Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. ledna 2022 12:58
Čas čtení 0:50
Tereza Šnajdrová

Toto může být jeden z příznaků omikronu. Vědci popsali nový symptom

Toto může být jeden z příznaků omikronu. Vědci popsali nový symptom
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS KORONAVIRUS OMIKRON
Uložit Uložené

Nakažené omikronem často trápí průjem, dehydratace a další zažívací problémy.

V Česku dominuje koronavirová mutace omikron, která je sice mnohem nakažlivější než ty předchozí, ale zdravotně by tě mohla potrápit o něco mírněji. Rozpoznat nákazu omikronem není jednoduché, jeho příznaky jsou podobné nachlazení, avšak američtí vědci nyní odhalili nový běžný projev, který ti napoví, že ses nakazil koronavirem. Pacienty s omikronem často trápí průjem, dehydratace či jiné zažívací potíže, informuje NBC.

Doporučeno
Příznaky omikronu: Mohou se podobat nachlazení, riziko hospitalizace je nižší než u jiných mutací Příznaky omikronu: Mohou se podobat nachlazení, riziko hospitalizace je nižší než u jiných mutací 13. ledna 2022 10:07

O nejčastějších příznacích omikronu jsme tě informovali v samostatném článku. Nyní se ale vyskytl další projev, který nákazu koronavirem může odlišit od nachlazení. K bolesti hlavy, únavě (mírné či extrémní), rýmě, ucpanému nosu, škrábání v krku a suchému kašli se nově přidává také průjem, dehydratace a zažívací problémy.

S objevem přišla Národní lékařské knihovny USA, podle níž zažívacími problémy při nákaze omikronem trpí až 20 % pacientů. Lidé s oslabenou imunitou navíc může potrápit i zvracení nebo pocit nevolnosti. 

U dětí i dospělých je důležité sledovat, zda nedochází k dehydrataci způsobené průjmem dříve, než se onemocnění vyhrotí. Zahájení perorální rehydratace do 24 hodin od nástupu příznaků může zachránit životy,“ uvedl William Greenough, profesor medicíny na Johns Hopkins University v Marylandu.

U všech nově objevených symptomů pak nemocným jedincům hrozí dehydratace, která může vážně poškodit tvůj organismus. Pokud by tě tedy po nákaze omikronem trápily zažívací problémy, nezapomeň přijímat dostatek tekutin.

Domů
Sdílet
Diskuse