vztah všech zúčastněných a dostane je až ke královskému soudu. Nepotrvá to dlouho a jejich vztah se propadne ještě hlouběji. Le Gris se totiž zamiluje do Carrougesovy manželky Marguerite a v den, kdy je na statku zcela sama, ji znásilní. 

Na film se můžeme dívat z několika hledisek, ale tím nejzajímavějším je samotná struktura vyprávění příběhu. Děj je vyobrazen z pohledu všech tří hlavních postav. Nejprve se na něj díváme očima Carrougese, následně očima Le Grise a na závěr se na to díváme tak, jak se to skutečně stalo, a tedy očima oběti Marguerite. 

V první řadě musíme pochválit scénář od Matta Damona a Bena Afflecka. Chlapci přišli s originálním konceptem. Obohatili ho o různé maličkosti a detaily, které měnily podstatu příběhu. V jednotlivých verzích příběhu si můžeš všimnout velkých rozdílů v chování postav, ale také v tom, jaká slova používají.

Muži samozřejmě zveličují své skutky a vidí některé události úplně jinak než ti druzí, přičemž rádi přehánějí a lžou. Jde o výraznější scény, které postupně znásobují divácký zážitek a význam této konstrukce příběhu.

the last duel
Zdroj: 20th Century Studios

Tři různí lidé, tři různé pravdy

Pokaždé se na stejnou událost podíváš očima jiné postavy a zjistíš, že se vlastně udála o něco jinak. V některých případech se ale ani nedozvíš, jak se ve skutečnosti odehrála, a tak si můžeš vybrat jen mezi tím, která verze příběhu je pravděpodobnější. Ta od nebojácného rytíře Carrougese, který je však výbušný, necitlivý a urážlivý, nebo ta od Le Grise, který je sice inteligentní, ale svět vnímá výhradně svýma očima. 

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Velmi se nám líbily dialogy, které měnily podstatu příběhu a charakter postav. Některé scény mají tři verze toho, jak se udály a občas se změní pouze zájmena, což stačí na to, aby ses o dané postavě a jejím charakteru dozvěděl víc. Pozorně si tedy všímej dialogů, řeči těla postav, práce s hlasem a každého slova, které padne. I obyčejné „já mám plán“ místo „my máme plán“ v důležité scéně vypovídá o tom, jaká je dynamika vztahu mezi dvěma postavami.

Po dvou verzích příběhu z pohledu mužů následuje pravdivý pohled na události, který doplňuje různé mezery v ději a ukazuje skutečnost. A ta je docela depresivní. Nejenže se díváme na Francii ve 14. století, kdy byla společnost postavena na zcela jiných pravidlech a zvycích, a proto musíš snášet nehumánní a zaostalý přístup k ženám.

The Last Duel
Zdroj: Warner Bros.

Ukazuje se zde, jak odlišně vnímají muži své chování a svůj charakter oproti tomu, jací jsou ve skutečnosti. Místy je až děsivé zjistit, že se Carrouges vnímá jako milující a něžný partner, který stojí při své manželce, ačkoli je ve skutečnosti drsný, neempatický a nebezpečný. Ještě bolestivější je sledovat scénu znásilnění z pohledu Le Grisš. Ten to vnímal tak, že se Marguerite ani nebránila a její „ne“ bylo jen naoko.

Film ve skutečnosti není o znásilnění jako takovém

Když následně vidíš, jak to probíhalo ve skutečnosti a jak se přitom Marguerite cítila, vzpomeneš si na množství ženských výpovědí o tom, jak ženy při znásilnění trpí a jak si muži často odpověď „ne“ z nějakého důvodu vyloží jako „ano“. Scénáristé a režisér tak emotivním a skvělým filmařským způsobem poukazují na to, s čím se setkávají znásilňované a obtěžované ženy. 

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

The Last Duel není filmem o dokazování viny a neviny v případě znásilnění. Je o tom, jak odlišně tyto události vnímají tři lidé a jak propastný je rozdíl mezi tím, jak se vnímají muži v očích žen. Souvisí to s falešným pocitem mužnosti, nespravedlnosti mezi pohlavími a nezaslouženými výhodami mužů ve vztazích a komunikaci.

The Last Duel
Zdroj: Warner Bros.

Ridley Scott vynikajícím způsobem poukázal na jeden ze základních problémů při konfliktech mezi muži a ženami a vnesl do konverzace zajímavé body o tom, jak bychom k řešení konfliktů měli celkově přistupovat.

Bohužel, než se k této pointě dostane, trvá to až příliš dlouho. The Last Duel má dvě a půl hodiny a občas je to bolestivě cítit. Chápeme, že bylo potřeba vykreslit jednotlivé scény ze tří úhlů pohledu, ale i přesto si myslíme, že by film mohl být o půl hodiny kratší. 

Tato struktura je dvousečnou zbraní. Na jedné straně dovoluje tvůrcům vytvořit s postavami nesmírně zajímavá odhalení a budovat příběh nekonvenčním způsobem, na druhé straně přímo úměrně způsobuje to, že se stopáž filmu příliš natahuje. Těžko říct, nakolik úderné by byly některé scény a celkový koncept vyprávění příběhu, kdyby se film rázně zkracoval.

V zásadě tak půjde o to, zda ti délka bude překážet nebo si budeš sledování filmu užívat. A podobně se dá asi vnímat i tato recenze, jejíž délka přímo odpovídá komplikovanému popisu a analyzování filmu. Pokud by byla kratší, nedokázali bychom v ní rozebrat podstatné aspekty dramatu.

The Last Duel
Zdroj: Warner Bros.

Co se týče toho, do kterého tábora se řadíme, tak jsme jednou nohou v prvním a druhou ve druhém táboře. Z větší části jsme si ale film užili. Kromě zajímavého zpracování příběhu za to mohou i skvělí herci. Matt Damon, Ben Affleck, Adam Driver a i Jodie Comer jsou do jednoho úžasní. Vůbec nám nevadilo ani to, že hrají Francouze mluvící americkou, respektive britskou angličtinou.

Vynikající soundtrack a herci v příliš dlouhém filmu

Vynikající byl i soundtrack, který dokázal obohatit dění na plátně v tišších pasážích či dialozích, ale i v bojových scénách. V závěru jsme díky spojení hudby a napínavého dění zůstali jako přikovaní v křeslech a nedočkavě čekali, jak to skončí. To je jedna z deviz snímku, který není zcela předvídatelný a nepůsobí jako pohádka, kde musí všechno skončit dobře.

Doporučeno
Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech Film o Vémolovi se začal natáčet před 15 lety, když dělal vyhazovače v Londýně. Právě běží v kinech 7. února 2024 9:04

Co se bojových scén týká, někoho zamrzí, že jich není mnoho a až na výborné finále jsou i poměrně krátké. V průběhu filmu uvidíš nějaké 2 až 3 minuty soubojů a následně tě čeká velké finále, kdy si obě hlavní postavy změří síly v souboji na život a na smrt. Ten se Ridleymu opravdu povedl. Souboj Damona s Driverem je přehledný, nesmírně fyzický a drsný.

The Last Duel
Zdroj: Warner Bros.

Kamera nás během celého filmu ani jednou nezklamala a tvůrci si zaslouží pochvalu i za kvalitní režii a střih, díky němuž ani rozhovory stejných scén nepůsobí nudně a identicky. Hlavní problém tedy máme s délkou filmu, která může mnohým zážitek pokazit, a se scénou výslechu.

Když totiž vyslýchají Marguerite a obviňují ji z toho, že si znásilnění buď vymyslela nebo užívala, žena se téměř nebrání. Očekávali jsme, že tuto scénu Ridley využije na něco silnějšího a emotivnějšího, čím by lépe vyjádřil ženské pocity z podobných obvinění, kterým čelí i v dnešní společnosti. 

Je nám jasné, že to snaha držet se historických reálií zřejmě nedovolila, ale myslíme si, že scéně a celkovému vyznění filmu by to velmi pomohlo. Zároveň by to zlepšilo emocionální složku filmu a poskytlo divákům první zadostiučinění v tomto neférovém příběhu zneužité ženy.

The Last Duel
Zdroj: Warner Bros.

V celém filmu jsme se totiž nedočkali nějaké silné konfrontační scény, kde by kterákoliv žena smetla svými argumenty muže a nereálný mužský pohled na události, v nichž se nacházely. Samozřejmě, možná to byl záměr tvůrců, kteří nechtěli Marguerite a divákům dopřát vítězný pocit, protože o tom film ani nebyl a snažil se jen zobrazit krutý a nepatřičný stav tehdejší společnosti. 

Doporučeno
RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku 13. prosince 2023 11:00

The Last Duel je zdařilé dobové drama, které skvěle zvládlo navodit historickou atmosféru Francie z konce 14. století. Pochválit na něm můžeš několik technických aspektů, herecké výkony, skvělé kostýmy i soubojové scény, ačkoli jich není mnoho.

Natočit tento film nebylo z hlediska výstavby příběhu jednoduché, ale Ridleymu se to podařilo a nám se tato struktura děje zamlouvala. Akorát by občas mohla být údernější a celková stopáž snímku kratší. The Last Duel, respektive Poslední souboj, si od nás odnáší sedm a půl bodu z deseti.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse