Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2021 9:30
Čas čtení 14:04
Dominik Vetrák

Sacha Cohen stvořil Ali G-ho a Borata, při některých filmech nosil neprůstřelnou vestu. Toto mu manželka pašovala v kalhotkách

Sacha Cohen stvořil Ali G-ho a Borata, při některých filmech nosil neprůstřelnou vestu. Toto mu manželka pašovala v kalhotkách
Zdroj: Amazon Prime Video/Universal/volně k užití
FILMY A SERIÁLY SACHA BARON COHEN
Uložit Uložené

Sacha Baron Cohen slaví 50. narozeniny. Pro své žerty a parodování byl nejednou v ohrožení života a zdraví.

Sacha Baron Cohen se narodil 13. října 1971 v Londýně dvěma židovským občanům (asi už chápeš, proč si tak rád utahuje z antisemitů). Sacha pochází z umělecké a akademické rodiny. Jeho bratr mu například dělá hudbu do filmů.

Má rád své soukromí, ale kvůli filmu a zábavě udělá cokoliv. Své by o tom věděla říci i jeho manželka Isla Fisher, která mu musela propašovat v kalhotkách vousy Ali G-ho, aby mohl překvapit producenty Oscarů.

Britský génius humoru je komik, producent, scenárista a herec. Řadí se mezi nejlepší komiky na světě, což může dokázat bohatou sbírkou originálních fiktivních charakterů a několika komediemi. A právě v souvislosti s těmi komediemi byl několikrát v ohrožení zdraví a života. Při natáčení Borata 2 si jednoho dne uvědomil, že mu nepomůže ani neprůstřelná vesta, jelikož před autem mávali lidé poloautomatickými zbraněmi.

Doporučeno
Co sledovat na Netflixu a v kinech? Toto je 10 nejočekávanějších filmů do konce roku Co sledovat na Netflixu a v kinech? Toto je 10 nejočekávanějších filmů do konce roku 8. října 2021 12:30

Jako student se věnoval dramatickému kroužku a vystudoval historii antisemitismu, což v jeho kariéře hrálo významnou roli. Jeho vzorem byl Peter Sellers, který často využíval kostýmy a přestrojení kvůli znásobení humorných scén. Cohen začínal v televizi ve spoustě projektů – ať už jako moderátor, nebo jako člen hereckého seskupení.

Na jeden z castingů poslal video, ve kterém hrál fiktivní verzi albánského reportéra Krista, ze kterého později vzešel Borat. A to upoutalo producenty stanice Channel 4, kde se okamžitě proslavil.

Ali G, booyakasha!

Zcela první postavou, kterou Cohen vymyslel, byl Ali G. U nás se s ním divák poprvé setkal až v celovečerním filmu Ali G Indahouse z roku 2002. Postava se však v britské televizi vyskytovala už čtyři roky předtím. V roce 1998 vytvořil Cohen Ali G-ho i Bruna – homosexuálního rakouského módního reportéra. K němu se však ještě dostaneme. Byl to totiž právě Ali G, díky komu Cohen vystřelil ke hvězdám.

Ali G je ve zkratce popisován jako „wannabe rapper“, tedy někdo, kdo si hraje na rapera. Pracuje i s parodizujícími prvky osobnostních rysů raperů, například přehnaná gestikulace, „gangsterský“ slovník a přízvuk, no a samozřejmě vždy je výstředně oblečený.

Dalo by se říci, že není zrovna nejbystřejší, z čehož pramení spousta vtipných situací, obzvláště když se o své pravdě snaží přesvědčit vzdělané lidi. Ali G je parodií na bohaté, privilegované mladé lidi, kteří si myslí, že je cool napodobovat černochy.

Doporučeno
Recenze: Při sledování Borata 2 jsem smíchy spadl ze židle. Ultimátní komedie zesměšňuje USA v neuvěřitelných scénách Recenze: Při sledování Borata 2 jsem smíchy spadl ze židle. Ultimátní komedie zesměšňuje USA v neuvěřitelných scénách 24. října 2020 14:30

Objevil se ve více televizních pořadech a dokonce i na HBO. S postavou Ali G-ho natočil i celovečerní film, který sklidil poměrně velký úspěch. A kromě toho nám dal Martina Freemana, jehož můžeš znát jako hobita Bilba či Sherlockova přítele Watsona ze seriálu s Benedictem Cumberbatchem. Ali G byl jeho první pořádnou filmovou rolí.

Avšak zde se ukázalo, že v případě scenáristického celovečerního díla tato postava nefunguje tak dobře jako v rámci skečů či reálných životních situací, respektive rozhovorů. Cohenova improvizace a pocit, že s postavou žije „v momentě“, vytvářejí lepší atmosféru a moment překvapení než uměle vytvořené scény.

Rozhovor s Donaldem Trumpem a zesměšnění vědců a mnicha

Důkazem toho je i rozhovor s Donaldem Trumpem, kterému Ali G předkládal svůj návrh, jak vylepšit zmrzlinu. Bývalý prezident USA se rozhodně nemá čím chlubit, protože se nechal prvotřídně nachytat. Na Twitteru sice tvrdil, že rozhovor prokoukl, ale Cohen to vyvrátil a řekl, že byl v jejich studiu přes 7 minut.

Ali G je legenda. Avšak pokud neznáš jeho rozhovory z britské televize, přicházíš o jeho nejlepší vtipy. Přesvědč se sám ve videu níže, kde, dá se říci, zneuctil mnicha žijícího v celibátu.

Pravdou je, že by bylo hříchem nepředstavit ti i rozhovor s Beckhamovými z dob jejich velké slávy. A k tomu si dáme i bonus o vědě, který tě dostane do kolen. Pokud si i z nějakého důvodu nedokážeš užít tento styl humoru, musíš uznat, že Cohen je nesmírně talentovaný komik, který dokáže být vážný i v takových absurdních situacích.

Ali G chce mít sex s Victorií Beckham

Pokud ovládáš angličtinu, doporučujeme ti pustit si hlavně druhé video s názvem Science, kde Cohen ukázal, že neporuší chování své postavy za žádných okolností a nic ho nevyvede z míry.

Sacha Baron Cohen ve své show Da Ali G Show vytvořil i další dvě slavné postavy – zmíněného Bruna a samozřejmě nezapomenutelného Borata. Těžko říct, která z těchto postav vznikla jako první. I takový Borat vznikl ještě v roce 1997, akorát pod jiným jménem a s trochu odlišným chováním. Po úspěchu s postavou Ali G-ho se ho Cohen rozhodl oživit, dal mu jméno Borat, zasadil ho do kazašské země a další hit byl na světě.

Zrodil se Borat

Borat navštěvoval hlavně americká zařízení, instituce na pomoc se vzděláním či s informováním o sociálně-kulturních zvycích a tradicích. Už tehdy stačilo málo, aby na kameře zachytil spoustu antisemitů, rasistů a celkově nevzdělaných, nepříjemných lidí. Někdy však šlo pouze o zábavu a snahu dostat lidi do trapných situací, v čem se Cohen absolutně vyžívá.

Z videí a ze skečů, které jsme viděli, máme dojem, že Ali G funguje lépe v rámci takového formátu, zatímco Borat lépe funguje ve filmu. Cohen měl Boratův koncept zvládnutý už předtím, ale máme dojem, že jeho potenciál se mu podařilo naplnit až v celovečerním mockumentary (dokument ve stylu parodie) s názvem Borat! Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan.

Borat dělal rozhovory s lidmi, kteří opravdu věřili, že jde o novináře z daleké země neznajícího americké zvyky, zákony a žijícího v úplně jiné kultuře. Když před 15 lety film vyšel, nikdo nemohl uvěřit, že jde o skutečné záběry. Samozřejmě, Sacha Baron Cohen, který Borata ztvárnil, produkoval, napsal i vymyslel, se na některých kouscích dohodl s jejich aktéry, ale jinak šlo o autentický pohled na obyvatele USA.

Pamela Anderson se pro Borata rozvedla a Cohena skoro zabili

Jedinými herci byli Borat (Cohen), Azamat Bagatov (Ken Davitian), Pamela Anderson a pracovnice v sexbyznysu Luenell. Zbývající rozhovory a scény ve filmu jsou skutečné. Mimochodem, Sacha Baron Cohen v podcastu pro The Daily Beast prozradil, že kontroverzní scéna způsobila rozvod Pamely a zpěváka Kida Rocka. „Kid Rock viděl film a já jsem hned psal Pamele Anderson a ptal jsem se, jak to šlo a co si myslí,“ řekl Cohen. Ona mu řekla, že se v důsledku toho rozvádějí.

Sacha Baron Cohen se během natáčení hned několikrát ocitl v ohrožení zdraví či života, nemluvě o nekončícím se návalu žalob, kterým musel vzhledem k filmu čelit. Spoustu lidí totiž vyobrazil v nelichotivém světle, za což se chtěli soudit (nikdo však proti producentům nevyhrál). Příkladem, kdy šlo na natáčení jedničky do tuhého, je sekvence na rodeu.

Borat tehdy prohlásil, že Kazachstán podporuje americkou válku teroru a také to, že prezident George Bush již brzy vypije krev všech mužů, žen a dětí z Iráku. Samozřejmě, americké diváky to nadchlo. Hned nato jim však padla čelist. Borat totiž zneuctil americkou hymnu, nemístně vtipkoval a nakonec se postaral o to, aby ho obecenstvo nenávidělo.

Štáb a herec museli z místa utíkat, protože dav byl opravdu rozzlobený a člověk stojící za rodeem prohlásil, že kdyby okamžitě neodešli, došlo by k násilí. Souhlasí s ním i jeden z tvůrců. V rozhovoru s Rolling Stone jsme se dozvěděli, že do finálního střihu se nedostala spousta scén – natočili až 400 hodin materiálu a dalších 50 hodin zákulisních záběrů.

Vtipná byla i scéna, v níž se Borat pere s Azamatem nahý. Původně si měl Borat sednout na Azamatův obličej, ale režisér navrhl, aby to bylo naopak. Cohen jen požádal maskéry, aby Azamatovi kompletně vyčistili konečník a aby mu na nos a ústa vytvořili speciální masku. Samozřejmě, maska se ztratila a později ji objevili na břiše herce Kena Davitiana (Azamat).

Produkční tým měl připravený scénář a osnovu toho, s kým chtějí udělat rozhovor a jak má přibližně probíhat. Sacha Baron Cohen však většinou i tak improvizoval. Rozhovory a situace s lidmi se vždy zvrtly jiným směrem, a tak se Cohen nemohl spoléhat na scénář.

Tvůrci napsali asi 1 500 stran vtipů, které mohl Borat využít v různých situacích. Nejenže vymysleli vtipy, oni ještě vymýšleli vtipné odpovědi na potenciální reakce a odpovědi lidí, z nichž si utahovali.

Britský komik v rozhovoru pro Rolling Stone popisuje, že nikdy nebylo cílem zesměšnit Kazachstán. Údajně si tuto zemi vybrali, protože ji na Západě mnoho lidí nezná. Pokud si film pamatuješ, dobře víš, že tvůrci se často pohybovali na hraně zákona. Před každou scénou diskutovali se skupinou právníků, kteří jim vysvětlili, kam až mohou zajít bez toho, aby porušili federální či jiný zákon.

Cohen odmítl přestat hrát Borata, i když mu šlo o život

Cohen zůstal ve své roli, i když skončilo natáčení. Jako herec se s režisérem snímku Larrym Charlesem hádal a diskutoval o filmu ne jako Sacha Baron Cohen, ale jako Borat Sagdiyev. Režiséra velmi překvapilo, když Cohen zůstal v roli i poté, co je před Bílým domem zastavila tajná služba Spojených států amerických.

Líbal americké štamgasty a nesčetně často utíkal před policisty. Mnoho z těchto příběhů se do finální verze filmu nikdy nedostalo. Tvůrci vzpomínají i na to, jak chtěli být autentičtí. Borat by neměl dva obleky, takže Cohen se během celého natáčení filmu, což trvalo zhruba rok, oblékal do téže spodního prádla a obleku. Neskutečně smrděl.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104546 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co má Cohen společného s českými turisty a proč s nimi šel na pivo.
  • Jak vlastně Borat vznikl.
  • Jak při natáčení Bruna riskoval život před 1 500 naštvanými občany Arkansasu, když začal dělat homosexuální akty v kleci na boxerské souboje.
  • Jak zpovídal údajného teroristu a vysmál se jejich vůdci.
  • Jak pobouřil celý svět svým projektem Who is America?, pro který rezignovali mnozí politici, které Cohen neuvěřitelně znemožnil.
  • Při které scéně z Borata 2 pochopil, že ho nezachrání ani neprůstřelná vesta, kterou má na sobě.
  • Co na udělování Oscarů propašovala jeho manželka v kalhotkách.
Domů
Sdílet
Diskuse