Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. prosince 2021 9:28
Čas čtení 1:06
Tímea Krauszová

Vážila 50 kilo a byla 2,5 metru dlouhá. Toto je dosud největší nalezená fosilie mnohonožky na světě

Vážila 50 kilo a byla 2,5 metru dlouhá. Toto je dosud největší nalezená fosilie mnohonožky na světě
Zdroj: University of Bristol
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci její fosilii objevili náhodou.

Vědci našli na pláži v anglickém hrabství Northumberland dosud největší zkamenělinu mnohonožky na světě naprostou náhodou. Podle odhadů během života vážila až 50 kilo a měřila zhruba 2,5 metru. Jde o největšího členovce, jaký byl kdy objeven.

Žila před 326 miliony lety

Mnohonožky jsou členovci, které mají na každém článku dva páry končetin. Tato konkrétní pochází z rodu Arthropleura. Byli to největší, zhruba dvoumetrové členovci, kteří žili v prvohorách. 

Část zkameněliny byla nalezena již v roce 2018, kdy obrovský kus pískovce spadl na pláž. Podle Neila Daviese, odborníka z Cambridgeského oddělení věd o Zemi, byl objeven jen šťastnou náhodou.

Pískovec při pádu nalomil fosilii tak, že byla dokonale odhalena a všiml si jí kolemjdoucí doktorand, Daviesův bývalý student. Od té doby 75centimetrovou fosilii expert roky analyzoval.

Obrovská mnohonožka žila před 326 miliony let, v době, kdy měla severovýchodní část Anglie podstatně tropičtější podnebí. Je docela možné, že nejde o zkamenělinu samotného členovce, ale jen o exoskelet, tedy vnější kostru, kterou živočich svlékl. Zatím nebyla nalezena hlava, proto si vědci nemohou být úplně jisti. Jde jen o třetí zkamenělinu z rodu Arthropleura, ale je podstatně starší než první dvě, které se našly v Německu.

Měla zřejmě 32, nejvýše 64 nohou a vydatnou stravu – vzhledem k velikosti, do jaké narostla. Zřejmě ji tvořily oříšky, semínka a malí živočichové a obojživelníci. Příští rok bude fosilie vystavena v Cambridge.

Domů
Sdílet
Diskuse