Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2022 9:52
Čas čtení 1:12
Adéla Ježková

Češi zahájili odboj od počítačů. Hodnocením podniků na Google chtějí dostat pravdu o invazi k běžným Rusům

Češi zahájili odboj od počítačů. Hodnocením podniků na Google chtějí dostat pravdu o invazi k běžným Rusům
Zdroj: Google Maps
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Vkládejte přes Google mapy recenze hotelů a restaurací v Rusku, vyzývá virální iniciativa.

„Jediné, co můžeme dělat my tady za počítačem, je pokračovat v psychologické válce,“ napsal na svůj Facebook Jakub Horák. Příspěvek se dočkal obrovské odezvy.

Vyzývá v něm, aby si lidé otevřeli Google Maps, našli si v Moskvě libovolnou restauraci, hospodu nebo hotel, a napsali jim do recenze: „Prosím, zastavte invazi na Ukrajinu, Rusko má už 5 000 mrtvých vojáků a v Charkově a Kyjevě umírají děti po ostřelování obytných domů vašimi raketami. Nedovolte, aby se Rusko stalo symbolem zla pro celý svět. Zastavte agresi.“

Recenzi má samozřejmě smysl vkládat v ruském jazyce, Horák proto příspěvek doplnil i o překlad. K překladu do Ruštiny mohou lidé využít také například online překladač DeepL.

recenze rusko
Zdroj: Google Maps

Iniciativa se následně stala virální. Češi se tak snaží dostat informace o tom, že ruská armáda zabíjí civilisty a o počtech mrtvých ruských vojáků i k běžným obyvatelům Ruska. Kromě recenzí vkládají i fotografie z invaze. Uživatelé na Twitteru nabízí různé ruské překlady, aby nedošlo k automatickému blokování recenzí.

Doporučeno
Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím 24. února 2023 13:00

„Jste klamáni. Vaše země páchá na Ukrajině genocidu. Byly zastřeleny děti. Bombardují se i mateřské školy a sirotčince!!!!“ napsal do recenzí jednoho z moskevských podniků uživatel Azeret.

K běžným obyvatelům Ruska se dostane především propaganda schválená v Kremlu. Ze státních médií se tudíž nikdo nedozví, že se nejedná o „mírovou misi“  ani o „denacifikaci“ či „demilitarizaci“ Ukrajiny. Slovo „okupace“ nesmí tamní média vůbec používat.

„Navštívil jsem asi deset kaváren a restaurací a nechal jim recenzi. Nutno podotknout, že jsem jim dal pět hvězdiček,“ napsal na Twitteru Lukáš Houdek.

„Spíš jim napište, že útočí raketami na sídliště v Kyjevě a Charkově. Že zabili už stovky civilistů a desítky dětí. Že ničí školy a školky. A že Putin chce jadernou válku,“ dodal uživatel MuzinistaCZ.

Domů
Sdílet
Diskuse