Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2022 v 12:05
Čas čtení 1:00
Tereza Patočková

Za 10 dní invaze na Ukrajině emigrovalo 1,5 milionu lidí. Do Česka dorazilo dalších 684 žen, dětí a seniorů

Za 10 dní invaze na Ukrajině emigrovalo 1,5 milionu lidí. Do Česka dorazilo dalších 684 žen, dětí a seniorů
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Dle komisaře OSN pro uprchlíky Filippa Grandiho se jedná o nejrychleji rostoucí uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války. Nejvíce lidí míří stále do Polska.

Za deset dní od vypuknutí bojů a ruské invaze na Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí. Na Twitteru to v neděli oznámil komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

Doporučeno
Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže Toto je Olena Zelenská, nejvlivnější žena Ukrajiny, která i během války stojí po boku svého muže 6. března 2022 v 11:30

Jedná se podle něj o nejrychleji rostoucí uprchlickou krizi v Evropě od konce druhé světové války. Nejvíce lidí míří stále do Polska, které přijalo už přes 922 tisíc uprchlíků.

V Česku pomáhají s převozem Ukrajinců do bezpečí neziskové, ale i státní organizace. České dráhy například včera svým humanitárním vlakem převezli 684 žen, dětí a seniorů. Z toho bylo na palubě vlaku téměř 300 dětí. Cizinecké policii v Česku se už ohlásilo z Ukrajiny přes 42 tisíc uprchlíků.

Ukrajina čelí ruským útokům už jedenáctým dnem. Za tu dobu na Ukrajině podle deníku Guardian zemřelo více než 350 civilistů včetně dětí, dalších více než 700 civilistů bylo zraněno. Rusko původně tvrdilo, že na civilisty útočit nebude.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 v 6:00

Ministerstvo vnitra České republiky pro Ukrajince, kteří již dostali speciální vízum, vydalo formulář, s nímž mohou žádat o dávky v hmotné nouzi. Žádost mají ukrajinští uprchlíci podávat na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR.

Domů
Sdílet
Diskuse