Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2022 18:00
Čas čtení 2:01
Vojtěch Vanda

Změny v opatřeních: Ve školách se bude testovat jednou týdně, v práci dvakrát

Změny v opatřeních: Ve školách se bude testovat jednou týdně, v práci dvakrát
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS KORONAVIRUS VLASTIMIL VÁLEK
Uložit Uložené

Představitelé vlády, ministři Válek, Gazdík a Kupka, vystoupili na tiskové konferenci po vládním jednání. Uvedli změny v rámci koronavirových opatření.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministr školství Petr Gazdík (STAN) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS) vystoupili v pátek na tiskové konferenci po jednání vlády, na kterém se jednalo o změnách opatření proti koronaviru.

Hlavní změnou je úprava testování žáků ve školách, kdy od 17. ledna budou žáci testováni jednou týdně antigenním testem. Od pondělí příštího týdne také přijde změna testování zaměstnanců. Testování budou dvakrát týdně či jednou za tři až pět dní.

Doporučeno
Toto může být jeden z příznaků omikronu. Vědci popsali nový symptom Toto může být jeden z příznaků omikronu. Vědci popsali nový symptom 14. ledna 2022 12:58

Podle ministra Válka se opatření, která nová vláda zavedla bez nouzového stavu, ukázala jako správná. „To nemění nic na tom, že je omikron velmi virulentní a musíme počítat s tím, že čísla budou stoupat. Proto připravujeme opatření a prosíme, aby občané opatření dodržovali,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Nová opatření si údajně kladou za cíl zamezit šíření nákazy v kolektivech. Válek nicméně uvedl, že nemocným se Česko nevyhne, jelikož není celý národ naočkován. „Od 17. ledna upravujeme systém ve školách. Přecházíme na systém jednoho antigenního testu, při pozitivních nálezech přijde ověření PCR testem,“ uvedl nové opatření pro žáky i učitele. Následná karanténa by trvala 5 dní.

Změní se také testování zaměstnanců, které bude nově dvakrát týdně nebo v režimu 3 až 5 dnů. Při pozitivním nálezu půjdou zaměstnanci do karantény. V případě pozitivního antigenního testu dostanou zaměstnanci SMSkou žádanku na PCR test. Vláda Petra Fialy (ODS) také změnila způsob hrazení testů, nově bude mít každý, kdo byl očkován nebo prodělá nemoc, 5 hrazených PCR testů.


Pravidla se také podle válka sjednotila v rámci testování zdravotníkůpracovníků v sociálních službách. Nyní pravidla, která se týkala pracovníků na lůžkových odděleních, budou platit pro všechny. Válek tvrdí, že je třeba se nachystat na přicházející vlnu nákazy omikronem, která bude skoková. „Ve druhé polovině ledna bude velký nárůst, pokračovat bude celý únor. Ke konci února půjdeme s čísly dolů,“ uvedl prognózu odborníků. 

K sílící vlně omikronu měl co dodat i ministr školství Petr Gazdík. „Vzhledem k sílící vlně omikronu předložím na příští zasedání vlády legislativní návrh, kterým se navýší počet dnů ředitelského volna v době pandemie. To umožní ředitelům škol flexibilně reagovat na lokální epidemickou situaci,“ uvedl následně i na Twitteru. 

Pracovní karanténa

V úvodním sdělení ale vládni činitelé nemluvili o pracovní karanténě, o níž slibovali, že budou informovat. Proto přišla na řadu až při otázkách novinářů. „Pracovní karanténu jsme zavedli v mimořádných případech. Využívá se zcela raritně,“ komentoval Válek a řekl, že takový pracovník musí dodržovat přísné podmínky jako obědvání mimo kolektiv a docházky pouze do práce.

Doporučeno
Je to generační trauma a my říkáme dost, zní od mladých a na smrt unavených lékařů a lékařek Je to generační trauma a my říkáme dost, zní od mladých a na smrt unavených lékařů a lékařek 18. září 2023 6:00

„Mohlo by se to týkat desítek až stovek lidí ve zdravotnictví. A to na místech, kde je jen několik špičkových odborníků,“ dodal s tím, že kdyby měl omikron ohrožovat práci policistů nebo dalších důležitých zaměstnání, může se nařízení upravit.


„Budu spokojený, když se čísla zvednou příští týden pod 20 tisíc pozitivně testovaných a do konce pátku se nedostanou přes 50 tisíc pozitivních,“ ukončil.

Domů
Sdílet
Diskuse