Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2020 14:30
Čas čtení 4:18
Dominik Vetrák

Recenze: Při sledování Borata 2 jsem smíchy spadl ze židle. Ultimátní komedie zesměšňuje USA v neuvěřitelných scénách

FILMY A SERIÁLY FILMY 2020 SACHA BARON COHEN
Uložit Uložené

Sacha Baron Cohen znovu dokázal, že je geniální komik.

jagshemash?

Sacha Baron Cohen je zpět. Dva roky po neuvěřitelném projektu Who is America?, kvůli kterému přišlo o funkci i několik amerických senátorů a dalších politiků, se vrací se svou nejkontroverznější postavou.

Borat: The Subsequent Movie, vychází 14 let po premiéře jedničky, a to na Amazon Prime Video. Cohen a spol. nám v posledních týdnech ukazovali z filmu jednu šokující scénu za druhou, což vyvrcholilo s Rudym Guilianem.

Cohen nachytá bývalého starostu města New York a dlouhodobého podporovatele, právníka a poradce Donalda Trumpa, jak se v přítomnosti novinářky chytá za penis.

Doporučeno
Studio Disney na něm prodělalo 200 milionů dolarů. John Carter měl být obrovským hitem a nastartovat novou sci-fi sérii Studio Disney na něm prodělalo 200 milionů dolarů. John Carter měl být obrovským hitem a nastartovat novou sci-fi sérii 24. října 2020 14:30

Je to ale jen vrchol ledovce ve filmu, který nepřestává šokovat, udivovat a zejména nepřestává být vtipný. Borat 2 je nejlepší komedií roku a dalším geniálním dílem Sachy Barona Cohena.

Pokud jsi Borata 2 viděl, nezapomeň mu dát hodnocení v naší databázi a klidně zanech svou recenzi v profilu filmu.

O ději potřebuješ vědět jen tolik, že Borata vyslali do USA, aby pro Kazachstán získal podporu amerických republikánů v čele s Donaldem Trumpem či jeho viceprezidentem Mikem Pencem. Vše se však pokazí a následuje vlna Cohenových výstřelků. Dělá si srandu z pravičáků, republikánů, konspirátorů, primitivních lidí, rasistů, xenofobů a všech, kteří to prostě v hlavě nemají úplně v pořádku. 

Při sledování filmu nikdy nevíš, kam až Cohen a spol. zajdou. Nakonec, v jednom okamžiku se dostane na sraz konspirátorů, kteří odmítají uvěřit serióznosti viru Covid-19. Společně s Cohenem zpívají o podřezávání všech vědců.

A aby toho nebylo málo, jeden z návštěvníků „hajluje” na kameru během toho, co Cohen vyzývá ostatní, aby vědce poslali do plynu – přesně tak, jak to dělali nacisté během druhé světové války. Ale ani to není vrcholem filmu.

Recenzia: Borat 2
Zdroj: Amazon Prime Video

Cohen se rozhodl nastavit Američanům nepěkné zrcadlo. Zvládl natočit brilantní komedii, u níž se pobaví každý divák a zároveň zdecimoval Trumpovy podporovatele a blízké lidi. Pár dní před volbami tento film rozhodně nadělá neplechu.

Někteří Trumpovi podporovatelé ignorují fakta. Cohen to tedy ve svém filmu touto cestou ani nezkouší. Namísto toho je zesměšňuje tím, že jim dá prostor projevit se a říkat, co si myslí. Dozvíš se tak, že Hillary Clinton pije krev dětí a také to, jak Trumpův poradce a právník v rozhovoru tvrdí, že Covid-19 vytvořili Číňané v laboratoři s úmyslem rozšířit ho po celém světě. To však zdaleka není vše. 

Borat 2 je od začátku do konce plný šokujících a neuvěřitelných scén, ať už jde o Cohenovu snahu odhalit pravou náturu některých skupin obyvatelstva USA, nebo se diváka jen snaží rozesmát skvěle načasovanými vtipy a hláškami. Humor si ve filmu užiješ více, pokud se alespoň trochu vyznáš v americké politice a v tamní společnosti. 

Já Cohenův humor miluji, jeho smysl pro situační vtipy a jeho odhodlání. Špičkově improvizuje a na místě z něj vyjdou hlášky, jaké by nevymysleli ani scénáristé. Má rád i záchodový a politicky nekorektní humor, jaký by každý od Borata očekával.

Jsem velmi spokojený s tím, kolik ho ve filmu bylo a jak skvěle byl podán. Dvakrát jsem musel pauznout film, postavit se na nohy a s hlasitým smíchem udělat pár kroků, abych danou scénu vstřebal.

 

Recenzia: Borat 2
Zdroj: Amazon Prime Video

Jednou jsem doslova spadl z židle a nemohl uvěřit tomu, co Cohen udělal. Něco podobného se mi naposledy stalo při scénce se slony ve filmu Grimsby, za kterým stál také právě Sacha Baron Cohen. Humor je však subjektivní věc a je jasné, že to nebude každý vnímat stejně. Důležitá je v tomto případě i výstavba scén. Sám sebe se musíš zeptat, zda jsi pochopil všechny předešlé narážky a smysl Boratových vtipů vzhledem k politické a společenské situaci v USA.

Pokud ano, budeš to vnímat podobně jako mnoho osobností v USA, které Borata 2 opěvují. Takový Seth Rogen, komik a herec, který o komedii ví své, prohlásil, že v Boratovi 2 se nachází několik nejvtipnějších scén, jaké kdy ve filmu viděl. A má pravdu. Borat 2 je vynikající komedie a satira, která nemohla přijít ve vhodnější čas. Cohen se v ní kromě politiky věnuje i dalším (nejen) americkým stereotypům a i koronaviru. 

Mě by akorát zajímalo, jak producenti tohoto dokumentu oslovují lidi. Jak jim vysvětlí, kdo Borat nebo jeho alter ego je (lidé Borata znají, a tak je během většiny scén zamaskovaný) a co je vlastně čeká. Někteří z nich totiž reagují na Boratovy činy až příliš ležérníě či nepřekvapivě. Ať už byly některé scénky zinscenované nebo ne, nic to nemění na faktu, že jsou stále stejně vtipné.

 

Recenzia: Borat 2
Zdroj: Amazon Prime Video

Za to vděčíme zejména Cohenovi, jeho štábu, producentům, scenáristům a všem, kdo se podíleli na vymýšlení náročných postupů, jak Borata dostat do situací, ve kterých se ocitl. Hlubokou poklonu musíme složit i Sachovi Baronu Cohenovi, tentokrát za jeho herecký výkon. Je až neuvěřitelné, jak se dokáže ovládat.

Nikdy nepřestane hrát svou roli, nenechá se prozradit a dokáže přemýšlet a jednat jako postava, kterou zobrazuje. Je nesmírně odvážný a posouvá hranice toho, kam až může zajít, aniž by ho někdo fyzicky napadl nebo dokonce zabil. Cohen se vyžívá v tom, když lidi dostane do situací, ve kterých se necítí komfortně, ba až trapně. A my ho za to milujeme.

Vynikající výkon podala i 24letá herečka Maria Bakalova v role Boratovy dcery. V ději i filmu jako takovém má významnou roli. Boratovy trampoty už nesledujeme pouze skrze jeho postavu, ale i postavu jeho dcery, která částečně přebírá otěže. Bakalova předvedla úžasný herecký výkon a zaslouží si obdiv i za to, co si musela vytrpět, a to zvláště při scéně s Rudym – Trumpovým právníkem.

 

Recenzia: Borat 2
Zdroj: Amazon Prime Video

Borat 2 je skvěle natočený a podobně jako jednička se pyšní vynikajícím střihem a pořádně nabitým tempem, kdy se vůbec nestíháš nudit. Podobně jako jednička, i dvojka má jakýs takýs příběh. Je však na vedlejší koleji, což je také dobře.

Častokrát pouze připravuje půdu pro změnu lokace či autenticitu vtipu. Nesmíme zapomínat, že stále jde o „dokument“ a Borat je se svou dcerou neustále ve svých rolích, takže jejich cestování po USA, setkávání se s politiky a jinými lidmi musí dávat smysl.

Jinak by to byla jen sbírka vtipů a pranků na občany USA bez jakékoli návaznosti. Takto to ale funguje mnohem lépe. Příběh je však nezajímavý, a to je jediný důvod, proč si od nás Borat 2 v recenzi neodnáší plné hodnocení (no dobře, chyběl mi ještě Azamat Bagatov z jedničky).

Borat 2 tak dostává devět a půl bodu z deseti. Jde o geniální komedii od komika, který nás nikdy nepřestane udivovat. Sacha Baron Cohen dokáže stále přijít s něčím šokujícím, stále dokáže odhalit nějaké prase v politice či vládě a stále nás dokáže královsky rozesmát. Britové by ho měli prohlásit za národní bohatství.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse