Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. února 2022 7:00
Čas čtení 13:45
Radim Šlechta

Cestovatel: Íránec je skvělý kamarád, ale když jde o byznys, může se změnit na někoho jiného. Nejhorší bylo, když u mě našli drogy

Cestovatel: Íránec je skvělý kamarád, ale když jde o byznys, může se změnit na někoho jiného. Nejhorší bylo, když u mě našli drogy
Zdroj: Se svolením Vladimíra Váchala
REFRESHER CESTOVÁNÍ ÍRÁN
Uložit Uložené

Rozhovor s cestovatelem Vladimírem Váchalem.

Írán není arabská země. Tak zní název jedné z přednášek cestovatele Vladimíra Váchala, který se do Íránu pravidelně vrací již třináct let a orientální země je pro něj jako druhý domov. Sešli jsme se na kávě v Art-n-Coffee, kde se jeho přednáška konala.

Přátelský cestovatel mi hned sdělil, že podobnou kavárnu bychom našli i v Íránu, protože služby tam mohou být na skutečně vysoké úrovni. Někdy. Zároveň jsme si společně stihli popovídat o plastikách, které v kavárně čekaly na nové majitele, zkritizovat obdélník jako nejhorší tvar (všechny Vladimírovy malby mají tvar uklidňujícího čtverce) a řeč přišla i na plastiky v odlišném slova smyslu.

Írán je totiž velmoc plastických operací, převážně, co se týče upravování nosů. O lidech a jejich uvažování mluvil Vladimír opravdu rozsáhle a řeč přišla i na to, co obnáší byznys s Íráncem a jaká byla jeho další cesta – tentokrát na Antarktidu.

Měl by se do Íránu podívat každý?Myslím, že by se měl každý podívat za hranice. Nevím, jestli přímo do Íránu. Přestože je vynikající volbou, nechci ho lidem cpát. Ne každý má rád teplo, orient, vysoké hory nebo divné písmo. Podívat se za hranice je ale důležité, aby si člověk rozšířil obzory, zjistil že věci na různých místech fungují jinak, poznal jiné hodnoty, ochutnal nové jídlo. Jakýkoliv nadhled a pestrost, kterou člověk na cestách pozná, je přínosná.
 
Kdyby se mě někdo zeptal, jestli má vzít Írán jako svou první cestu, řeknu: „Proč ne.“ Pokud by ale chtěl cestovat trochu víc komfortně, doporučím mu raději Maroko nebo Srí Lanku.
 
Proč zrovna tyto dvě země?Protože obě dvě tyto země mají dlouhodobě vybudovanou turistickou infrastrukturu, lidé tam jsou na turisty zvyklí. Člověk tam není zklamaný, že by na něj byla jedna z těch zemí málo exotická a zároveň má možnost vybrat si různé druhy ubytování či služeb a připlatit si za komfort.

Vladimír Váchal
Zdroj: Se svolením Vladimíra Váchala


Takže Írán je spíš pro otřelejší cestovatele?To bych neřekl. Spíš se to odvíjí od toho, co tě zajímá. Když mi řekneš, že tě zajímají pouště, doporučil bych ti hezčí pouště, když mi řekneš, že tě zajímají hory, asi bych ti taky doporučil jinou variantu. Pokud bys mi ale řekl, že tě zajímají lidé, společnost nebo třeba kuchyně, řeknu ti, že Írán je rozhodně dobrou variantou, protože právě v tomhle je Írán špičkový. Nejen mezilidské vztahy, ale celkově přístup k hostům je tam skvělý.
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110744 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč si jako turista budeš v Íránu připadat neuvěřitelně vítaný
  • Jaké postavení mají v Íránu ženy
  • Proč je Írán velmoc plastické chirurgie
  • Jak vypadala jeho výprava na Antarktidu
Domů
Sdílet
Diskuse