Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. března 2022 11:30
Čas čtení 6:10
Radim Šlechta

7 slavných písní z TikToku, které jsou starší, než si (možná) myslíš

7 slavných písní z TikToku, které jsou starší, než si (možná) myslíš
Zdroj: Rock for People/propagační materiál
HUDBA TIKTOK
Uložit Uložené

Sestavili jsme seznam písniček, které doprovází trendy na TikToku a jejichž kořeny sahají často až do minulého století

Jestli chceš vědět, co je dnes dobrá muzika, zeptej se mladých, říkalo se v minulém století, když nastupovala punková a později post-punková éra. Dnes bychom mohli toto přísloví mírně překroutit a říct: „Pokud chceš vědět, co je dnes dobrá muzika, podívej se na TikTok.“

Trendy, které se na jedné z nejpoužívanějších sociálních sítí rozmáhají, neurčují jen videa, na která se budou lidé dívat, a výzvy, které budou po vzoru oblíbených influencerů zkoušet. Stejně tak dobře definují také hudbu, kterou poslouchají.

Doporučeno
Čelila jsem stalkingu i výhružkám. Raper Schyzo sliboval odměnu tomu, kdo mi podřízne hrdlo, říká tiktokerka Mína (Rozhovor) Čelila jsem stalkingu i výhružkám. Raper Schyzo sliboval odměnu tomu, kdo mi podřízne hrdlo, říká tiktokerka Mína (Rozhovor) 14. února 2022 7:00

Zajímavé je, že velká část skladeb, které se na TikToku objevují, jsou ve skutečnosti písně, které jsou daleko starší než TikTok samotný. Mnoho z nich má své kořeny v sedmdesátých, šedesátých nebo dokonce padesátých letech minulého století.

Klasiky se prostě vracejí a my se dnes podíváme na sedm písniček, které z TikToku určitě znáš, ale možná netušíš, jak staré vlastně jsou. Nezapomeň nám dát vědět do komentářů, která se ti nejvíc líbí a jestli znáš nějakou písničku, kterou jsme nezmínili a do seznamu by se hodila, napiš nám o ní také.

1. Four Seasons – Beggin'

Italská kapela Måneskin, loňští vítězové soutěže Eurovision, udělala díru celého popkulturního světa. Její členové jsou krásní, draví a ukazují, že rock and roll ještě zdaleka není mrtvý tak, jak by se mohlo zdát. Není divu, že se pro svou neotřelost dostali i do tvého feedu na TikToku se svým trackem Beggin'. Vlastně ne tak docela se svým trackem. Tiktokový trend v doprovodu Måneskin má totiž hlubší kořeny, než by se na první pohled mohlo zdát. Možná i hlubší, než by se mohlo zdát na ten druhý pohled.

Pokud patříš mezi lidi, kteří vyrůstali v první dekádě tohohle století, možná si vzpomínáš na stejnojmennou skladbu od norského hip-hopového uskupení Madcon. Už Tshawe a Yosef zpívali o tom, jak klečí na kolenou a prosí, protože tě nechtějí ztratit. Skladba v jejich pojetí se stala populární po celé Evropě, kde se v roce 2008 stala jedenáctým nejúspěšnějším trackem. Ani Madcon, a dokonce ani DJ Pilooski, který Beggin' o rok dříve zremixoval, však nejsou skutečnými autory.

Beggin' má kořeny už v 60. letech minulého století. Složil ji Bob Gaudio a Peggy Farina a masivně ji zpopularizovala kapela Four Seasons v roce 1967. Opravdu populární se především v Anglii stala v 70. letech, kdy obsadila 16. místo v žebříčku Billboard Hot 100. Poslechni si originální verzi a nezapomeň nám dát vědět, která ze čtyř nahrávek se ti líbí nejvíc. 

Doporučeno
Tiktoker Tadeáš: Like House mi extrémně změnil život (Rozhovor) Tiktoker Tadeáš: Like House mi extrémně změnil život (Rozhovor) 17. ledna 2022 7:00

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111122 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse