Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. listopadu 2021 15:36
Čas čtení 1:26
Radim Šlechta

Andrej Babiš: V pátek přijmeme opatření k omezení kontaktů. Lockdown to ale nebude

Andrej Babiš: V pátek přijmeme opatření k omezení kontaktů. Lockdown to ale nebude
Zdroj: Úrad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci promluvil o nových opatřeních, která má vláda v pátek oznámit. Nevyloučil nouzový stav, k lockdownu podle něj ale nedojde.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci apeloval především na lidi nad 60 let, aby omezili své kontakty a očkovali se posilující třetí dávkou, jejíž lhůta se v prosinci zkrátí z šesti měsíců na pět. V pátek podle něj může vláda vyhlásit nouzový stav. Podle něj by mohl pomoci hejtmanům při omezování hromadných akcí a jiných restrikcí. Bude se prý snažit udělat vše pro to, aby se Česko nedostalo do lockdownu.

„Opatření, která se chystáme přijmout, budou další, abychom nějak přesvědčili lidi, aby omezili kontakty a aby se očkovali,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády. Blíže však opatření nespecifikoval. Zdůraznil, že očkování vnímá jako jedinou cestu z pandemie. „I když v pátek příjmeme opatření k omezení sociálních kontaktů, nebude to lockdown,“ uvedl Babiš.

K některým opatřením se uchylují i některé z nejnapadenějších krajů, především na ty na Moravě, které omezily počet lidí na hromadných akcích na stovku. „My jsme jasně deklarovali, že pokud kraje chtějí udělat nějaká opatření v souladu s krajskými hygienickými stanicemi, to mohou. Ale neuvědomují si, že podle pandemického zákona je na to potřeba souhlas vlády. Teď už je to ale jedno, protože v pátek ten problém vyřešíme,“ řekl Babiš.

Domů
Sdílet
Diskuse