Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2022 16:09
Čas čtení 1:08
Eduard Starkbauer

Německá firma Bionic představila revoluční exoskelet. S tělem uživatele má být v dokonalé symbióze

Německá firma Bionic představila revoluční exoskelet. S tělem uživatele má být v dokonalé symbióze
Zdroj: German Bionic
TECH
Uložit Uložené

Firma slibuje snížení zátěže pracovníků a snížení počtu dní pracovní neschopnosti.

Exoskelety patří k vynálezům, které začínají měnit pracovní trh i pohled na fyzickou dovednost zaměstnanců. Tyto sofistikované typy konstrukcí, kompenzující tělesné limity nositelů, si z armádního prostředí postupně nacházejí cestu do skladů a továren.

Německá firma German Bionic nyní představila, podle vlastních slov, revoluční 5. generaci exoskeletu Cray X. Uživatel si jej nasadí jako batoh a on mu na oplátku zaručí eliminaci zranění a podporu všech končetin při manipulaci s břemeny až do váhy 30kg.

Vedoucí oddělení z oddělení IoT (internet of things) z German Bionic Norma Steller pro Engadget vysvětluje, že Cray X nepřetržitě kontroluje tělesné funkce svého nositele a v případě rizika či přetíženosti jej neprodleně upozorní.

Cray X kromě uživatele monitoruje také vnější podmínky a pomocí strojového učení (machine learning) se dokáže aktivně zlepšovat a přizpůsobovat konkrétnímu člověku a jeho prostředí. Ukazatele z provozu se zobrazují na vestavěném monitoru a současně putují také do datového centra, které všechny pohyby analyzuje, propojuje s firemní databází a poskytuje tak možnost pro optimalizaci pracovních výkonů.

Exoskelet
Zdroj: German Bionic

Norma Steller hovoří především o přínosu v oblasti prevence a zařízení nepovažuje za zdravotnickou pomůcku. Cray X nepoškodí prach ani voda a bez nabíjení vydrží celou osmihodinovou pracovní dobu. „Myslím, že specializované exoskelety se postupně stanou dostupnějšími a rozšíří se do téměř všech industriálních odvětví. Vždy, když měli lidé možnost vylepšit své tělo, využili ji.“

 

Vedoucí komunikace German Bionic Eric Eitel si budoucnost nebezpečných prací představuje zautomatizovanou roboty, přičemž exoskelety budoucnosti prý budou ještě menší a inteligentnější. „Ještě stále totiž zůstane velké množství pracovišť, kde se výroba nedá úplně zautomatizovat.“

Domů
Sdílet
Diskuse