Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. ledna 2022 16:30
Čas čtení 4:49
Lukáš Čelka

Pil C očividně kopíroval, říká hudební znalec. Po beefu mezi rapery jsme dali jejich skladby porovnat expertovi

HUDBA PIL C
Uložit Uložené

Spor na sociálních sítích odstartovala skupina DMS tím, že poukázala na některé až příliš podezřelé podobnosti jednotlivých skladeb předních slovenských producentů.

Separ a Dame z DMS jen před pár dny rozpoutali bouřlivou diskusi na sociálních sítích týkající se kopírování a „vykrádání“ hudby ze zahraničí slovenskými interprety. Do hledáčku se jim jako první dostal Pil C se skladbou Vidím, jak sa na mňa pozeráš z jeho nového alba Odsúdení na úspech. Tím to ale neskončilo a za „plagiátorské“ označili i některé skladby od Simy či Kontrafaktu. Konflikt eskaloval natolik, že se k debatě přidružilo i mnoho dalších zvučných jmen ze slovenské rapové scény.

V Refresheru milujeme dobrou rapovou hudbu — a hlavně tu lokální. Nechtěli jsme však prvoplánově soudit, a tak jsme se rozhodli zjistit, zda na Slovensku existuje komise, která může případná obvinění z vykrádání posoudit. Zároveň jsme oslovili koncertního mistra a absolventa VŠMU, který zanalyzoval vybrané skladby a porovnal je s domnělými „originály“ ze zahraničí. Pokud se ti bude naše analýza líbit, můžeš nás podpořit koupí předplatného, abychom ti mohli přinášet ještě více kvalitního obsahu.

Inspirace, nebo krádež?

Otevření debaty o vykrádání skladeb ze zahraničí slovenskými interprety odstartovala recenze tří nejočekávanějších alb letošního roku, kterou jsme na našem webu publikovali už 2. ledna.

Jelikož Separ a Dame nebyli ztotožněni s názory recenzentů a s výsledkem srovnání, ze kterého vyšlo nejlépe Pil Cho album Odsúdení na úspech, svou nespokojenost projevili i na sociálních sítích.

Separa rozhořčilo, že se nejlepšího hodnocení dostalo albu, jehož tracklist obsahoval i skladbu téměř totožnou se zahraničním hitem Talk to me, za kterým stojí Drakeo the Ruler a na kterém hostuje Drake. Argumentoval, že společnost a média vyzdvihují interprety, kteří „vykrádají“, místo aby ocenili originální tvorbu.

Přestože je faktem, že Pil C už na videosnippetu k albu (téměř před měsícem – pozn. red.) přiznal, že se danou věcí inspiroval, Dame se ohradil, že to přesto vnímá jako vykrádání.


„Každopádně je sr*čka vykrádat hudbu, i když to řekneš ve snippetu, je sr*čka to dělat. Je sr*čka psát si do popisu, že „já jsem to vytvořil“. Tak napiš do názvu tracku, že je to cover toho, a označ tam i v popisu, že je to z toho a z toho tracku,“ vyjádřil se Dame na svém instagramovém profilu.

Separ v zápalu hněvu pokračoval poukazováním na další podobnosti mezi singly ostatních jeho kolegů a zahraničím. Zde se objevily například skladby Kontrafaktu nebo i Sima s písničkou Ja z jejího nového EP Story, která zněla nadmíru podobně jako skladba od TINI a Nacho Te Quiero Más.

Jelikož v tomto případě šlo o produkci i text Howdyho, ten se vzápětí na svém instagramovém účtu ohradil tak, že celou skladbu pomalu přehrál na klávesách a poukázal na všechny rozdíly, čímž vyloučil, že by mohla být ukradená.

Od tohoto momentu se na Separově a Dameho instagramovém účtu objevovalo množství slovenské tvorby až podezřele podobné té zahraniční. Do debaty se zapojil i Majk Spirit, Smart či DJ Mad Skill, kterému se dostalo od Separa největší kritiky. Ten ho totiž označil za „největšího zloděje“ a své tvrzení opět podložil velkou škálou ukázek. Na Mad Skillovu adresu se přitom vyjádřili i další známí slovenští interpreti jako Frayer Flexking, kteří potvrdili, že práce s ním má od profesionality daleko.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108643 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co nám k jednotlivým skladbám řekl koncertní mistr a absolvent VŠMU.
  • Které označil za kradené a které za inspirované?
  • Zda na Slovensku existuje odborná komise, která dokáže zhodnotit, zda konkrétní umělec vykradl jiného.
  • Jak se řeší mezi umělci spory o autorská práva na Slovensku, ale i ve světě.
  • Které další zahraniční známé osobnosti mají zkušenost se spory o autorská práva ke svým skladbám.
Domů
Sdílet
Diskuse