Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. prosince 2021 12:30
Čas čtení 6:13
Ema Stanovská

Expander je nejlepší pomůcka pro cvičení, hrazda je fajn i jako věšák. Fyziotréner radí, jak si udržet svaly během lockdownu

Expander je nejlepší pomůcka pro cvičení, hrazda je fajn i jako věšák. Fyziotréner radí, jak si udržet svaly během lockdownu
Zdroj: Unsplash/CC0/volně k užití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pokud jsi byl zvyklý chodit do fitka, můžeš během měsíčního lockdownu ztratit až 40 % síly. Jak si ji udržet v domácím prostředí? Online videa a cviky z Instagramu ti mohou víc uškodit než pomoci.

Britský průzkum ze začátku letošního roku ukázal, že až třetina lidí má pocit, že během lockdownu zeslábla. Ti, kdo byli zvyklí na fitko a pravidelný pohyb, buď necvičí nebo musí být kreativní. Pod pojmem „kreativní“ si můžeš představit cokoli, stačí na Youtube zadat výraz „home workout fails“.

Lidé při cvičení dokáží vyrvat radiátor ze zdi, rozbít činkou akvárium nebo se téměř přizabít při pádu z hrazdy zavěšené o zárubeň. Čtyřicetiletý Juraj z Bratislavy by se zase se svým tréninkem nemusel stydět ani před MMA zápasníkem. „Můj soused mě už týden nutí tlačit auto. Přijde večer, jeden z nás nasedne do auta, druhý ho tlačí k němu domů. A střídáme se – když jeden nemůže, tlačí ho druhý,“ řekl Refresheru.

Během měsíčního lockdownu můžeš ztratit spoustu svalové hmoty i síly v případě, že nic neděláš. „Jste-li zvyklí pravidelně chodit do fitka, za měsíc nečinnosti můžete ztratit 20—40 % síly. Ten úbytek ale můžete stejně rychle získat zpět (možná o trošku pomaleji),“ říká vystudovaný trenér a fyzioterapeut Oliver Poór s 12letou praxí v oboru. „Celé to stojí na tom, jestli vypnete ze dne na den, nebo přesedláte na něco jiného, ​​byť ne s takovým nasazením.“

Mnozí lidé nevědí, jak na to, a tak se obracejí na fitness videa, online cvičební programy a instagramové účty „fitfluencerů“. Jakýkoli pohyb je lepší než žádný, ale je třeba mít na paměti, že ne každý, kdo má biceps a cihličky, má i znalosti o lidské fyziologii. Nemluvě o tom, že to, co vám ukazují, je výsledkem několikaletého tréninku a začátečník na to nemusí být připraven.

Jsou online trenéři spolehliví?

„Tréneři na sociálních sítích vás nejspíš potřebují něčím zaujmout. A obvykle vás zaujmou něčím, při čemž cítíte, že na to nemáte, že je to pro vás mimořádně obtížné a zadýcháte se při tom. Chtějí, aby to vypadalo, že vám dávají nějakou přidanou hodnotu,“ vysvětluje Poór. Jak se tedy ujistit, že doma cvičíme efektivně a bezpečně?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 107050 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kdy podle online videí cvičit můžeš a kdy pro tebe mohou být nevhodná.
  • Jaké cviky nedělat, pokud trpíš bolestmi zad z celodenního sezení.
  • Kolik tréninků s odborníkem ti stačí k tomu, aby sis mohl bezpečně zacvičit i doma.
  • Kolikrát do týdne bys měl posilovat.
  • Které pomůcky na cvičení na doma nestojí za mnoho a která pomůcka je naopak ta nejlepší a zároveň nejlevnější.
  • Zda stačí cvičit i s vlastní váhou.
  • Zda je lepší hodinová procházka každý den, nebo ranní 10minutový HIIT.
Domů
Sdílet
Diskuse