Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
25. listopadu 2021 v 17:30
Čas čtení 2:39
Martin Adam Pavlík

RECENZE: House of Gucci

RECENZE: House of Gucci
Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 LADY GAGA NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Přečti si, jaká je novinka Ridleyho Scotta.

Nádherné obleky, domy, luxusní auta, ale také intriky, divoký sex, podrazy, kletby a vraždy nebo bravurní herecké výkony. Na to všechno se můžeš těšit v dramatu House of Gucci v režii slavného Ridleyho Scotta (předlohu napsala Sara Gay Forden).


Jedná se o film inspirovaný skutečným příběhem impéria italského módního domu. Celý příběh začal už v roce 1921, kdy si muž jménem Guccio Gucci ve Florencii otevřel první obchod. Později následovaly pobočky v Římě, New Yorku či Londýně.

Turbulentní roky

Scottova novinka však vypráví příběh rodiny z období od konce sedmdesátých let po konec devadesátých let 20. století, které bylo pro klan Gucciových mimořádně turbulentní a udály se během něj ty nejzásadnější události.

House of Gucci
Zdroj: Forum Film SK

Na příběhy podle skutečných událostí je třiaosmdesátiletý Brit mistr. Svědčí o tom nedávné historické drama Poslední souboj nebo dřívější díla jako válečný Černý jestřáb sestřelen (2001) nebo mafiánský epos Americký gangster (2007). Ukázal nám i to, že umí také skvěle pracovat s napětím v klenotech typu Vetřelec (1979), Blade Runner (1982), Thelma a Louise (1991) nebo Gladiátor (2000).


Bohužel v roce 2021 už Ridley Scott nedokáže na plátno přinést veledílo ve stylu jeho starých klasik stejně zábavně a poutavě. House of Gucci lze přirovnat k příjemné jízdě padesátkou po cestách s krásným výhledem, kterou ale přeruší kontrolka signalizující, že je třeba doplnit benzín, přičemž nejbližší čerpací stanice je sto kilometrů daleko.

Rychlý spád a ztráta dechu

Novinka britského režiséra má sice rychlý spád, co se týče děje (zdrženlivější je v představování vedlejších postav), ale časem ztrácí dech stejně jako chudák Paolo Gucci po několika vteřinách tancování. Scottovi jakoby chybělo dostatečné zapálení pro příběh a také odvaha víc se divákovi otevřít a přikovat ho k sedačce.

House of Gucci Jared Leto
Zdroj: Forum Film SK

Ve srovnání s o několik let mladším Martinem Scorsesem (79), který v pořádně pokročilém věku natočil filmy jako Vlk z Wall Street, Scott mírně selhává. Předvádí „jen“ klasické řemeslo bez přesahu.

Doporučeno
Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají 2. září 2024 v 10:00

Nejde o špatný film. Jenže u Scotta je díky jeho bohaté filmografii laťka nastavena tak vysoko, že se stává jeho nevýhodou. Víme totiž, že má navíc. I když je House of Gucci nadprůměrným filmem, ničím zvlášť nevyniká a plave v oceánu mnohem lepších snímků. Pravděpodobně si na něj za rok či dva nikdo nevzpomene.

Scott šel na jistotu

Náročnějšího diváka potěší vtipná a nápaditá montáž i originální hudba. Kamera bohužel zůstává do velké míry nevyužita (nečekej žádné dlouhé jednozáběrovky), spíše se pozornější divák ptá, proč se ten, kdo ji měl na starosti (Dariusz Wolski), nesnažil alespoň v několika momentech jednotlivé scény více ozvláštnit.


Scottovo drama stojí jen na hereckých výkonech. V tomto případě má ale štěstí, protože zkušený filmař vsadil na jistotu. Obsadit Al Pacina či Jeremyho Ironse je vždy trefa do černého. Začíná to být pravidlem i v případě o několik generací mladšího Adama Drivera.

House of Gucci Adam Driver
Zdroj: Forum Film SK

Přesto mu role Maurizia Gucciho nedává prostor ukázat naplno své herecké kvality (mnohem lépe hrál v dramatu Marriage Story nebo ve Scottově nedávném Posledním souboji), což ale není vinou režie, ale typologie této postavy.

Skvělá Lady Gaga a geniální Jared Leto

Mnohem větší prostor dostává populární zpěvačka Lady Gaga. Pokud ji miluješ, budeš jistě nadšený. Právě ona je hnacím motorem filmu. Svůdnou, mazanou a manipulativní bestii Patrizii Reggiani, která se nebojí jít přes mrtvoly k úspěchu a bohatství, hraje opravdu výborně. I když v srdcervoucí romanci Zrodila se hvězda z roku 2018 měla možnost předvést se ještě víc.

House of Gucci Lady Gaga
Zdroj: Forum Film SK

Největším překvapením filmu je brilantní Jared Leto v roli Paola Gucciho. Vůbec bychom se nedivili, kdyby za ni dostal dalšího Oscara (prvního má za film Klub poslední naděje z roku 2013). Přestože je ve filmu Leto zamaskován k nepoznání, hraje naprosto geniálně a určitě si otevřel dveře k dalším velkým rolím. 

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 v 13:30

House of Gucci se třpytí v elegantním hávu a ozvláštňuje současnou nabídku kin, ale vzhledem k poměrně rozsáhlé dvouapůlhodinové stopáži se místy táhne a diváka dokonce nudí. Ridley Scott ale dal zároveň jasně najevo, že ještě nepatří do starého železa. House of Gucci od nás dostává šest a půl bodu z deseti.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse