Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2021 17:30
Čas čtení 2:39
Martin Adam Pavlík

RECENZE: House of Gucci

RECENZE: House of Gucci
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 LADY GAGA NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Přečti si, jaká je novinka Ridleyho Scotta.

Nádherné obleky, domy, luxusní auta, ale také intriky, divoký sex, podrazy, kletby a vraždy nebo bravurní herecké výkony. Na to všechno se můžeš těšit v dramatu House of Gucci v režii slavného Ridleyho Scotta (předlohu napsala Sara Gay Forden).


Jedná se o film inspirovaný skutečným příběhem impéria italského módního domu. Celý příběh začal už v roce 1921, kdy si muž jménem Guccio Gucci ve Florencii otevřel první obchod. Později následovaly pobočky v Římě, New Yorku či Londýně.

Turbulentní roky

Scottova novinka však vypráví příběh rodiny z období od konce sedmdesátých let po konec devadesátých let 20. století, které bylo pro klan Gucciových mimořádně turbulentní a udály se během něj ty nejzásadnější události.

House of Gucci
Zdroj: Forum Film SK

Na příběhy podle skutečných událostí je třiaosmdesátiletý Brit mistr. Svědčí o tom nedávné historické drama Poslední souboj nebo dřívější díla jako válečný Černý jestřáb sestřelen (2001) nebo mafiánský epos Americký gangster (2007). Ukázal nám i to, že umí také skvěle pracovat s napětím v klenotech typu Vetřelec (1979), Blade Runner (1982), Thelma a Louise (1991) nebo Gladiátor (2000).


Bohužel v roce 2021 už Ridley Scott nedokáže na plátno přinést veledílo ve stylu jeho starých klasik stejně zábavně a poutavě. House of Gucci lze přirovnat k příjemné jízdě padesátkou po cestách s krásným výhledem, kterou ale přeruší kontrolka signalizující, že je třeba doplnit benzín, přičemž nejbližší čerpací stanice je sto kilometrů daleko.

Rychlý spád a ztráta dechu

Novinka britského režiséra má sice rychlý spád, co se týče děje (zdrženlivější je v představování vedlejších postav), ale časem ztrácí dech stejně jako chudák Paolo Gucci po několika vteřinách tancování. Scottovi jakoby chybělo dostatečné zapálení pro příběh a také odvaha víc se divákovi otevřít a přikovat ho k sedačce.

House of Gucci Jared Leto
Zdroj: Forum Film SK

Ve srovnání s o několik let mladším Martinem Scorsesem (79), který v pořádně pokročilém věku natočil filmy jako Vlk z Wall Street, Scott mírně selhává. Předvádí „jen“ klasické řemeslo bez přesahu.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Nejde o špatný film. Jenže u Scotta je díky jeho bohaté filmografii laťka nastavena tak vysoko, že se stává jeho nevýhodou. Víme totiž, že má navíc. I když je House of Gucci nadprůměrným filmem, ničím zvlášť nevyniká a plave v oceánu mnohem lepších snímků. Pravděpodobně si na něj za rok či dva nikdo nevzpomene.

Scott šel na jistotu

Náročnějšího diváka potěší vtipná a nápaditá montáž i originální hudba. Kamera bohužel zůstává do velké míry nevyužita (nečekej žádné dlouhé jednozáběrovky), spíše se pozornější divák ptá, proč se ten, kdo ji měl na starosti (Dariusz Wolski), nesnažil alespoň v několika momentech jednotlivé scény více ozvláštnit.


Scottovo drama stojí jen na hereckých výkonech. V tomto případě má ale štěstí, protože zkušený filmař vsadil na jistotu. Obsadit Al Pacina či Jeremyho Ironse je vždy trefa do černého. Začíná to být pravidlem i v případě o několik generací mladšího Adama Drivera.

House of Gucci Adam Driver
Zdroj: Forum Film SK

Přesto mu role Maurizia Gucciho nedává prostor ukázat naplno své herecké kvality (mnohem lépe hrál v dramatu Marriage Story nebo ve Scottově nedávném Posledním souboji), což ale není vinou režie, ale typologie této postavy.

Skvělá Lady Gaga a geniální Jared Leto

Mnohem větší prostor dostává populární zpěvačka Lady Gaga. Pokud ji miluješ, budeš jistě nadšený. Právě ona je hnacím motorem filmu. Svůdnou, mazanou a manipulativní bestii Patrizii Reggiani, která se nebojí jít přes mrtvoly k úspěchu a bohatství, hraje opravdu výborně. I když v srdcervoucí romanci Zrodila se hvězda z roku 2018 měla možnost předvést se ještě víc.

House of Gucci Lady Gaga
Zdroj: Forum Film SK

Největším překvapením filmu je brilantní Jared Leto v roli Paola Gucciho. Vůbec bychom se nedivili, kdyby za ni dostal dalšího Oscara (prvního má za film Klub poslední naděje z roku 2013). Přestože je ve filmu Leto zamaskován k nepoznání, hraje naprosto geniálně a určitě si otevřel dveře k dalším velkým rolím. 

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

House of Gucci se třpytí v elegantním hávu a ozvláštňuje současnou nabídku kin, ale vzhledem k poměrně rozsáhlé dvouapůlhodinové stopáži se místy táhne a diváka dokonce nudí. Ridley Scott ale dal zároveň jasně najevo, že ještě nepatří do starého železa. House of Gucci od nás dostává šest a půl bodu z deseti.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse