Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2021 16:09
Čas čtení 1:26
Tímea Krauszová

Kim Čong-un chce všem dětem darovat sladkosti k oslavě svých narozenin. Platit za ně musí vyhladovělí občané

Kim Čong-un chce všem dětem darovat sladkosti k oslavě svých narozenin. Platit za ně musí vyhladovělí občané
Zdroj: TASR/AP
NEWS KIM ČONG-UN
Uložit Uložené

O hladomoru v Severní Koreji informují média již několik měsíců. Přesto se vůdce země nevzdává myšlenky celonárodní narozeninové party.

Severní Korea se v zoufalé snaze oslavit narozeniny vůdce Kim Čong-una obrací na vyhladovělé obyvatele. Přestože místní lidé pomalu nemají co do úst, z jejich peněženek ubývají peníze, které utrácejí na přípravu narozeninových sladkostí. Ty už desetiletí rozdávají dětem obvykle během ledna, kdy severokorejský lídr slaví narozeniny. Jelikož továrny potřebují obrovské zásoby vajec, cukru a mouky na pečení, kromě peněz místním mizí i dostupné zásoby jídla, vyplývá to z výpovědí zdrojů novinářů v Radio Free Asia (RFA).

Doporučeno
Severní Koreji hrozí vážný nedostatek jídla, přiznal Kim Čong-un Severní Koreji hrozí vážný nedostatek jídla, přiznal Kim Čong-un 16. června 2021 17:24

Všechno nejlepší, Kime

Severní Korea v současnosti trpí hladomorem, jaký nezažili zřejmě od 90. let. Přiznal to i samotný Kim Čong-un, přičemž celostátní narozeninový projekt krizi s nedostatkem potravin pouze prohlubuje. Mizí především zásoby mouky a cukru, které navíc i extrémně zdražily, aby se pokryly náklady na výrobu sladkostí pro děti. Tímto způsobem se zemi daří vytahovat peníze z chudých a podle dostupných informací již tak hladovějících obyvatel, kteří je však potřebují, aby se vůbec najedli.

Za jeden den zdražil kilogram mouky z 12 tisíc KPW (severokorejský won) na 30 tisíc, prozradil zdroj pro RFA. RFA udává změnu ze zhruba 2,40 amerického dolaru na 6 dolarů. Podobně vzrostla i cena za kilo cukru, ze 13 tisíc KPW na 25 tisíc.

„Všechno je to proto, že vláda nařídila každé provincii, aby vyrobila a rozdala sladkosti jako dary dětem od Kim Čong-una na jeho narozeniny 8. ledna,“ vysvětlil zdroj. Tato tradice se v zemi dodržuje už desetiletí, začal s ní dědeček současného vůdce Kim Il-song. Zpočátku se dárky dávaly jen těhotným ženám a dětem na základních školách, od roku 2019 dostává balíček sladkostí každé dítě.

„Množství importované mouky a cukru, které máme na místním trhu, je velmi limitováno proto, že se zastavil přeshraniční obchod. Může za to pandemie. Ceny za mouku a cukr budou nadále růst, dokud továrny nevyrobí všechny sladkosti,“ dodal zdroj. Současná potravinová krize v Severní Koreji je i následkem zavření hranic s Čínou. Obchod se sousední zemí je pozastaven již téměř dva roky, od začátku pandemie.

Továrny musí vyrobit všechny sladkosti do 20. prosince. Kromě peněz, které musí nyní domácnosti utratit na stále méně dostupné základní potraviny, musí také zajistit i jedno vajíčko, a tak se zmenšuje i zásoba vajec na místních tržištích.

Domů
Sdílet
Diskuse