Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2022 8:06
Čas čtení 0:54
Adam Novosad TASR

Spojené státy přikázaly svým diplomatům a jejich rodinám na Ukrajině, aby se urychleně vrátili domů

Spojené státy přikázaly svým diplomatům a jejich rodinám na Ukrajině, aby se urychleně vrátili domů
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) UKRAJINA
Uložit Uložené

Americký resort diplomacie ve svém vyjádření upozornil na přetrvávající hrozbu ruského útoku na Ukrajinu.

Americké ministerstvo zahraničních věcí vydalo příkaz, podle něhož musí rodiny amerických diplomatů působících v ukrajinském hlavním městě Kyjev urychleně opustit zemi. Tento krok přišel poté, co se o něm na veřejnosti polemizovalo v posledních dnech.

Doporučeno
Rusové napadnou Ukrajinu ze všech stran, varují analytici. Tvrdí, že půjde o největší vojenskou ofenzívu od druhé světové války Rusové napadnou Ukrajinu ze všech stran, varují analytici. Tvrdí, že půjde o největší vojenskou ofenzívu od druhé světové války 23. ledna 2022 16:42

Vláda Spojených států amerických rodinám diplomatů řekla, že zemi musí opustit i přesto, pokud by na Ukrajině chtěli zůstat. Navíc svým občanům Američané doporučili, aby na Ukrajinu vůbec necestovali. Pokud by to bylo nutné, vyhýbat by se měli pohraničním oblastem s Ruskem.

Podle rozhodnutí Washingtonu mohou ambasádu v Kyjevě opustit i zaměstnanci, kteří nejsou nutně potřební pro její fungování. Tento krok by se podle Američanů neměl vnímat jako evakuace, protože velvyslanectví v Kyjevě zůstává i nadále otevřeno.

Rusko
Zdroj: TASR/AP

„Bezpečnostní podmínky, zejména podél ukrajinských hranic, na Ruskem okupovaném Krymu a na (...) východní Ukrajině jsou nepředvídatelné a mohou se náhle zhoršit. Demonstrace, které občas přerostly v násilí, se pravidelně konají po celé Ukrajině, včetně Kyjeva,“ uvádí americké ministerstvo jako důvod pro své rozhodnutí.

Ve svém vyjádření americký resort diplomacie upozornil na „přetrvávající hrozbu“ ruského útoku na Ukrajinu. Kyjev i Západ obviňují Moskvu z toho, že v rámci možných příprav na vojenskou invazi nahromadila u hranic Ruské federace s Ukrajinou přes sto tisíc vojáků.

Ukrajinská vláda se domnívá, že k možné eskalaci, respektive invazi by mohlo dojít koncem ledna 2022. Na druhé straně, Rusko jakékoli informace o případném napadení Ukrajiny svou armádou dementuje a označuje za dezinformace.

Zpět
Sdílet
Diskuse