Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. ledna 2022 20:15
Čas čtení 2:31
Ilona Hobzová

Zkouškové za dveřmi? Přinášíme ti 6 efektivních metod, jak se učit

Zkouškové za dveřmi? Přinášíme ti 6 efektivních metod, jak se učit
Zdroj: Pixabay/silviarita/volně k užití
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Seznam se se zajímavými metodami, které ti mohou pomoci se zvládnutím učiva.

Čeká tě zkouškové období, už teď se děsíš množství látky, kterou se budeš muset naučit a máš strach, že to nezvládneš? REFRESHER pro tebe sestavil seznam zajímavých tipů od odborníků, jak se efektivně učit. Třeba ti některá ze zmíněných šesti metod pomůže. 

1. Paretovo pravidlo

Paretovo pravidlo se jmenuje po svém zakladateli, italském ekonomovi a sociologovi Vilfredu Paretovi. Říká se mu také zákon 80/20. Paret totiž v 19. století zjistil, že 80 % bohatství v Itálii drží v rukou pouhých 20 % lidí. Pravidlo používají třeba firmy a podnikatelé, umožňuje totiž určit priority a soustředit se na to podstatné. Paretův princip platí i v životě. Web věnující se jazykům a účetnictví třeba uvádí, že 80 % chyb na pracovišti, kterých se zaměstnanci dopouštějí, je dílem 20 % z nich.

Jak to lze aplikovat na učení? Uč se to, co tě baví a to, co ti jde nejlépe. Podle webu Jak se rychle naučit bude zbytek učiva, který nebudeš umět, opravdu maličký. Budou to hlavně opravdu těžce zapamatovatelné a nepodstatné věci. 

2. Metoda NEANA

Jednoduchá metoda Davida Grubnera znamená NEstudovat a NAstudovat. Podle portálu informační výchovy pro Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně (IVA) je smyslem celé metody namluvit mozku, že nestuduješ. Smyslem je naopak postavit se do role učitele, který tvoří test pro své žáky. Procházíš studijní materiály a vytváříš z nich obsáhlý test

Jedná se o překvapivě účinnou metodu, do které se navíc můžeš pustit i se spolužáky. Společně můžete vytvořit několik testů a vzájemně se prozkoušet. Můžete vytvořit různé typy testů, od doplňovaček, kroukžovacích odpovědí nebo volných odpovědí. 

3. Metoda PQRST

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108509 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse